Pozvao političke predstavnike Albanaca i građane Ulcinja da naprave zakon o Valdanosu

Božović: Boškoviću bitnije bilo da namjesti tender partnerima, nego da sačuva maslinjake i riješi imovinske probleme

“Progonom zaposlenih i partijskim zapošljavanjem, kao i degradiranjem ove ustavom određene institucije, bivši DPS ministar-praktikum Bošković ostavio je novoj ministarki Oliveri Injac ozbiljan zadatak da povrati ugled koji je Vojska imala među građanima sve do početka vladavine DPS-a"

11446 pregleda 244 reakcija 19 komentar(a)
Božović, Foto: Privatna arhiva
Božović, Foto: Privatna arhiva

Poslanik Nove srpske demokratije Milo Božović pozvao je političke predstavnike Albanaca, ali i građane i nevladina udruženja iz Ulcinja da kroz skupštinske odbore usaglase zakonske predloge za valorizaciju nekadašnjeg vojnog odmarališta Valdanos.

On je optužio bivšeg vojnog ministra Predraga Boškovića da je za potrebe obezbjeđenja bivšeg odmarališta sebi bliskoj firmi godišnje plaćao 70.000 eura.

“Progonom zaposlenih i partijskim zapošljavanjem, kao i degradiranjem ove ustavom određene institucije, bivši DPS ministar-praktikum Bošković ostavio je novoj ministarki Oliveri Injac ozbiljan zadatak da povrati ugled koji je Vojska imala među građanima sve do početka vladavine DPS-a. Zaposlene je uvodio u sistem kroz mehanizam ugovora o djelu, a potom bi u susret izborima, u zavisnosti od dojave sa terena iz štabova DPS-a, one sa najviše sigurnih glasova prevodio u službu, a dio ostavljao i dalje na rezervnoj klupi za čekanje. Lica u statusu ugovora o djelu uglavnom nemaju nikakva zaduženja već sjede po kancelarijama i troše pare poreskih obveznika. Takvih je bivši ministar ostavio dosta u MO i očekujemo brzo podatke o nezakonitim prijemima lica, a posebno tokom 2020. godine. Vojska mora uživati povjerenje građana, a to je moguće samo radikalnim odstupanjem od načina upravljanja od strane civilnog dijela, koji je, po mom mišljenju, najviše štete i nanio ovoj instituciji i njenom ugledu”, naveo je Božović.

Kako je naglasio” Negativnoj slici Vojske u očima javnosti, od afere terena do Sinjajevine, doprinijela su i činjenja i nečinjena ministra vojnog u djevičanskoj uvali Valdanos.”.

“Dok su partijski vojnici sjedeli po kancelarijama, Bošković je samo za potrebe obezbjeđenja bivšeg vojnog odmarališta Valdanos godišnje izdvajao iz budžeta 70.000 evra sebi bliskoj firmi koja se bavi privatnim obezbjeđenjem.Bivšem ministru bilo je bitnije da namjesti jedan u nizu tendera poslovnim partnerima nego da spriječi dalje propadanje maslinjaka i ozbiljno pristupi rješavanju imovinskih pitanja u uvali koja je, kako kaže predanje, ime dobila po „igri vile“ - Valdanos. DPS je u više izbornih ciklusa dobijao glasove građana Ulcinja, kao i poslaničke mandate njihovih političkih predstavnika, na osnovu kojih je ostvarivao skupštinsku većinu i vršio vlast u CG, a sve pokrenute inicijative albanskih partija u Skupštini vezane za Valdanos dobijale su pozitivne signale samo uoči izbora, a potom su stavljane u čuvenu ,,fioku lažnih obećanja”, kazao je Božović i dodao:

“Pozivamo političke predstavnike Albanaca, ali i nevladina udruženja i građane Ulcinja sa njihovim inicijativama, da kroz Skupštinske odbore usaglasimo zakonske predloge vezane za valorizaciju bivšeg vojnog odmarališta Valdanos i da se potom izglasa u Skupštini usaglašen tekst Zakona koji će biti na dobrobit svih: Države, opštine Ulcinj i bivših vlasnika imovine u maslinadi Valdanosu. Kao građanin Budve, grad koji je postao simbol pohare DPS-a a čiji su najljepši djelovi obale postali zabranjeni grad Budvanima, kao poslanik imam moralnu i političku obavezu da učinim sve da se isto ne desi građanima Ulcinja, Žabljaka ili Kotora”, naglasio je Božovi

On je naglasio da mu je važno da ovim pošalje “još jednu poruku političkim predstavnicama Albanaca u ovom domu.”.

“ Da će iskrenog partnera i sagovornika uvijek imati u Novoj srpskoj demokratiji i da se nadamo se da će to biti samo prvi korak u daljoj saradnji i prevazilaženju nekih disonantnih tonova i političkog jaza iz prethodnog perioda između političkih predstavnika Srba i Albanaca u Crnoj Gori. Uvjeren sam da su narušeni međuetnički odnosi bili prevashodno rezultat djelovanja DPS-a koji je decenijama vladao na zavađanju i pravljenju vještačkih podjela u društvu, istovremeno urušavajući institucije sistema i devastirajući prostor kao naše zajedničko javno dobro. Vrijeme je za novu stranicu naših zajedničkih odnosa, za bolju budućnost svih nas”, zaključio je Božović.