Rovčanin: Nema kraja nezakonitostima u EPCG, Jovanović istovremeno obavlja dvije funkvije u dva grada

"Menadžment ove komapnije ima opciju da angažuje zaposlene za obavljanje ovih poslova po ugovoru o radu, a ukoliko ne postoji kontinuirana potreba po ugovoru o obavljanju privremenih i povremenih poslova ili ugovoru o djelu bez dakle, angažovanja posrednika. Uvjeren sam da je na ovaj način TE na velikom gubitku čime se pravi direktan profit posredničkim firmama", kazao je on

10504 pregleda 12 komentar(a)
Rovčanin, Foto: Demokrate Crna Gora
Rovčanin, Foto: Demokrate Crna Gora

Direktor proizvodnje Elektroprivrede Crne Gore, Luka Jovanović i dalje je vršilac dužnosti direktora Termoelektrane Pljevlja, iako je od njegovog imenovanja na mjesto v.d TE prošlo više od godinu dana, saopštio je portaprol Demokrata Nikola Rovčanin.

"Kada pogledamo upravljačku strukturu EPCG, lako je doći do zaključka da je Jovanović odgovoran samom sebi i da istovremeno obavlja dvije funkcije u dva grada", saopštio je Rovčanin.

Kako je dodao, pored niza propusta u poslovanju Termoelektrane Pljevlja, a jedan od njih je za efekat imao ekološku katastrofu trovanjem ribljeg fonda rijeke Ćehotine sa dugoročnim posljedicama, primjećuje se niz nelogičnosti u redovnom poslovanju TE.

"Poznato je da TE Pljevlja duži niz godina za dio redovnih poslova angažuje zaposlene posredstvom drugih privrednih društava. Fakture iz direkcije u Nikšiću za septembar i oktobar 2020. godine, potvrđuju ove navode. Naime, u septembru su 24 zaposlena angažovana preko posredničke firme TE Pljevlja koštala 38.683,58 eura, a u oktobru 39.015,12 eura ili prosječno više od 1600 eura po zaposlenom, za poslove mašinbravara, strugara i zavarivača. Ovi zaposleni od posredničke firme za svoj rad dobijaju znatno manje iznose od iznosa koje angažovana firma dobije od EPCG", kazao je Rovčanin.

"Menadžment ove komapnije ima opciju da angažuje zaposlene za obavljanje ovih poslova po ugovoru o radu, a ukoliko ne postoji kontinuirana potreba po ugovoru o obavljanju privremenih i povremenih poslova ili ugovoru o djelu bez dakle, angažovanja posrednika. Uvjeren sam da je na ovaj način TE na velikom gubitku čime se pravi direktan profit posredničkim firmama", kazao je on.

On je dodao da imaju i nezvanična saznanja da se pojedina lica koja su penzionisana uz otpremninu i kojima je prestao tako radni odnos u TE, nekoliko dana potom angažuju na iste poslove preko posredničke firme.

"Podsjećam na još jednu nezakonitost u EPCG, a odnosi se na to da je predsjednik Odbora direktora EPCG, Đoko Krivokapić, od oktobra 2017. godine i član Odbora direktora Prve banke, i jedan je od izdašnijih donatora Demokratske partije socijalista u Nikšiću i ostvaruje finansijske prihode po osnovu obje funkcije, što je zabranjeno i kažnjivo po Zakonu o sprječavanju korupcije. Uprkos jasnoj, nedvosmislenoj i izričitoj zakonskoj zabrani, za vrijeme vršenja javne funkcije, a za koju je aktuelni predsjednik Odbora direktora EPCG, Đoko Krivokapić, u prosjeku mjesečno plaćan 3.285 eura, istovremeno je po osnovu članstva u Odboru direktora Prve banke tokom prethodne tri godine protivzakonito ostvario više od 33.000 eura. Napominjem da je poslanik Demokrata, Momo Koprivica, 8. juna 2020. godine uputio ASK-u prijavu protiv Krivokapića, ali da ni nakon pet mjeseci ova institucija nije reagovala", saopštio je Rovčanin.

On je zaključio da nivo nezakonitosti u upravljačkim strukturama i poslovanju EPCG zahtijeva hitnu kadrovsku promjenu u cjelokupnom sistemu upravljanja.

Bonus video: