SDP TRAŽI SASTAnak sa popom

Vujović: Odluke Vlade suprotne evropskim principima i integracionim obavezama

"Izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima koje se najavljuju, plašimo se, pokazuju jasnu namjeru da se nastavi trend daljeg politizovanja javne administracije kroz političko-partijska postavljenja..."

6197 pregleda 31 reakcija 33 komentar(a)
Ivan Vujović, Foto: SDP
Ivan Vujović, Foto: SDP

Socijaldemokratske partije (SDP) zatražila je sastanak sa sa šeficom Delegacije EU u Crnoj Gori, Oanom Kristinom Popom, zbog kako se navodi u saopštenju između ostalog, "netransparentno zaduženje Vlade Crne Gore u iznosu od 750 miliona eura, kao i predlog novog Zakona o državnim službenicima i najmještenicima.

U obraćanju, koje je potpisao generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović, predlogom novog Zakona o državnim službenicima i najmještenicima "pokazuje jasna namjera za daljim politizovanjem javne administracije kroz političko-partijska postavljenja".

"Ono što se dešava na samom početku mandata nove 42. Vlade, kod nas u SDP-u izaziva zabrinutost, budući da se u nekim veoma važnim oblastima za naš evropski put usvajaju i nagovještavaju odluke i prakse koje su dijametralno suprotne evropskim principima i našim evropskim integracionim obavezama. Više je nego zabrinjavajuća činjenica da je samo nakon nekoliko dana rada Vlade usvojeno najveće ikad pojedinačno državno zaduženje od 750 miliona eura, i to bez znanja Parlamenta, u netransparentnoj, tajnoj, proceduri o čemu uostalom govore i neposredni akteri ovog i ovakvog aranžmana. Podsjećamo Vas da je ovakav način izvršenja javnog posla naišao na snažne kritike predstavnika i vlasti i opozicije u Skupštini Crne Gore, čiji predstavnici (svi poslanički klubovi) su zbog toga i tražili od Vlade dokumentaciju koja se odnosi na odluku o zaduženju", naveo je Vujović u obraćanju Popi.

Dodao je da su ovom slučaju "u najmanju ruku prekršeno načelo javnosti i parlamentarnog nadzora, što su, saglasićete se, fundamentalni evropski principi".

"Nadalje, izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima koje se najavljuju, plašimo se, pokazuju jasnu namjeru da se nastavi trend daljeg politizovanja javne administracije kroz političko-partijska postavljenja što su predstavnici nove većine već i najavili u više navrata kroz tzv. aranžmane po dubini javne uprave. Podsjećamo Vas da je naša reformska i evropska obaveza u okviru reforme javne uprave upravo optimizacija, racionalizacija i profesionalizacija administracije. Podsjećamo vas takođe da se izmjene ovog sistemskog zakona za oblast javne uprave namjeravaju donijeti bez konsultovanja i mišljenja EU , mimo mišljenja stručne i ukupne javnosti i, bez ikakve javne rasprave".

Vujović je naveo da ovakav pristup evropskim obavezama Crnu Goru "direktno vodi u nazadovanja i stvaranje dodatnih socijalno – pravnih problema u ovako osjetljivoj oblasti EU reformi".

"I na kraju, ali ne manje važno za zaštitu kulturno - istorijske baštine Crne Gore, Vlada je najavila izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ponovo bez inkluzivnog procesa i konsultovanja Venecijanske komisije kako je predloženo u svim njenim nalazima. Donošenje jednog ovakvog Zakona koji je, svima je poznato, tokom ove godine izazvao veliku pažnju javnosti, opet u jednoj potpuno netransparentnoj proceduri, po skraćenom postupku, razlog je za zabrinutost imajući u vidu složenost i delikatnost materije koja se tretira ovim Zakonom. SDP, povodom svih ovih slučajeva, svjesna da su vladavina prava, efikasan parlamentarni nadzor, javnost, transparentnost, poštovanje demokratskih procedura temeljne vrijednosti na kojima moramo zasnivati naš demokratski i evropski put, a koje su ovakvim činjenjima nove Vlade dovedene u pitanje, želi da Vas u direktnom razgovoru upozna sa svim elementima gore navedenih postupaka, te stoga traži prijem naše delegacije", navodi između ostalog Vujović