Koprivica: Dogovoreno donošenje pravilnika o javnosti rada Skupštine

Usaglašeno da bi odgovore na poslanička pitanja trebalo dostavljati do početka sjednice kako bi se osnažila poslanička funkcija

6894 pregleda 1 komentar(a)
Koprivica, Foto: Skupština Crne Gore
Koprivica, Foto: Skupština Crne Gore

Na petoj sjednici Radne grupe za izradu predloga izmjena i dopuna Poslovnika Skupštine Crne Gore članovi su se usaglasili da bi odgovore na poslanička pitanja trebalo dostavljati do početka sjednice kako bi se osnažila poslanička funkcija, kazao je koordinator te grupe Momo Koprivica.

On je na konferenciji za novinare povodom današnje sjednice Radne grupe za izmjenu Poslovnika dodao da bi se ovom izmjenom institut poslaničkog pitanja ostvario u punom smislu i kako će se poboljšati nadzor nad radom izvršne vlasti.

Koprivica je dodao da su se na sjednici dogovorili i oko preciznih normi i svečanih sjednica.

"Na taj način zaokružili smo pravni segment kad je u pitanju rad Skupštine. Sačinjena su normativna pitanja imuniteta poslanika, sve u cilju zaštite autoriteta ove Skupštine, ali i uz uvažavanje legitimnih interesa pravne države, kako bismo izbjegli svaku proizvoljnost i da ne bismo zbog nepotpunog pravnog sistema, kao i u nekom ranijem imali političke probleme koje nikom nijesu u interesu", kazao je Koprivica.

On je dodao da je ta normativna razrada napredna forma u donosu na postojeće rješenje poslovnika i da će u naredna dva dana odlučiti da li će je na taj način prihvatiti.

Koprivica je naglasio da privode kraju izmjenu i dopunu Poslovnika Skuoština i da će na taj način unaprijediti rad Skupštine.

On je sjednice Radne grupe za izradu predloga izmjena i dopuna Poslovnika Skupštine nazvao prvom fazom, pripremnom za drugu u kome bi se trebao donijeti Zakon o Skupštini.

Bonus video: