Danilović: U Briselu trebalo istaći da u Crnoj Gori ne postoji natpolovična podrška članstvu u NATO

"Ako neki pojedinac treba da se izvinjava ili ograđuje od sebe i svojih političkih djelovanja od juče neka to uradi u svoje ime, ali ne preko naših leđa", saopštio je Danilović

19710 pregleda 48 reakcija 49 komentar(a)
Danilović, Foto: Boris Pejović
Danilović, Foto: Boris Pejović

Funkcioner Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović poručio je premijeru Zdravku Krivokapiću da je tokom posjete sjedištu NATO-a u Briselu treba da istakne činjenicu da ni danas ni prije dvije godine u javnosti ne postoji natpolovična podrška članstvu Crne Gore u NATO.

Poručio je i da "ako neki pojedinac treba da se izvinjava ili ograđuje od sebe i svojih političkih djelovanja od juče" da to uradi u svoje ime, "ali ne preko naših leđa".

On je u saopštenju naveo da svi koji su bili protiv integracija Crne Gore u NATO "nismo prestali da postojimo niti ćemo se stidjeti svog stava".

"Na svakom mjestu s ponosom ćemo isticati to da smo bili za neutralnost i to da je odluka o članstvu u NATO morala biti donijeta na referendumu. Taj ponos sa nama treba da podijeli i predsjednik Vlade, od Brisela do Moskve, svejedno. Dakle, kako smo mi prihvatili da u mandatu ove Vlade ne diramo u spoljnopolitičke prioritete, tako i Vlada treba da ističe činjenicu da ni danas ni prije dvije godine u javnosti nije postojala natpolovična podrška članstvu Crne Gore u NATO", naveo je Danilović.

Dodao je da medijskoj javnosti i novinarima u Briselu mora biti jasno da i "u ovoj Vladi ima i onih koji su bili i ostali protivnici NATO integrisanja naše države ali da zbog toga nisu sumnjiva i nepodobna lica".

"Vlada nije preuzela samo međunarodne obaveze, nego i najvažnije unutrašnje od kojih se živi. I Vlada i naša skupštinska većina treba da urade sve da se građani oslobode pritiska, da im se garanutuju i podstiču slobode mišljenja i izjašnjavanja, da se krajnosti u našim ličnim ili kolektivnim izborima ne guraju pod tepih nego da gradimo društvo u kojemu se poštuju slobode i pravo drugoga".

Danilović je dodao i da je Crne Gore unutrašnjo-politička stvar i sloboda protivljenje ili skepticizam u vezi sa bilo kojim globalnim bezbjednosnim ili drugim pitanjem.

"Nismo dužni da klimamo glavom niti da se izvinjavamo NATO-u zbog nepovjerenja i sumnjičavosti ali smo dužni da sprovodimo dogovorenu politiku pa u okviru nje i odnos prema vojnom savezu čiji smo član. Ako neki pojedinac treba da se izvinjava ili ograđuje od sebe i svojih političkih djelovanja od juče neka to uradi u svoje ime, ali ne preko naših leđa. Prvo da mudrom politikom posijemo malo međusobnog poštovanja i ljubavi među gradanima, pa ćemo potom podijeliti i ljubav sa svojim spoljnopolitičkim partnerima", naveo je Danilović.

Vladi je Danilović poručio i da joj je "pod hitno neophodan profesionalan i odgovoran PR tim".

"Način na koji se prezentuju vladine politike javnosti mora biti jasan i razumljiv građanima. Najbolji potezi u prvim danima se ne vide, a nesnalaženje je u prvom planu - to su skupe greške i neće se lako ispraviti. Politike ministarstava nisu međusobno odvojene i nepovezane, a javnost upravo stiče utisak da svako vuče na svoju stranu".

Danilović je naveo i da je bolje "nekoliko dana, pa i sedmicu, zaćutati dok se ne povežu konci nego izlaziti u javnost sa protivrječnostima".

"Komunikacina politika je važna skoro koliko i politika. Ovo je dobronamjerna preporuka, a alternativa je nastaviti kako se počelo. Ako bude tako, neka je i to sa srećom samo odgovornost nećemo dijeliti", naveo je između ostalog Danilović.

Bonus video: