"zahvalio se na podršci integracionim težnjama zapadnog balkana"

Radulović: Višegradska grupa će nastaviti snažno da podržava evropske aspiracije Zapadnog Balkana

"Moto poljskog predsjedavanja "Povratak na pravi put" korespondira sa važnim ciljevima koji se odnose na koordinaciju aktivnosti zemalja Višegradske grupe u okviru EU, oporavak od posljedica pandemije COVID-19, integraciju i koheziju u V4, kao i podsticanje razvoja u digitalnom sektoru", rekao je Radulović

2434 pregleda 0 komentar(a)
Radulović (u sredini), Foto: MVP
Radulović (u sredini), Foto: MVP

Višegradska grupa će nastaviti snažno da podržava evropske aspiracije Zapadnog Balkana, saopštio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

On se kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) sastao danas sa diplomatskim predstavnicima zemalja Višegradske grupe – ambasadorima Poljske i Češke, Arturom Dmohovskim i Karelom Urbanom, otpravnikom poslova a.i. u Ambasadi Mađarske Zoltanom Ćasarom i predstavnikom Ambasade Slovačke Martinom Balcom.

U saopštenju se navodi da je Radulović zahvalio Višegradskoj grupi (V4) na dugogodišnjoj i nedvosmislenoj podršci integracionim težnjama Zapadnog Balkana, dodajući da je razmjena iskustava sa zemljama V4 o procesu pristupanja EU i njihovom članstvu veoma korisna za države Regiona.

Iz MVP su kazali i da je Radulović Istakao važnost dva jubileja koja se poklapaju sa poljskim predsjedavanjem V4 – 30 godina Višegradske grupe i 20 godina od osnivanja Međunarodnog višegradskog fonda.

"Moto poljskog predsjedavanja "Povratak na pravi put" korespondira sa važnim ciljevima koji se odnose na koordinaciju aktivnosti zemalja Višegradske grupe u okviru EU, oporavak od posljedica pandemije COVID-19, integraciju i koheziju u V4, kao i podsticanje razvoja u digitalnom sektoru", rekao je Radulović.

U saopštenju se navodi i da je u ime predsjedavajuće zemlje V4, ambasador Poljske Artur Dmohovski kazao da Višegradska grupa predstavlja važan okvir regionalne saradnje, te da će nastaviti sa snažnom podrškom evropskim aspiracijama Regiona.

Naglasio je da, kao države koje se nalaze u središtu Evrope, V4 u kontinuitetu zastupaju interese zapadnobalkanskih zemalja, te da u tom kontekstu, važnu ulogu igra i podrška u okviru Fonda za Zapadni Balkan.

"Sagovornici su razmijenili mišljenja o značajnim pitanjima za funkcionisanje Fonda, kao i organizaciji važnih susreta na ministarskom nivou u prvoj polovini naredne godine", zaključuje se u saopštenju.