Medoks: UK će podržati projekte čiste i održive energije

„Podsticaji UK-a pomogli su Crnoj Gori da analizira ostvarenja i domete dosadašnje realizacije obaveza iz Klimatskog sporazuma“, rekao je Đukanović

5934 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Predsjednik.me
Foto: Predsjednik.me

Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) podržaće Crnu Goru i projekte čiste i održive energije iz obnovljivih izvora koji će doprinijeti i sprovođenju nacionalnog akcionog plana i jačanju ambicije na tom planu, kazala je ambasadorka te države Karen Medoks.

Medoks je primio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Ona je, uz zadovoljstvo susretom, zahvalila Đukanoviću na aktivnom učešću Crne Gore na nedavnom Samitu o klimatskim ambicijama i njenom ranom ulasku u taj proces.

„UK kao kopredsjedavajuća Konferencijom Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama, ima visoko na agendi ovu temu i posvećeno radi na organizaciji COP 26 čiji je domaćin u decembru naredne godine“, kazala je Medoks.

Ona je kazala da je virtuelni samit bio izuzetan korak ka sledećoj konferenciji strana ugovornica.

„A povećane ambicije Crne Gore i UK, zajedno sa ostalim zemljama, sjajna su vijest koja će sigurno uticati na ostvarenje pariskog cilja“, rekla je Medoks.

Ona je potvrdila spremnost UK da podrži Crnu Goru i projekte čiste i održive energije iz obnovljivih izvora koji će, kako je navela, doprinijeti i sprovođenju nacionalnog akcionog plana i jačanju ambicije na tom planu.

Đukanović je kazao da je zadovoljan susretom i zahvalio Medoks na inicijativi i interesovanju za susret nakon Samita, što je, kako je naveo, prilika za razmjenu mišljenja o saradnji Crne Gore i UK na bilateralnom i multilateralnom nivou.

„Podsticaji UK-a pomogli su Crnoj Gori da analizira ostvarenja i domete dosadašnje realizacije obaveza iz Klimatskog sporazuma“, rekao je Đukanović.

On je kazao da je uvjeren da je učešće Crne Gore na Samitu bilo kvalitetno i zapaženo, i da će takva biti i dalja kontribucija države ostvarenju klimatskih ciljeva.

Đukanović je podsjetio da je prvobitno definisani plan o nacionalnom doprinosu smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte ispunjen unapređenjem tehnologija u metalnoj industriji i punoj orijentaciji na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, uz realnu ambiciju za smanjenje od 35 odsto i više u periodu koji slijedi.

On je zahvalio Medoks i za nemjerljivu podršku UK crnogorskom putu ka članstvu u NATO, ali i, bez obzira na Bregzit, nastavku veoma značajnog podsticaja evropskoj integraciji Crne Gore i Zapadnog Balkana.

Đukanović je istakao da ostaje značajan prostor za unapređenje ekonomske saradnje.

On je poručio da će se i sa pozicije predsjednika Savjeta za održivi razvoj i dalje posvećeno zalagati na sprovođenju jasnog odgovora na klimatske probleme i realizaciju preuzete ambicije.

Tokom susreta razmijenjena su mišljenja i o aktuelnim političkim prilikama u Crnoj Gori, posebno u kontekstu bezbjednosnih izazova i spoljnih uticaja, i iskazano zajedničko opredjeljenje za pažljivo sagledavanje i praćenje situacije i saradnju.

Bonus video: