Maslinjake vratiti vlasnicima, Solana prioritet nove vlasti

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i ministri Milojko Spajić i Ratko Mitrović poručili da će bez odlaganja pristupiti rješavanju imovinsko-pravnih odnosa Solane, kako bi se što prije pokrenula proizvodnja soli

7397 pregleda 13 komentar(a)
Pomoći će Opštinu: juče pri obilasku Solane, Foto: Vlada CG
Pomoći će Opštinu: juče pri obilasku Solane, Foto: Vlada CG

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da nova Vlada u povraćaju maslinjaka u Valdanosu, mora ispraviti istorijsku nepravdu i napraviti diskontinuitet u odnosu na prethodnu.

“Moramo ispraviti istorijsku nepravdu i maslinjake vratiti bivšim vlasnicima jer ih jedino oni mogu revitalizovati na pravi način. Za Ulcinjane, pitanje Valdanosa nije samo ekonomsko pitanje, već pitanje kulture i istorije“, kazao je Abazović “Vijestima” nakon što je sa ministrima finansija i ekologije, Milojkom Spajićem i Ratkom Mitrovićem obilaskom uvale Valdanos, završio radnu posjetu Ulcinju.

Imovina u Valdanosu eksproprisana je 1978. za izgradnju vojne baze tadašnje vojske SFRJ. Ta imovina nikad nije privedena namjeni.

Abazović se prilikom prve radne posjete rodnom gradu, sastao sa čelnicima Opštine, a osim Solane i Valdanosa obišao je i Adu.

Rekao je da se njegov odnos kada je u pitanju Valdanos ne mijenja i da će ministar finansija, u čijoj je ingerenciji uvala kraj Ulcinja, pogledati kakve su zakonske mogućnosti u vezi sa povraćajem imovine.

„Bićemo jako proaktivni po tom pitanju“, kazao je Abazović. Naglasio je da postoji i druga mogućnost - da se Skupštini dostavi poseban zakon o povraćaju maslinjaka u Valdanosu.

“Ako to bude bilo jedino rješenje, ići ćemo prema tome. U svakom slučaju, nadam se da ćemo se uskoro okupiti da simbolično označimo da je počelo oslobađanje maslina“, kazao je Abazović.

Upitan da li će Vlada i kada zauzeti stav u vezi sa tim da li je za ulcinjsku Solanu plaćena tržišna cijena, Abazović je rekao da je to jedan od prioriteta nove vlasti.

“Vlada će bez odlaganja pristupiti rješavanju imovinsko-pravnih odnosa Solane, kako bi se što prije pokrenula proizvodnja soli. Radimo intenzivno na tome i čim se formira Savjet za privatizaciju donijećemo odluku koju čekamo deset godina“, kazao je Abazović.

Ukazao je da je Solana ornitološki centar Evrope i da je pokretanje proizvodnje preduslov očuvanja njenog biodiverziteta.

“Na Solani ćemo vidjeti koliko funkcioniše naš sistem. Stanje je katastrofalno”, rekao je Abazović i naglasio da je Solana prioritet rada Vlade u ekološkom, ali i dijelu koji se tiče vladavine prava.

Kako je saopšteno iz Vlade, ministar ekologije Ratko Mitrović je govoreći o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, kazao da će se na nivou Vlade odlučiti da li će to biti privatno-javno partnerstvo, te da je cilj Solanu valorizovati kao turistički i ekološki resurs. Ministar Spajić je kazao da će novi princip rada Vlade biti da ekonomija ne smije isključivati ekologiju.

On je naveo da će se na primjeru Solane pokazati kako “nova Crna Gora” treba da izgleda.

Prvi čovjek Ulcinja Ljoro Nrekić, rekao je da je Opština napravila plan upravljanja, koji su dostavili Vladi. “Ulcinj je jedna od opština sa najviše resursa u Crnoj Gori, što u prethodnom periodu nije valorizovano na najbolji način i to se u što hitnijem roku mora promijeniti”, kazao je Abazović.

Kako je saopšteno iz Vlade, tokom razgovora sa Nrekićem, poručio je da će Vlada pomoći važne infrastrukturne projekte i da će maksimalno podržati projekat izgradnje bulevara prema Adi Bojani.

Nrekić je upoznao predstavnike Vlade sa projektima koje lokalna vlast obavlja u Ulcinju, kao što su uređenje kanalizacione mreže i vodosnabdijevanja. Rekao je da se nada da će nova Vlada nastaviti da sarađuje sa opštinom Ulcinj.

Ulaganje u ekologiju je od presudnog značaja

Spajić je, kako navode iz Vlade, istakao da imaju velike investicione ambicije za Ulcinj, imajući u vidu izrazito velik privredni potencijal te opštine. U cilju sprečavanja dalje devastacije prirodnih resursa, naglasio je da je ulaganje u ekologiju od presudnog značaja, kao i da će se posebno voditi računa da sve buduće investicije budu ekološki prihvatljive. Ministar je, dodaju iz Vlade, poručio da će opština Ulcinj u narednom periodu imati punu podršku i pomoć Vlade u svom daljem ekonomskom razvoju, kako se najjužnija crnogorska opština ne bi osjećala ekonomski diskriminisanom. Mitrović je, kako je saopšteno iz Vlade, posebno bio zainteresovan za nivo riješenosti imovinsko-pravnih odnosa neophodnih za dalje urbanističke zahvate na teritoriji opštine Ulcinj.

“Zajedno sa državnim sekretarom Danilom Mrdakom i sa predstavnicima NVO za zaštitu životne sredine, stekao je dodatni uvid u ključne ekološke tačke i probleme, kao i u neophodnost njihovog što skorijeg rješavanja”. Rekao je da je već obavio sastanak sa svim značajnijim nevladinim organizacijama za zaštitu životne sredine i da je, između ostalog, dogovoreno da se obiđu sva neriješena ekološka žarišta, i da je odlučio da prvu posjetu upriliči upravo u Ulcinju.

“Neophodno je staviti Solanu u funkciju: prvo proizvodnu, a zatim edukacionu i turističku, vodeći, prije svega i iznad svega, računa da se potpuno ekološki sačuva i oplemeni. Vrata svih dobronamjernih stručnjaka posvećenih ovim problemima od sada su otvorena“, kazao je Mitrović.

Bonus video: