Za afirmaciju parlamenta i kulturu dijaloga

Branka Bošnjak i Strahinja Bulajić izabrani za potpredsjednike Skupštine, o njima se pohvalno izjasnili gotovo svi poslanički klubovi

4315 pregleda 2 komentar(a)
Dobili podršku i pohvale kolega: Branka Bošnjak i Bulajić, Foto: Boris Pejović
Dobili podršku i pohvale kolega: Branka Bošnjak i Bulajić, Foto: Boris Pejović

Poslanici Branka Bošnjak (Pokret za promjene) i Strahinja Bulajić (Demokratski front) novi su potpredsjednici Skupštine, a o njima su se pohvalno tokom duskusije u parlamentu izjasnili gotovo svi poslanički klubovi. Ipak, nisu tako glasali. Od 68 prisutna poslanika za Bošnjak je glasalo 47, a za Bulajića 46. Predsjednik Skupštine Aleksa Bečič objavio je da je na tajnom glasanju, kako propisuje Poslanik ovu vrstu izbora, 21 listić bio navažeći.

Podršku kolegama prethodno je najavila većina poslaničkih klubova, sem DPS-a i SD koji su najavili da će biti uzdržani. Izbor potpredsjednika protekao je uglavnom u raspravi o podizanju digniteta Skupštine i komentarisanju najave da će sadašnji pomoćnik direktora Uprave policije Dragan Blagojević biti izabran za vršioca dužnosti.

Poslanici su najprije usvojili odluku da Skupština ima tri potpredsjednika, dva iz parlamentarne većina, a jednog iz opozicije. Trećeg potpredsjednika trebalo bi kasnije da predloži DPS.

Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta Slaven Radunović rekao je da će izbor Bulajića da doprinese daljoj demokratizaciji Skupštine. „Njegov blagi pristup će doprinijeti da bude manje žustrih rasprava, ali da ih neće ometati ako bude potrebe za tim. Nije mu mane ni da je predsjednik Skupštine“, kazao je Radunović.

Poslanik Pokreta za promjene Vladan Raičević pročitao je biografiju Bošnjak, navodeći da je to garant da će ona funkciju obavljati dostojanstveno odgovorno, promovišući demokratska načela i dijalog, vodeći računa o dignitetu Skupštine.

Iz SDP-a su kazali da će podržati oba kandidata, uprkos političkim razlikama. „Mislim da oboje imaju dovoljno parlamentarnog iskustva da u komplikovanoj situaciju afirmišu malko drugačije stvari u odnosu na one koje su afirmisali njihovi klubovi“, rekao je šef kluba SDP-a Raško Konjević. On je dodao i da je dobro što će poslije dužeg vremena za predsjedavajućim stolom biti dama. Ervin Ibrahimović (Bošnjačka stranka) kazao je će podržati kandidate jer želi da doprinese jačanju institucija i da se BS zalaže za veće učešće žena u politici. Kazao je i da je Bošnjak osjećala senzibilnost prema manjinskim narodima i u 90-im i snažno stala u njihovu odbranu.

Boris Mugoša (SD) rekao je da se nada da će potpredsjednici sa predsjednikom parlamenta Aleksom Bečićem štititi digntitet zakonodavnog doma.

Miloš Konatar (“Crno na bijelo”) rekao je da se izborom potpredsjednika usvaja još jedan standard demokratije. On je izrazio nadu da će ubuduće žena biti premijerka, predsjednica države ili parlamenta. Kazao je da treba uvijek gledati u budućnost: “Ne možemo u Evropu i u budućnost a da u glavama ostanemo na Balkanu i u prošlosti. Ako hoćemo u budućnost, moramo da stavimo tačku na prošlost”, kazao je.

Dragan Ivanović (SNP) rekao je da očekuje da će parlament i poslanici “biti na visini zadatka”, dok je Nebojša Medojević za kolege kazao da su hrabri, pošteni i časni ljudi. Rekao je da se nada da više neće dozvoliti da se “oskrnavi parlament” hapšenjem poslanika.

Poslanik Albanske liste Genci Nimanbegu kazao je da treba pružiti ruku saradnje za dobrobit svih, dok je Boris Bogdanović (“Mir je naša nacija”) poručio da će novi potpredsjednici u parlament unijeti, kako je objasnio, prijeko potrebne principe razuma i poštovanja.

“Vjerujem da ćete u punom kapacitetu čuvati ugled Skupštine, poštovati poslanike parlamentarne većine i manjine... moramo da budemo primjer kako se razgovara i vodi debata, da naučimo da kritika može da bude dobronamjerna”.

Milan Knežević (Demokratska narodna partija) izrazio je nadu da se više neće desiti da se hapse poslanici.

Aleksandra Vuković (DPS) kazala je da će oni biti uzdržani jer ne mogu podržati, kako je navela, politiku gaženja Ustava, paljenja zastave...

DPS vodi antikorupciju, Knežević bezbjednost

Skupština je izabrala i predsjednike i članove skupštinskih odbora i Komisije za kontrolu privatizacije. Odbor za bezbjednost vodiće Milan Knežević (DF), Ustavni Simonida Kordić, a Zakonodavni odbor Marko Kovačević, oboje iz DF-a.

Poslanik Fronta Jovan Vučurović biće predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode.

Predsjednik Odbora za politički sistem pravosuđe i upravu biće Momo Koprivica iz Demokrata, a poslanik te partije Dragan Krapović predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu i ekologiju. Poslanik Demosa Miodrag Lekić izabran je za predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike. Odbor za ekonomiju, finasije i budžet vodiće lider SNP-a Vladimir Joković, a Odbor za rodnu ravnopravnost poslanica koalicije “Crno na bijelo” Božena Jelušić. Njen kolega Srđan Pavićević predsjedavaće Odborom za zdravstvo. Opoziciji su pripala tri odbora - pa će Branimir Gvozdenović iz DPS biti na čelu Odbora za evropske integracije, Damir Šehović iz Socijaldemokrata vodiće Odbor za prosvjetu nauku, kulturu i sport, a Daliborka Pejović iz DPS-a biće predsjednica Odbora za antikorupciju.

Komisiju za praćenje postupaka privatizacije vodiće Maksim Vučinić (Radnička partija).

Bonus video: