Leposavić: Cilj zakona je da stavi vjerske zajednice u ravnopravan položaj

"Ovaj zakon je vrlo liberalan i ne slažem se da je u korist samo jedne vjerske zajednice i nema zakona koji je prošao veću javnu raspravu jer se o njemu priča cijelu godinu", kazao je Abazović

37360 pregleda 1048 reakcija 56 komentar(a)
Leposavić, Foto: Savo Prelević
Leposavić, Foto: Savo Prelević

Vlada je juče jednoglasno usvojila izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kazao je ministar Pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

"Ova vlada je u ovoj oblasti za pet dana uradila više nego prethodna za pet godina", kazao je Leposavić.

Kazao je da nije bilo obaveze da se odrzi javna rasprava iz razloga hitnosti a i zbog toga što izmjene ne mijenjaju suštinu zakona koji je postao vjerski senzibilan više nego što je bio slučaj ranije.

"Sve opasne nejasnoće su otklonjene. Vjerske zajednice su izrazile stav da su imale malo vremena za komentare i ja to poštujem. Cilj zakona je ne da određuje mjesto vjerskim zajednicama nego da ih stavi u ravnopravan položaj i zaštiti ih od raznih uticaja. A mogućnost primjene neustavnih odredbi nastupa početkom januara, pa smo zbog toga morali hitno da mijenjamo zakon", kazao je Leposavić.

Objasnio je da je razlog hitnosti donošenja izmjena to što protekla godina obilježena protestima, najvećim u istoriji Crne Gore što je formiralo jasan stav da su potrebne izmjene zakona.

Komentarišući to što je Crnogorska pravoslavna crvka rekla da oni nijesu konsultovani, objasnio da su razgovarali sa tradicionalnim vjerskim zajednicama koji imaju ugovor sa državom, a njih je četiri.

"Mi smo na početku objavili da radimo izmjene i nijesmo upućivali posebne pozive nego su se one javljale", kazao je Leposavić.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović je kazao da je zakon liberalan.

"Ovaj zakon je vrlo liberalan i ne slažem se da je u korist samo jedne vjerske zajednice i nema zakona koji je prošao veću javnu raspravu jer se o njemu priča cijelu godinu", kazao je Abazović.

.

Bonus video: