Leposavić: Nisam govorio o preinačenju presude Mandiću i Kneževiću

"Govorio sam o tome da se u takvim slučajevima, kada su u pitanju tranzicione vlasti u gotovo svim zemljama istočnog bloka, Latinske Amerike dešavala potreba da se neke političke zloupotrebe i politička suđenja rješavaju na taj način"

13921 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Leposavić govori na pres konferenciji Vlade, Foto: Savo Prelević
Leposavić govori na pres konferenciji Vlade, Foto: Savo Prelević

Ministar pravde i ljudskih prava Vladimir Leposavić objasnio je danas da je o Zakonu o amnestiji govorio kao o mogućem rješenju i nije govorio o preinačenju presude liderima Demokratskog fronta (DF) Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću.

Leposavić je ranije najavio mogućnost donošenja zakona o amnestiji ako Apelacioni sud potvrdi prvostepene presude za pokušaj terorizma liderima DF Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću.

"Govorio sam o tome da se u takvim slučajevima, kada su u pitanju tranzicione vlasti u gotovo svim zemljama istočnog bloka, Latinske Amerike dešavala potreba da se neke političke zloupotrebe i politička suđenja rješavaju na taj način", rekao je Leposavić na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje da li se najavom moguće amnestije za Kneževića i Mandića umiješao u rad druge grane vlasti ili vrši pritisak na Aplecioni sud.

Dodao je i da se pojavljuju inicijative osuđenih tokom protesta, litija i osoba kažnjavanih ogromnim novčanim kaznama.

"Ja sam to pomenuo kao jednu od pravnih mogućnost. Govorio sam ne o preinačenju presude što bi možda bilo aludiranje na ishod odluke, nego sam govorio o ponavljanju postupka što je jedna od tri mogućnosti, jer on se tiče da se, utvrdivši činjenično stanje, izvrši pretres ponovo. Apsolutno sam svjestan svoje obaveze ali i odgovornosti, i u tom smislu ja ne bi trebalo da budem ministar nepravde nego ministar pravde i da imajući potpuno osjećanje za osjetljiovst te funkcije, ipak budem svjestan toga da su i sudije građani, da su i sudovi državni organi i da oni odgovaraju za svoj rad jer primaju platu od države kao i svi drugi", kazao je Leposavić.

Rekao je da sudije rade kvaliteno i ne bi kao društvo trebalo da potpuno "zaćutimo kada se dese pojedinačni slučajevi u koje javnost opravdano sumnja ili vidi ili komentariše da su problematični sa stanovništva dokaza i poštovanja procedura".

"Mislim da je ovo jedan način da, kada splasne ta reakcija koja je po pravilu i tipska i politička, da je to doprinos sudstvu. Ne poznajem lično optužene u ovom slučaju, radi se o vrlo specifičnom slučaju i ja neću od toga bježati. Kada imamo slučajeve kao što je ovakav, ne treba da ćutimo. Sama činjenica da imamo višestepeno sudstvo, osnovne i više sudove znači da zakon i društvo priznaje da sudovi nijesu nepogrešivi. Zato i postoji mogućnost žalbe, ako postoji Apelacioni sud, znači priznali smo šansu da možda osnovni ne može ili nije u mogućnosti da odluči. U toj poziciji bez obzira na političku pripadnost smo mogli da se nađemo svi mi", naveo je Leposavić

Dodao je da je njegova obaveza da promoviše primjenu zakona da nijedan građanin zbog svog ličnog svojstva, opredjeljenja ili govora pa čak i oštrog i uvredljivog, ne bude podvrgnut nekom postupku gdje bi se kršenjem pravila ugrozila njegova prava.

"To je težak cilj, ali jedini mogući i mi ćemo kao Vlada koliko bude do nas, doprinijeti tome", poručio je Leposavić.

Bonus video: