učestvovao na sastanku sa komesarom varheljijem

Radulović: EU će pomoći Zapadnom Balkanu u distribuciji vakcina protiv Kovida-19

"Radulović je istakao da je prema procjeni Instituta za javno zdravlje Crne Gore, iskazana potreba za 248.800 doza, koje bi pokrile 20 odsto stanovništva, s obzirom na to da su preporučene dvije doze po osobi. Na toj liniji, naglasio je da je realizovana avansna uplata za nabavku vakcine protiv Kovida-19", saopšteno je iz MVP

6239 pregleda 4 komentar(a)
Radulović, Foto: MVP
Radulović, Foto: MVP

U vrijeme pandemije Kovida-19, Evropska unija (EU) je pokazala snažnu solidarnost i prijateljstvo, upućivanjem pomoći Zapadnom Balkanu, što predstavlja jasan znak posvećenosti njegovom ekonomskom oporavku; kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

On je danas učestvovao na sastanku koji je organizovao evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji, a u čijem fokusu je bila distribucija i upotreba vakcine protiv Kovida-19, kao i pomoć EU zemljama regiona u tom kontekstu, saopštili su iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Kako su istakli, Radulović je kazao da se Crna Gora pridružila COVAX Inicijativi za vakcine protiv COVID-19, koju je pokrenula Svjetska zdravstvena organizacija, s ciljem nabavke i pravične distribucije vakcine među zemljama učesnicama.

"Ministar Radulović je istakao da je prema procjeni Instituta za javno zdravlje Crne Gore, iskazana potreba za 248.800 doza, koje bi pokrile 20 odsto stanovništva, s obzirom na to da su preporučene dvije doze po osobi. Na toj liniji, naglasio je da je realizovana avansna uplata za nabavku vakcine protiv Kovida-19, te da su 14. decembra plaćene garancije. Izuzetno je značajno što će članice EU i zemlje regiona istovremeno dobiti vakcinu. To je snažan signal privrženosti Unije Zapadnom Balkanu – kazao je šef crnogorske diplomatije", saopšteno je iz MVP.

Radulović je naglasio da je važno da smo više nego ikad ujedinjeni u borbi protiv pandemije, te izrazio očekivanje da ćemo zajedničkim naporima prevazići zdravstvenu i ekonomsku krizu.

"Evropski komesar Varhelji je kazao da će EU obezbijediti ravnomjernu dostupnost vakcine svim zemljama Regiona, pri čemu je pozvao države da naprave strategije vakcinacije. U tom kontekstu, kazao je da će Unija koordinisati aktivnosti shodno individualnim potrebama zemalja, te da je važno pravovremeno započeti vakcinaciju, kako bismo zajednički prevazišli posljedice pandemije. Dogovoreno je da države Regiona nastave intenzivnu komunikaciju sa Evropskom unijom kako bi što uspješnije i na vrijeme realizovale distribuciju i vakcinaciju protiv Kovida-19", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Sastanku su, osim ministra Radulovića prisustvovali, potpredsjednik Vlade za evropske poslove Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov, šefica diplomatije BiH Bisera Turković, ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović, v.d. ministra vanjskih poslova Albanije Gent Cakaj i zamjenik šefa diplomatije Kosova Muhamet Brajshori.

Preporučujemo za Vas