Radulović: BiH može da računa na ekspertsku podršku u integracionim aspiracijama

"U kontekstu djelovanja u okviru Alijanse, kazao je da u periodu koji slijedi neće biti promjena i da će Crna Gora nastaviti da produbljuje integraciju i razvija saradnju sa svojim saveznicima i partnerima", navodi se u saopštenju MVP

3874 pregleda 2 komentar(a)
Jukić i Radulović, Foto: MVP
Jukić i Radulović, Foto: MVP

Bosna i Hercegovina može da računa na ekspertsku podršku u integracionim aspiracijama, evropski put država regiona nema alternativu, istakao je šef crnogorske diplimatije Đorđe Radulović.

Radulović je danas razgovarao sa ambasadorom Bosne i Hercegovine Branimirom Jukićem, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Kako su saopštili iz Ministarstva, on je rekao da će Crna Gora biti posvećena razvoju dobrosusjedskih odnosa, te iskazao uvjerenje da bi trebalo intenzivirati politički dijalog u regionu u cilju dugotrajnog i održivog mira, stabilnosti i razvoja svih država Zapadnog Balkana.

"Ministar Radulović je istakao da dvije države njeguju odlične odnose, koji su utemeljeni u međusobnom uvažavanju, prijateljstvu i dobrosusjedstvu. Ponovio je da glavni pravac vanjskopolitičke agende Crne Gore ostaje evropska integracija, NATO i regionalna saradnja. U pogledu evropskog puta naše države, naglasio je da je tendencija da se do 2024. godine postigne interna spremnost za privremeno zatvaranje svih poglavlja. U kontekstu djelovanja u okviru Alijanse, kazao je da u periodu koji slijedi neće biti promjena i da će Crna Gora nastaviti da produbljuje integraciju i razvija saradnju sa svojim saveznicima i partnerima", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ambasador Jukić čestitao Raduloviću na imenovanju, izrazivši nadu da će odnosi između dvije države nastaviti da se razvijaju na liniji dosadašnje otvorene, intenzivne i višeslojne saradnje u brojnim oblastima.

"Na toj liniji, naglasio je da su bilateralne veze između institucija veoma snažne kako na državnom, tako i na lokalnom nivou, što, između ostalog, potvrđuje veliki broj potpisanih sporazuma. Ambasador Jukić je ocijenio da odnosi između Crne Gore i Bosne i Hercegovine predstavljaju primjer dobre saradnje na Zapadnom Balkanu, što se posebno ogledalo tokom procesa definisanja, potpisivanja i ratifikacije međudržavne granice. Dodao je, takođe, da se nada da će Crna Gora nastaviti da temelji svoju vanjsku politiku na dobrosusjedstvu, te da će ostati konstruktivan akter na Zapadnom Balkanu", kazali su iz Ministarstva.

Bonus video: