dostavljen skupštini

Vlada: Predlog izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti usvojiti po kratkom postupku

U obrazloženju se navodi da su sporne odredbe Zakona izazvale ogromno nezadovoljstvo i da je njihov neustavni i diskriminatorski karakter ugrozio mir, opštu pravnu sigurnost i interese velikog broja građana - vjernika

7001 pregleda 8 komentar(a)
Zgrada Vlade Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Zgrada Vlade Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti

Vlada je danas Skupštini dostavila Predlog izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti i predložila da se usvoje po skraćenom postupku.

U obrazloženju se navodi da su sporne odredbe Zakona izazvale ogromno nezadovoljstvo i da je njihov neustavni i diskriminatorski karakter ugrozio mir, opštu pravnu sigurnost i interese velikog broja građana - vjernika.

"Zato je neophodno da u najkraćem roku budu eliminisana mogućnost njihove eventualne primjene", kaže se u zahtjevu Vlade o skraćenom postupku.

Navodi se da se predloženim izmjenama preciziraju pravila o upisu crkava i vjerskih zajednica u Jedinstvenu evidenciju.

Kako se ističe, obezbjeđuje se pravna sigurnost i izvjesnost i uklanjaju se diskriminatorne i neustavne odredbe kojima su "direktno i grubo ugrožena prva i interesi vjernika, ali i mir i sigurnost cjelokupnog društva".

"Istovremeno se obezbjeđuje priznanje i zaštita stečenih prava i ravnopravnosti svih crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori", kaže se u obrazloženju.