Radović: Da li je vjetroelektrana na Brajićima nova koruptivna afera?

"Po nekim informacijama koje su mi bile dostupne, budući energetski objekat
gradiće konzorcijum njemačke kompanije WPD i crnogorske firme
vjetroelektrana Budva, kako je utvrdila tenderska komisija. Možda bi
ovakav projekat naišao na šire negodovanje i imao većeg odjeka u
javnosti da je u projekat bila uključena lokalna samouprava, i da isti
nije prekriven velom tajni", rekao je Radović

6646 pregleda 57 reakcija 8 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Predsjdnik Skupštine opštine Budva Krsto Radović zatražio je da se otkriju svi detalji ko stoji iza projekta gradnje vjetroelektrane na Brajićima, jer podsjeća na projekat otpadnih voda koji je jedna od najkoruptivnijih afera.

"Zahtijevam od svih nadležnih i na lokalnom i na republičkom nivou da se dodatno angažuju kako bi dokumentacija koja se tiče izgradnje ovog energetskog postrojenja bila dostupna prije svega organima lokalne samouprave a zatim i predočena javnosti kako ne bi ostavili prostora bilo kakvim nedoumicama. Ja ću prije svega, insistirati na tome i zahtijevati da se preispita cijeli postupak oko dodjele koncesija za gradnju vjetroelektrana", poručio je Radović koji se na Brajićima sastao sa predsjednicima MZ Brajići, Sveti Stefan, Reževići, Petrovac i predstavnicima NVO Lovačko društvo Primorje i NVO Paštrovska lovačka organizacija.

Sastanku je prisustvovao i glavni gradski arhitekta opštine Budva Vladan Stevović.

"Jedna od važnijih tema sa kojom nije upoznata šira javnost, a koja će po nekim najavama iz Vlade Crne Gore biti dominantna tema u budućnosti, jeste plan izgradnje vjetroelektana širom Crne Gore. Posljednjih dana je aktuelizovana priča oko izgradnje vjetroelektrane na Brajićima na teritoriji opštine Budva. Po nekim informacijama koje su mi bile dostupne, budući energetski objekat gradiće konzorcijum njemačke kompanije WPD i crnogorske firme vjetroelektrana Budva, kako je utvrdila tenderska komisija. Možda bi ovakav projekat naišao na šire negodovanje i imao većeg odjeka u javnosti da je u projekat bila uključena lokalna samouprava, i da isti nije prekriven velom tajni. Netransparentnost ovakvih projekta kao i interesnih grupacija koje stoje iza istih, nameću pitanje da li iz svega možemo izvesti zaključak o koruptivnom karakteru ovih radnji i kako to da se za javni interes, kako ga slobodno tumače kreatori tridesotogodišnje politike, proglasi nešto što ide nauštrb interesa lokalnog stanovništva i dobrobiti svih građana opštine Budva", kazao je Radović.

On je ukazao na nekoliko ključnih stvari koje se tiču ovog projekta.

„Imamo maltene sličnu situacija sa WTE- om, jedna od najkorumpiranijih afera vezana za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Poslijedice koruptivnih radnji osjećamo svi a štetu koju su te radnje proizvele plaćaju i dan-danas građani Budve. Da li ćemo plaćati danak nekih odluka bivšeg režima ostaje da vidimo. Dosadašnji centralizovani sistem oduzeo je svu moć lokalnim samoupravama da vode brigu o stvarima koje su od lokalnog značaja i u interesu lokalnog stanovništva. Konstanta koja se može uočiti decenijama unazad jeste oduzimanje nadležnosti lokalnim vlastima i centralizacija odlučivanja i upravljanja, naročito kada se ne znaju pozadina stvari i stvarne namjere aktera koji su blisko povezani sa bivšim režimom DPS-a“, naglasio je Radović.

Kako je istakao upravo zbog ovakvih i sličnih projekata, prošla vlast je centralizovala izradu planske dokumentacije i donjela sporan Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata.

„U tom smislu sam i pokrenuo inicijativu za održavanje sastanka sa ministrom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratkom Mitrovićem, kako bi se pokrenuo postupak izmjene i dopune spornog Zakona i u novi inkorporirali interesi svih opština na teritoriji Crne gore. U prvom redu, decentralizacija prostornog planiranja i vraćanje ingerencija opštinama koje su im oduzete donošenjem važećeg Zakona. Kada govorimo o zaštiti životne sredine gotovo sa sigurnošću mogu da tvrdim da bi ovakvi projekti, ukoliko nemaju adekvatnu studiju o ispunjenim uslovima zaštite životne sredine, devastirali i ovo malo preostalog pejzaža po kome je Crna Gora prepoznatljiva“, naglasio je Radović.

On je poručio da će biti istrajan u namjeri da ne dozvoli „da pojedinačni partikularni interesi budu iznad javnog dobra“.

„Proizvodnja energije putem vjetroelektrana značajno će uticati na životnu sredinu. Dugoročni negativni efekti vjetrenjača su brojni i još uvijek nedovoljno ispitani. Nekoliko problema koji se već sada jasno ističu su rizik od sudara ptica sa propelama vjetrenjača, napuštanje staništa, trajni gubitak i izmjena staništa, buka i degradacija pejzaža. Zato ću skladu sa svojim ovalašćenjima i koristeći sav uticaj koji imam, stati na put ne samo izgradnji ovog postrojenja, već i svakog drugog za koji postoji sumnja u njegovu opravdanost i isplativost“, zaključio je Radović.

Bonus video: