gradonačelnik budve optužuje CRPS da je politički instruisan

Carević uputio urgentan dopis: Spajiću, reaguj - 500 ljudi je bez plata

Carević je ocijenio da je situacija veoma kompleksna i urgentna, te da je sastanak od izuzetnog značaja za građane Budve

48372 pregleda 106 reakcija 79 komentar(a)
Situacija kompleksna: Carević, Foto: Opština Budva
Situacija kompleksna: Carević, Foto: Opština Budva

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević uputio je urgentan dopis ministru finansija i socijalnog staranja Milojku Spajiću, zatraživši hitan sastanak i rješavanje alarmantne situacije zbog koje više od 500 radnika preduzeća “Vodovod” i “Komunalno” ne primaju plate.

Zaposlenima već tri mjeseca nije isplaćena zarada, iako novca ima na računima firmi, jer Centralni registar privrednih subjekata (CRPS) navodno odbija da upiše novo rukovodstvo.

Carević zbog toga optužuje CRPS da je politički instruisan.

Glasovima koalicije “Za budućnost Budve“ i odbornika Demokrata, budvanska Skupština poništila je sve odluke administracije Nikole Divanovića (DPS) i proglasila ih nelegitimnim, pa i one o smjeni odbora direktora u “Vodovodu” i “Komunalnom”.

Poništenjem odluke, praktično su ostale na snazi odluke o “starim“ odbornima direktora, koji su imenovali za v.d. direktore ta dva preduzeća kadar DF-a - Predraga Ivanovića i Jasnu Dokić.

Međutim, CRPS je odbio da ih upiše u registar, čime direktori nemaju pravo potpisa, zbog čega ne mogu da isplate plate već treći mjesec...

“Razlog mog obraćanja je potreba za organizovanjem sastanka na kome bi prisustvovali predstavnici Opštine Budva, a tiče se cjelokupne situacije u Opštini Budva, pogotovo u vezi sa finansijskim aspektom i aferama koje su oštetile Budžet u višemilionskom iznosu, a čije posljedice se svakodnevno manifestuju, sa posebnim osvrtom na nepostupanje CRPS-a u Podgorici u postupku registracije preduzeća čiji je osnivač Opština Budva. O tome sam vas upoznao dopisom od 16. decmebra. S obzirom na to da smo u više navrata pokušavali da putem telefona zakažemo termin za prijem, ali nismo dobili povratnu informaciju, molimo vas da nas nakon ove urgencije informišete o terminu sastanka“, naveo je Carević u urgentnom dopisu, u koji su “Vijesti“ imale uvid.

Carević je ocijenio da je situacija veoma kompleksna i urgentna, te da je sastanak od izuzetnog značaja za građane Budve.

“Jedan od trenutno najurgentnijih predmeta je nepostupanje CRPS-a po podnijetim prijavama preduzeća čiji je osnivač Opština. Iako CRPS, kao organ nadležan za prijem dokumentacije i upis promjena u strukturu svih privrednih subjekata u sistem evidencije, nema nadležnost osporavanja donijetih odluka, pozivajući se na samo naizgled ‘formalnost’, ipak se upustio u uviđanje donijetih akata i odbio upis i registraciju direktora... Nakon odbijanja CRPS-a da postupi po podnijetim prijavama, na 5. sjednici SO Budva, održanoj 11. novembra, usvojeni su akti koji su potvrdili pravni status predsjednika/članova upravnih tijela preduzeća i javnih ustanova čiji je osnivač Opština Budva“, istakao je Carević.

Naglasio je da ni tako verifikovani akti nisu bili dovoljni CRPS-u da postupi u skladu sa nadležnostima.

“Napominjem da su ovi akti objavljeni u Službenom listu Crne Gore... 20. novembra, čime je kompletirana zakonska procedura po ovom pitanju. Ovakvo postupanje CRPS-a ima za posljedicu neisplaćivanje zarada velikom broju zaposlenih u preduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač Opština Budva, u periodu od 1. septembra do danas. Sve ovo dovodi do zaključka da Opština Budva nailazi na opstrukciju od strane Poreske uprave, konkretno CRPS-a, koja nesumnjivo ima političku pozadinu, jer ovaj organ nije tražio nikakve dodatne dokumente, niti odluke da bi postupio po prijavama prethodno nelegitimno i samovoljno proglašene vlasti u Budvi, na čelu sa Nikolom Divanovićem. U tim slučajevima je bez oklijevanja postupao, bez dodatnog uviđanja i iznalaženja novih instituta koji mu nisu u nadležnosti“, napisao je Carević.

On jer pozvao Spajića da, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima kojima je propisano da Ministarstvo finansija i socijalnog staranja vrši nadzor nad zakonitošću upravnih akata i drugih upravnih aktivnosti Poreske uprave, u što hitnijem roku ispita postupanje CRPS-a.

“Preduzmite sve pravne radnje u cilju rješavanja u ovoj pravnoj stvari i što hitnije odlučite o sastanku sa predstavnicima Opštine Budva“.