"Poslovnikom da se propiše obaveza da najmanje jedan potpredsjednik Skupštine mora biti žena"

"ŽPM je osvrćući se na raspravu o izboru Bošnjak naglasila da način argumentacija koja je korišćena ovim povodom na plenumu dodatno ohrabruje i stvara uvjerenje da je i kod nas konačno podignuta svijest o neophodnosti pozicioniranja žena na mjestima rukovođenja u Skupštini", navodi se u saopštenju

7340 pregleda 37 reakcija 5 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević

Ženska politička mreža Crne Gore (ŽPM) uputila je danas Radnoj grupi za izradu Predloga izmjena i dopuna Poslovnika Skupštine Crne Gore inicijativu da se izmjenama Poslovnika propiše obaveza da najmanje jedan potpredsjednik Skupštine mora biti žena.

ŽPM je, kako se navodi u njihovom saopštenju u obraćanju članovima i članicama Radne grupe, ukazala da je od uvođenja višestranačja, samo jedna žena bila na čelu Skupštine Crne Gore – Vesna Perović, te da je prije par dana po prvi put izabrana žena na mjesto potpredsjednice Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak.

"Izbor Branke Bošnjak za potpredsjednicu Skupštine smatramo značajnim iskorakom u osnaživanju položaja žena na mjestima odlučivanja, a naročito na rukovodećim pozicijama u Skupštini. ŽPM je osvrćući se na raspravu o izboru Bošnjak naglasila da način argumentacija koja je korišćena ovim povodom na plenumu dodatno ohrabruje i stvara uvjerenje da je i kod nas konačno podignuta svijest o neophodnosti pozicioniranja žena na mjestima rukovođenja u Skupštini. Posebno ukazujemo na činjenicu da su predstavnici gotovo svih klubova i vlasti i opozicije, bez obzira na njihov način glasanja, u svojim diskusijama jasno naglašavali važnost izbora žene na mjesto potpredsjednika Skupštine", rečeno je iz ŽPM.

Objašnjavaju da njiihov zahtjev da se propiše kao obaveza da najmanje jedan potpredsjednik Skupštine mora biti žena, proizilazi iz činjenice da dosadašnja praksa u Crnoj Gori govori da se značajni iskoraci u ostvarivanju rodne ravnopravnosti na mjestima odlučivanja kod nas ostvaruju samo kada je to propisano kao imperativna zakonska obaveza.

Dodaju da je u zemljama okruženja više puta na čelu parlamenta bila žena, u nekima čak i par mandata, a da je na mjestu potpredsjednika uobičajena praksa da bude najmanje jedna žena, do te mjere da nije postojala potreba da se to i propiše.

"Kako bi se otklonio rizik da napredak ostvaren izborom Bošnjak ne bude samo privremen, te obezbjedio kontinuitet u pozicioniranju žena u rukovodstvu Skupštine, smatramo neophodnim da se obavezujućom normom u Poslovniku obezbjedi da i u budućem periodu zadržimo dostignuti napredak. Vjerujemo da će se naglašena rodna osviješćenost koju su pokazali predstavnici partija u diskusijama povodom izbora Bošnjak potvrditi i kroz srazmjeran nivo spremnosti da podrže ovu inicijativu i usvajanjem ove imperativne norme obezbjede očuvanje dostignutog napretka", zaključuju iz ŽPM.

Bonus video: