Tufegdžić: Raskinuti koncesije za kamenolome u Baru,"junaci valorizacija" nisu budućnost

"Davanje koncesija za novi kamenolom koji će se nalaziti u Veljoj Gorani je nešto što se više ničim ne može opravdati. Umjesto da se svojoj rodnoj kući vraćaju stanovnici ovog lijepog mjesta, na ovaj način se tjeraju i oni koji žive tu"

4153 pregleda 153 reakcija 2 komentar(a)
Tufegdžić, Foto: Demokratska Crna Gora
Tufegdžić, Foto: Demokratska Crna Gora

Pozivamo Vladu Crne Gore i nadležno ministarstvo da u što kraćem roku preispita koncesiju za novi kamenolom u Veljoj Gorani i sve ostale koncesije za kamenolome u Baru, saopštio je danas Dragan Tufegdžić, predsjednik Opštinskog odbora (OO) Demokratske Crne Gore Bar.

"Ne samo da preispita, nego da nađe način da se koncesije raskinu i da kamenolomi ne budu nešto po čemu će se naš grad prepoznavati. Budućnost Bara nisu kamenolomi, a ni junaci valorizacija", istakao je Tufegdžić.

On je dodao da iako su Demokrate i ranije govorile o štetnosti kamenoloma, koji kako navodi Tufegdžić, u opštini Bar rastu kao pečurke, svoje neslaganje ili poziv da se prestane sa tim moraju uputiti još jednom javnosti i Vladi Crne Gore.

"Davanje koncesija za novi kamenolom koji će se nalaziti u Veljoj Gorani je nešto što se više ničim ne može opravdati. Umjesto da se svojoj rodnoj kući vraćaju stanovnici ovog lijepog mjesta, na ovaj način se tjeraju i oni koji žive tu. Umjesto da se sve uradi kako bi ovaj kraj zaživio u svoj svojoj ljepoti i vrijednosti, ide se unazad, i zbog kakve koristi? Da li je par radnih mjesta vrijedno nastavka devastacije ovog prostora? Najgore od svega, mještane niko nije, ni jednim slovom, pitao šta oni žele. Kao da ne postoje i kao da su samo brojka u ovom vremenu „valorizacija“. Šta su one donijele običnom čovjeku?", istakao je Tufegdžić.

On je dodao da su "junaci valorizacija" jedini dobitnici, a svi ostali su gubitnici.

"Naš grad, prelijepa luka, postaje poznat kao grad kamenoloma. Da li je to onaj održivi razvoj i slika našeg grada kakvu želimo vidjeti u budućnosti? Mislim da je vizija i izgled našeg grada, nažalost ona slika iz prošlosti. Slike lijepih hotela Korala, Topolice, Agave, Sidra, Ineksa, Luke Bar gdje čeka desetine usidrenih brodova na istovar, Primorka, Bar Bolje, Izbor Bar, zelene površine, sportski tereni, Madžarica... Poraz je da vam slika i vizija budućnosti bude prošlost. Poraz onih koji su vodili ovaj grad i državu decenijama. Nemojmo dozvoliti da i našu djecu tjeramo odavde", rekao je Tufegdžić.

Prensjednik barskih Demokrata je rekao da umjesto da se razgovaralo sa mještanima, zaboravljeni su, kao da ih nema i kao da se želi da i oni koji su ostali, krenu u bijeli svijet.

"Pružamo otvorenu i snažnu podršku mještanima u njihovoj borbi da kamenolom ne bude budućnost ovoga kraja", poručio je Tufegdžić.

Bonus video: