Simović od IJZ-a zatražio da im propišu uslove za bezbjedno organizovanje bazara i klizališta

"Slijedeći isključivo interes zaštite zdravlja stanovnika u stanju eрidemije Covid-19, ali i zaštitu mentalnog zdravlja koja рodrazumijeva rekreativne aktivnosti kao jedan od alata pod strogo kontrolisanim uslovima, očekujemo da ćete, kao i uvijek, pаžljivo razmotriti ovaj zahtjev i nаći načina da djeca ovaj period velikih izazova provedu pod propisanim uslovima, radosno dočekujuci predstojeće praznike“, stoji u Simovićem dopisu direktoru IJZ-a

16195 pregleda 30 reakcija 30 komentar(a)
Sumović, Foto: Svetlana Mandić
Sumović, Foto: Svetlana Mandić

Predsjednik Opštine Nikšić, Milutin Simović, uputio je dopis direktoru Instituta za javno zdravlje (IJZ), Igoru Galiću, da im propišu uslove pod kojima mogu bezbjedno organizovati novogodišnji bazar i klizalište na Trgu slobode.

Ministarstvo zdravlja uputilo je zahtjev Opštini Nikšić da otkaže organizaciju novogodišnjeg bazara i da van funkcije stavi klizalište, dok Galić gostujući u Bojama jutra, na TV Vijesti, uputan da prokomentariše situaciju u Nikšiću nije dao precizan odgovor, već je rekao da razumije građane jer epidemija dugo traje.

"Psihološki iscrpljuje građane. Građani treba da shvate ozbiljnost situacije. Svaki vid okupljanja u otvorenim i zatvorenim prostorijama nosi veliki epidemiološki rizik“, kazao je Galić.

Simović u dopisu Galiću ističe da su ohrabreni tom njegovom izjavom i podsjećaju da su važećim mjerama ograničene rekreativne aktivnosti u manjim zatvorenim sportskim objektima, a da se u slučaju klizališta, koji će biti na prostoru od 300 metara kvadratnih, radi o rekreativnoj aktivnosti na otvorenom, koju je moguće kontrolisati u pogledu broja prisutnih korisnika.

"Važećim mjerama nisu zatvorena djеčija igrališta, niti jе ograničeno okupljanje maloljetnih lica, već se važeće mjere odnose na punoljetna lica i njihovo grupisanje na javnim površinama. Slijedeći isključivo interes zaštite zdravlja stanovnika u stanju eрidemije Covid-19, ali i zaštitu mentalnog zdravlja koja рodrazumijeva rekreativne aktivnosti kao jedan od alata pod strogo kontrolisanim uslovima, očekujemo da ćete, kao i uvijek, pаžljivo razmotriti ovaj zahtjev i nаći načina da djeca ovaj period velikih izazova provedu pod propisanim uslovima, radosno dočekujuci predstojeće praznike“, stoji u Simovićem dopisu direktoru IJZ-a.

Što se bazara tiče, Simović ističe da je na gradskom trgu površine 7.000 metara kvadratnih postavljeno 16 kućica, kao i da novim mjerama nije ograničen rad tržnica, a da će kretanje i ponašanje građana za vrijeme bazara, u skladu sa epidemiološkim mjerama, kontrolisati Komunalna policija.

„Podsjećamo da je na tržnici и Рodgorici, u skloрu Šoping centra Gintaš, malim preduzetnicima, zanatlijama i poljoprivrednicima omogućeno da izlažu svoje proizvode bez ograničenja, što je značajan рodsticaj za licа koja traže način da iskažu konkurentnost na tržištu i pronađu regularne puteve prezentacije i plasiranja sopstvenih proizvoda“, naveo je Simović i podsjetio da je Opština Nikšić postujući mjere u cilju suzbijanja pandemije Covid 19, odustala od tradicionalne manifestacije Sajam lokalnih proizvoda koja se održavala u Sportskom centru, već da će ista biti organizovana putem online platfoгme.

„Institut za javno zdravlje je uvijek iznalazio inventivna rješenja, tako da se nadamo da će i ovaj put, u korist građana Nikšića, uz propisane mjere koje će obezbijediti očuvanje zdravlja svih naših građana, što je siguran sam, naš zajednički i prioritetni cilj i obaveza“, zaključuje Simović.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, Opštini Nikšić je upućeno upozorenje na mjere koje su na snazi u pogledu javnih okupljanja, a koje jasno navode da je zbog složene epidemiološke situacije zabranjeno okupljanje stanovništva u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima (javna okupljanja, javne priredbe, sportski, politički, kulturno-umjetnički i privatni skupovi, svadbe, kao i druge manifestacije).

"S obzirom da organizovanje novogodišnjeg bazara i klizališta predstavlja direktno kršenje navedenih mjera koje su na snazi i jednu vrstu organizovanja kontinuiranog javnog okupljanja građana, čime se direktno dovodi u rizik njihovo zdravlje, Ministarstvo zdravlja uputilo je apel Opštini Nikšić da ponovo razmotri ovu odluku i što prije otkaže organizaciju navedenih događaja. Ministarstvo zdravlja podsjetilo je prvog čovjeka Opštine Nikšić (Milutin Simović) da je u svojstvu predsjednika NKT-a izričito zahtijevao da se, bez rezerve, poštuju mjere struke, kao i da očekujemo da će u skladu sa tim postupiti i u ovom slučaju", zaključili su iz Ministarstva.

U međuvremenu, na Trgu slobode u Nikšiću, pored 16 kućica za bazar i klizališta postavljen je i ringišpil.

Bonus video: