Radulović: Vlada ima neupitnu volju da ubrza proces evropske integracije

„Nova Vlada ima neupitnu volju da ubrza proces evropske integracije, i posvećeno će raditi na ispunjavanju kriterijuma u poglavljima 23 i 24, koji su neophodni za dalji napredak u pregovorima sa EU“, rekao je Radulović

5067 pregleda 2 komentar(a)
Ministar Radulovic-ambasador Trpkoski, Foto: Gov.me
Ministar Radulovic-ambasador Trpkoski, Foto: Gov.me

Nova Vlada ima neupitnu volju da ubrza proces evropske integracije, i posvećeno će raditi na ispunjavanju kriterijuma u poglavljima 23 i 24, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na sastanku sa ambasadorom Hrvatske u Crnoj Gori Veselkom Grubišićem.

Radulović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, danas, u odvojenim susretima, razgovarao sa Grubišićem i ambasadorom Sjeverne Makedonije Mihajlom Trpkoskim.

Navodi se da je, tokom razgovora sa Grubišićem, ocijenjeno da dvije prijateljske države njeguju partnerske i savezničke odnose, i da su posvećene unapređenju saradnje u duhu dobrosusjedske politike.

Radulović je zahvalio Hrvatskoj na snažnoj podršci tokom predsjedavanja Savjetom Evropske unije (EU) tokom kojeg je Crna Gora otvorila posljednje pregovaračko poglavlje.

„Nova Vlada ima neupitnu volju da ubrza proces evropske integracije, i posvećeno će raditi na ispunjavanju kriterijuma u poglavljima 23 i 24, koji su neophodni za dalji napredak u pregovorima sa EU“, rekao je Radulović.

Grubišić je kazao da Crna Gora ima snažnu podršku i pomoć Hrvatske, i da je njihov interes da Crna Gora, kao i druge države Zapadnog Balkana budu što skorije dio evropske porodice.

On je rekao da bi završavanje pregovora Crne Gore i Unije u ovom mandatu Evropske komisije poslalo pozitivan signal i ostalim državama kandidatima.

Radulović je, na sastanku sa Trpkoskim, kazao da je zadovoljan frekventnim političkim dijalogom i sveukupnim odnosima Crne Gore i Sjeverne Makedonije, koje, kako je naveo, karakterišu tradicionalno prijateljstvo i sadržajna saradnja na bilateralnom, regionalnom i multilateralnom planu.

On je rekao da dvije države, kao članice NATO, dijele evroatlantske vrijednosti i snažno opredjeljenje ka članstvu u EU.

Radulović je istakao da bi ekonomsku saradnju trebalo unaprijediti kroz organizovanje biznis foruma, i na taj način povezati investitore dvije države i definisati potencijalne oblasti za ulaganje.

On je ocijenio da se samo zajedničkim naporima mogu prevazići negativne posljedice COVID-19.

Trpkoski je rekao da očekuje da će odlični i prijateljski odnosi biti nastavljeni, dodajući da nas na to obavezuje zajednička istorija i očekivanja naših naroda.

On je istakao da je Sjeverna Makedonija, rješavajući otvorena pitanja sa susjedima, postala država koja stvara mirne relacije, i njeguje dobrosusjedsku saradnju.

Trpkoski je prenio Raduloviću čestitke ministra vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujara Osmanija povodom stupanja na dužnost.

Radulović je pozvao kolegu iz Skoplja da dođe u zvaničnu posjetu Crnoj Gori čim epidemiološka situcija to dozvoli.

Bonus video: