Mišurović: Pitanje jednakosti polova i osnaživanje žena obaveza svih

„Moramo pokazati inicijativu i preuzeti akcije kao odgovor na pandemiju koja je ujedno i kreirala prilike za unapređenje i transformaciju naših društava u pozitivnom smislu“, poručio je Mišurović

4366 pregleda 1 komentar(a)
Ljubomir Mišurović, Foto: gov.me
Ljubomir Mišurović, Foto: gov.me

Pitanje jednakosti polova i osnaživanje žena obaveza je svih, posebno u vremenu suočavanja sa nesagledivim posljedicama za društvo i ekonomiju, koje pogađaju svakoga i svugdje u svijetu, kazao je državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) Ljubomir Mišurović.

On je, kako je saopšteno iz MVP, danas otvorio online događaj „Osnaživanje položaja žena u kontekstu COVID-19 krize“, u okviru crnogorskog predsjedavanja Centralno-evropskom inicijativom (CEI) za ovu godinu, a u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori (UNDP).

Navodi se da je učesnike on-line sastanka pozdravio i generalni sekretar CEI-a Roberto Antonione.

Mišurović je kazao da je zadovoljan povodom organizacije događaja, koji, kako je naveo, doprinosi unapređenju svijesti o potrebi snaženja položaja žena u vremenu globalne krize izazvane COVID-19.

On je istakao da je pitanje jednakosti polova i osnaživanje žena obaveza svih – žena, muškaraca, djevojčica i dječaka, “posebno u vremenu kada se suočavamo sa nesagledivim posljedicama za naše društvo i ekonomiju, koje pogađaju svakoga i svugdje u svijetu”.

„Moramo pokazati inicijativu i preuzeti akcije kao odgovor na pandemiju koja je ujedno i kreirala prilike za unapređenje i transformaciju naših društava u pozitivnom smislu“, poručio je Mišurović.

On je kazao da će Crna Gora ostati predana obezbjeđivanju jednakosti polova i ženskih prava, i da je spremna da da svoj puni doprinos toj tematici.

Antonione je rekao da je uvjeren da će Crna Gora jednako uspješn opredsjedavati CEI-em i u toku naredne godine.

„Balans u pogledu jednakosti polova i promjena mentaliteta pojedinaca u kontekstu tretiranja pitanja prava i položaja žena u njemu treba posmatrati kao prioritetne aktivnosti u predstojećem periodu“, kazao je Antonione.

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Danijela Gašparikova rekla je da je, prije pandemije, skoro dvije trećine radno sposobnih žena na Zapadnom Balkanu bilo ili nezaposleno ili nije radilo uopšte.

„Dakle, potencijal polovine populacije je neiskorišten – i to je pitanje kako ljudskih prava, toliko je i ekonomski imperativ“, poručila je Gašparikova.

Prema njenim riječima, UNDP zagovara strateški pristup i sprovodi aktivnosti koje doprinose jačanju žena.

“Pa time i cjelokupnog ljudskog kapitala čija je uključenost u donošenje političkih i ekonomskih odluka od suštinskog značaja za cjelokupni socio-ekonomski razvoj”, navela je Gašparikova.

Sastanku su, kako je saopšteno, prisustvovale i predstavnice državne uprave i nevladinog sektora, nadležne za pitanja prava i položaja žena u društvu.

„Koje su upoznale učesnike događaja sa preduzetim mjerama u kontekstuCOVID-19 pandemije, a u pogledu adekvatnog targetiranja i tretiranja oblasti usmjerenih na definisanje društvenog položaja žena u zajednici“, dodaje se u saopštenju.

Na sastanku je, kako se navodi, poručeno da, u cilju unapređenja položaja žena u društvu, prioritet mora biti stavljen na omogućavanje jednakog pristupa obrazovanju, zaposlenju kao i jednakoj zaradi među polovima.

Bonus video: