Ibrahimović: Na rezoluciji o priznavanju genocida u Srebrenici da rade sve parlamentarne stranke

Na pitanje zašto Bošnjačka stranka nije podnijela ovu inicijativu dok je bila dio vladajuće većine, Ibrahimović je odgovorio da su čekali pravi trenutak zrelosti crnogorskog društva. Na pitanje da li Bošnjačka stranka manipuliše aktuelnim političkim momentom - podignutih nacionalističkih tenzija kako bi uticala na osjećanja glasačkog tijela i time zaustavili odliv glasača, Ibrahimović je odgovorio da to nije tačno

15426 pregleda 1024 reakcija 113 komentar(a)
Foto: Alisa Hajdarpašić
Foto: Alisa Hajdarpašić

Na izradi rezolucije o priznavanju genocida u Srebrenici trebaju da rade sve parlamentarne stranke i nju treba što hitnije usvojiti, kazao je poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

On je na konferenciji za novinare, povodom podnošenje incijative kluba u Skupštini Bošnjačke stranke za usvajanje rezolucije o priznavanju genocida u Srebrenici, istakao da BS ne smije da ima eksluzivno pravo na rezoluciju.

"Ne smijemo da dajemo Bošnjačkoj stranci ekskluzivno pravo da ona sama pripremi tekst. Sa jednog naroda moramo skinuti opterećenje i ljagu srama i to onom naroda kojem su pripadali vladari i zločinci koje su pravili monstruozne zločine po Srebenici. Na ovo pravo ima crnogorsko društvo, ovo je put prema NATO i Evropskoj uniji", kazao je Ibrahimović.

On je dodao da u klubu BS čiji je šef pripremili inicijalni dio koji glasi: "Ovom rezolucijom Skupština Crne Gore potvrđuje da se u Srebrenici desio genocid jula 1995. godine. Potvrđujem da je stradalo preko osam hiljada civila islamske vjere. Proglašavam 11. jul Dan sjećanja na genocid Srebrenici. Zabranjujem javno odobravanje, negiranje i postojanje i umanjenje genocida u Srebrenici".

Na pitanje zašto Bošnjačka stranka nije podnijela ovakvu inicijativu dok je bila dio vladajuće većine, Ibrahimović je odgovorio da su čekali pravi trenutak da Crna Gora iz parlamenta pošalje poruku da se genocid u Srebrenici ne smije negirati.

"Uvijek kad osjetimo da je društvo spremno na jedan demokratski iskorak Bošnjačka stranka će dati svoj glas. Podsjetimo se šta smo imali poslije 30. avgusta, kakve smo imali parole, čak i o Srebrenici i to od onih mladih ljudi koji nisu bili rođeni kada se desio ovaj strašni genocid. Pravi je trenutak da se iz parlamenta pošalje poruka da se genocid ne smije negirati", kazao je on.

Na pitanje da li Bošnjačka stranka manipuliše aktuelnim političkim momentom - podignutih nacionalističkih tenzija kako bi uticala na osjećanja glasačkog tijela i time zaustavi odliv glasača, Ibrahimović je odgovorio da to nije tačno.

"Naprotiv, ovdje tražimo pravdu za sve žrtve, ne samo genocida u Srebrenici, nego za sve nevine žrtve. Odavde šaljemo poruku da i civilizacijski i ljudski treba da bude domet pravda za žrtve", istakao je Ibrahimović.

Naglasio je da će usvajanjem rezolucije Crna Gora napraviti snažan iskorak u očuvanju trajnog mira u regionu.

"Ono što je sigurno važno usvajanjem genocida u Srebrenici, Crna Gora će napraviti snažan i važan korak u očuvanju trajnog mira u regionu i važno je pomenuti da moramo zaustaviti ćutanje negiranje klasifikovanje istorijskih činjenica, pa čak i distanciranje od genocida u Srebrenici moramo se pokoriti žrtvama, moramo se suočiti sa prošlošću i moramo dozvoliti da žrtve napokon dostignu onu pravdu, e to je zadatak Crne Gore. Crna Gore koja treba da bude na kursu faktora stabilnosti u regionu", rekao je Ibrahimović.

Šef poslanika BS je kazao da je ovo test crnogorskog društva da li su za evropske i NATO integracije i da je Skupština Crne Gore 2009. godine usvojila Deklaraciju o Srebrenici, ali se ne pominje da se tamo desio genocid.

"Prije par dana su u Kongresu SAD donijeli rezoluciju o Bosni i Hecegovini gdje se jasno kaže da se desio genocid u Srebrenici jula 1995. godine. I ako se vratimo korak unazad, znamo da su presudama Haškog tribunala i međunarodnog suda pravde utvrđene činjenice da se desio genocid u Srebrenici, 2015. godine Evropski parlament usvojio je rezoluciju koja potvrđuje da se desio genocid u Srebrenici", rekao je Ibrahimović.

On je podsjetio na obraćanje u parlamentu bivšeg visokog komesara Evropske unije za proširanje Johanesa Hana, kada je istakao da nema mjesta u EU za one koje negiraju genocid u Srebrenici

"Zato smo ovdje da jasno podignemo glas da treba podržati rezoluciju, jer tako ćemo zaokružiti jedan proces koji je potreban za sve one žrtve u Srebrenici, ali i za druge žrtve i da mladim ljudima ostavimo lijepi dio budućnosti", zaključio je Ibrahimović.

Bonus video: