Božović: Injac da ukine Obavještajno-bezbjednosni direktorat i smijeni Dakića

"Novoj ministarki Oliveri Injac predlažemo da svoj mandat započne potezima koji su u šahu poznati kao 'Damin gambit', žrtvovanje (uklanjanje) jedne ili više figura, a sa ciljem da se ostvari dobra početna pozicija koja garantuje konačnu pobjedu i uspjeh"

15477 pregleda 191 reakcija 36 komentar(a)
Božović, Foto: Privatna arhiva
Božović, Foto: Privatna arhiva

Poslanik Nove srpske demokratije Milo Božović pozvao je novu ministarku odbrane Oliveru Injac da ukine Obavještajno-bezbjednosni direktorat, ali i da iz sistema ukloni većinu predstavnika u vojno-diplomatskim sjedištima.

On je za Vijesti kazao da Injac mora smijeniti direktore direktorata i načelnika Generalštaba.

“Poslije nekoliko dobronamjernih savjeta i upozorenja o alarmantnom stanju u Ministarstvu odbrane i Vojsci novoj ministarki Oliveri Injac predlažemo da svoj mandat započne potezima koji su u šahu poznati kao 'Damin gambit', žrtvovanje (uklanjanje) jedne ili više figura, a sa ciljem da se ostvari dobra početna pozicija koja garantuje konačnu pobjedu i uspjeh. Prvi potez je donošenje nove formacije Vojske i Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u MO, uz obavezno ukidanje Obavještajno bezbjedonosnog Direktorata. Ovaj Direktorat mora biti ukinut sve do izmjena Zakona o vojno-obavještajnim i bezbjedonosnim poslovima, kojim su data prevelika ovlašćenja pojedincima u službi, pa kad se tamo, kao što je slučaj sada, nađu neodgovorni i neozbiljni ljudi, onda se služba pretvori u progon ljudi nalik onom iz inforbirovske 1948. godine. Personalni sastav službe su uža rodbina Markovića, Golubovića, brat šefa poslaničkog kluba DPS-a Živkovića i ostali aktivisti bivšeg režima”, kazao je za Vijesti Božović.

Druga figura koja se mora ukloniti iz sistema, kako je naglasio, je većina predstavnika u vojno-diplomatskim sjedištima.

“Posebno oni koji su poslati u iste po nezakonitim odlukama bivšeg ministra, a rangirani isključivo po broju obezbijeđenih sigurnih glasova za DPS. Mnogi pripadnici MO i Vojske jedva čekaju, sa već pripremljenim krivičnim prijavama, povratak pukovnika Vukadinovića i Lazarević.Sledeći potez nove ministarke mora biti smjena direktora Direktorata i Načelnika GŠ VCG koji su učestvovali u progonu nepodobnog kadra, nezakonitoj dodjeli službenih stanova, prekomandama zaposlenih zbog učesća na litijama, nagrađivanjem pojedinaca radom od kuce po više mjeseci uz punu platu i posebne dodatke, vanrednim unapređenjima, prijemu lica iz civilstva na neodređeno vrijeme i ugovorom o djelu tokom izborne 2020. godine, a naročito u izbornoj kampanji, vecini tih lica ugovori su produzeni na godinu dana pri samom isteku tehnickog mandata Vlade”, naglasio je Božović.

Kako je kazao, “progonjeni su svi koji su bili sumnjivi da nijesu glasači bivše vlasti, naravno najviše Srbi."

“Ali bilo je i slučajeva ekspresnog penzionisanja kao u slučaju jednog časnog oficira, po nacionalnosti Albanca, koji nije htio da stavi potpis Boskoviću i Almi Ljuljanaj na kupovinu uniformi iz Hrvatske, planirani posao je bio višemilionske vrijednosti. Školski primjer zloupotrebe polozaja i bahatosti Boskovića je prijem i direktno unapređenje u čin kapetanice supruge specijalnog tužioca Saše Čađenovića i potom odmah postavljenje za Načelnicu Vojno medicinskog centra, kao zahvalnost njenom mužu za namještanje i vođenje lažnog državnog udara. Potom primjer nepotizma kroz zapošljavanje supruge načelnika Generalštaba Dakića, poznate iz afere kojom je oštećen budžet opštine Berane za 100.000 eura. Takođe potrebno je preispitati sve sumnjive ugovore i tendere gdje postoji opravdana sumnja u visoku korupciju. Pod hitno smijeniti sve učesnike gore pomenutih nezakonitih radnji i protiv istih pokrenuti krivične i/ili disciplinske postupke, a na njihova mjesta postaviti stručne i neukaljane kadrove. Nezakonita rešenja o prijemu poništiti, a ugovore o djelu odmah prekinuti, penzionisati iskompromitovane oficire i podoficire”, kazao je Božović.

On je poručio da će Nova srpska demokratija snažno podržati novu ministarku ako svoj mandat započne sa odlučnim i hrabrim potezima.

“Očekujemo da će imenovana uvažiti naše dobronamjerne sugestije i stavove i da kroz neposrednu komunikaciju zajednički doprinesemo da se stanje u Vojsci i MO podigne na nivo kakav zasluzuje. U svakom slučaju pratićemo sve poteze i rezultate u radu ministarke Olivera Injac i na osnovu istih se opredeljivati tokom daljeg rada kroz Skupštinske odbore i na plenumu”, zaključio je Božović.

Bonus video: