Bečić: Demokratska zrelost ponos cijelog društva

Predsjednik Skupštine je kazao kako je uvjeren da će predstavnici političke većine uložiti „maksimum truda, znanja, energije, svojih kompetencija, kako bi čistih ruku, iskrenog srca i sa puno energije krenuli u postepeno oporavljanje našeg društva“

5105 pregleda 5 komentar(a)
Bečić, Foto: Skupština Crne Gore
Bečić, Foto: Skupština Crne Gore

Crna Gora je u godini na izmaku doživjela istorijsku promjenu vlasti na izborima, a demokratska zrelost koja se reflektuje mirno, civilizovano i i evropski u postizbornom periodu, predstavlja ponos cijelog crnogorskog društva, poručio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, koji je danas priredio koktel za predstavnike diplomatskog kora u Crnoj Gori.

Bečić je, govoreći o aktuelnim društveno-političkim prilikama, naveo da se Crna Gora suočava sa ogromnim epidemiološkim, ekonomsko-socijalnim izazovima, integracionim obavezama, kao i očekivanjima na polju vladavine prava i izrazio uvjerenje da će predstavnici političke većine uložiti „maksimum truda, znanja, energije, svojih kompetencija, kako bi čistih ruku, iskrenog srca i sa puno energije krenuli u postepeno oporavljanje našeg društva“.

Akcentujući da spoljnopolitički prioriteti nove vlasti ostaju privrženi evropskim integracijama i jačanju savezništva u okviru NATO-a, podsjetio je, kako je saopšteno iz Skupštine, na važnost jačanja građanskog karaktera Crne Gore na unutrašnjem planu, kako bi uz neophodnu koheziju društva, naša država pokazala odlučnost u borbi protiv korupcije i kriminala.

Bečić je, sa ciljem jačanja kontrolne uloge parlamenta, upoznao prisutne s preduzetim koracima ka izradi novog Poslovnika o radu Skupštine i usvajanju Zakona o Skupštini. Izrazio je, kako je saopšteno, očekivanje da će se krajem decembra usvojiti inovirani Poslovnik o radu Skupštine koji će „sadržati imperativne obaveze po kojima će jedan od potpredsjednika Skupštine biti iz reda manjinskih partija, a jedan iz reda manje zastupljenog pola".

"Povećaćemo broj kontrolnih saslušanja, uvešćemo obavezu po kojoj će ministri biti u obavezi da prisustvuju sjednicama Skupštine i radnih tijela kada se brane predlozi zakonskih rješenja koji se tiču njihovih resora“, dodao je on.

Bečić se posebno osvrnuo na postignute rezultate u cilju unaprjeđenja otvorenosti i transparentnosti Skupštine. Pored činjenice da će, kako navode iz parlamenta, sjednice radnih tijela po prvi put biti direktno emitovane putem najsavremenije tehnologije, otvaranja naloga na društvenim mrežama, neposrednije komunikacije građana putem institucionalizacije instituta predstavki, najave savremenije veb prezentacije Skupštine, Bečić je najavio i digitalizaciju zakonodavnog procesa, u okviru projekta eParlament, koji će olakšati i unaprijediti rad poslanika.

Predsjednik Skupštine je istakao da su dva ključna cilja nove parlamentarne većine reforma pravosuđa i sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva. „Kompromis je najvažnija riječ koja nas očekuje u nastupajućoj godini, i biće ta godina test iskrenosti i vlasti i opozicije u posvećenosti evropskim integracijama. Vjerujem da ćemo svi biti spremni da se izdignemo iznad partijskih interesa, da shvatimo naše evropske obaveze, kao i odgovornosti i očekivanja međunarodne zajednice“, zaključio je Bečić.

Bonus video: