Iz Carevićeve koalicije formiran novi blok – traže četvrtinu vlasti

Ove tri partije koje su na izborima nastrupile u okviru koalcije „ Za Budućnost Budve- Marko Bato Carević“, broje pet odbornika i kao „treći blok“ već od juče nastupile su na pregovorima o formiranju lokalne vlasti.

29664 pregleda 167 reakcija 24 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Predstavnici budvanskih odbora Socijalističke narodne partije, Pokreta za promjene i Prave Crne Gore zaključili su postizborni sporazum o saradnji, isprovocirani odugovlačenjem formiranje lokalne administracije.

Ove tri partije koje su na izborima nastrupile u okviru koalcije „ Za Budućnost Budve- Marko Bato Carević“, broje pet odbornika i kao „treći blok“ već od juče nastupile su na pregovorima o formiranju lokalne vlasti.

Nakon što su nedavno pregovori propali, zbog nemogućnosti dogovora Nove srpske demokratije i Demokrata, tri partije su, kako su Vijesti ranije objavile, dogovorile zaključivanje sporazuma.

Istupanjem pet odbornika, Carevićeva koalcija koja je ukupno brojala 14 odborničkih mandata, sada može računati na devet odbornika iz redova Nove srpske demokratije i demokratske narodne partije.

Kako je „ Vijestima“ potvrđeno juče u kabinetu gradonačelnika Marka Bata Carevića nastavljeni su pregovori gdje su tri partije nastupile kao posebna- treća strana zahtijevajući da joj pripadne 25 odsto izvršne vlasti.

A sporazum zaključuju, kako su naveli :

„Svjesni sopstvene odgovornosti u kontekstu izazova i problema sa kojima se na samom početku konstituisanja suočava nova opštinska administracija i zabrinuti zbog indolentnosti i nedopustivosti prolongiranja procesa konačnog konstituisanja svih organa vlasti na lokalnom niovu. Zabrinuti zbog izostanka redovne komunikacije između konstituenata nove loklane vlasti, što izaziva opravdano nezadovoljstvo pojedinih činilaca i doprinosi nestabilnosti cjelokupnog sistema , a time i mogućnih grešaka u funkcionisanju. Čvrsto riješeni da ove pojave pokuzšamo suzbiti na samom početku , a sve ubuduće promptno u samom nastajanju“, piše u sporazumu u kojis u Vijesti imale uvid.

Kako navode potpisinici sporazuma su saglasni da će ubuduće sve probleme funkcionisanja lokalne vlasti u Budvi rješavati zajednički, dogovorom u interesu građana Budve, a u skladu sa programskim načelnima svojih partija.

„ Potpisinica sporazuma su saglasni da nikad neće sarađivati sa DPS- om i nikad neće dozvoliti prekrajanje izborne volje građana. Saglasni da najmanje jednom mjesečno, a u slučaju potrebe i češće održavaju sastanke u cilju kvalitetnijeg sprovođenja zacrtanih ciljeva. Insistiraće na zaključenje opšteg postizbornog sporazuma svih konstituenata vlasti o principma podjele vršenja vlasti u Budvi. Resore koji pripadaju potpisinicima ovog sporazuma u nadležnosti, kadrovski će se popunjavati dogovorom između potpisnika, . Potpisnici sporazuma će jedinstveno , kao jedna subjekt nastupati u potpisivanu opšteg postizbornog sporazuma Potpisinici sporazuma će u Skupštini opštine nastupati jedinstveno, shodno prethodno uspostavljenom dogovoru“, navodi se u sporazumu.

Bonus video: