"upropastio najperspektivniji resor u državi"

Demokrate Nikšić: Tužilaštvo da formira predmet protiv Simovića

"Nemaju dilemu da je svakom iole svjesnom građaninu jasan obrazac funkcionisanja DPS-a oličen u nesposobnosti i pohari državnih resursa u svrhu ličnog bogaćenja, bez obzira na to što 2 mjeseca pred izbore navuku jagnjeće kože i obećavaju brda i doline".

8998 pregleda 33 reakcija 13 komentar(a)
Foto: Demokrate
Foto: Demokrate

Uzimajući u obzir ono što je u emisiji „Reflekor“ prezentovao ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Stijović, Demokrate pozivaju tužilaštvo da formira predmet protiv Milutina Simovića i otpočne izviđaj budući da se, na osnovu prezentovanog, može zaključiti da postoji osnov sumnje za niz krivičnih djela, saopšteno je i OO Demokrate Nikšić.

"S tim u vezi, očekujemo da će tužilaštvo u ovom slučaju biti ažurnije od Specijalnog državnog tužilaštva koje već 5 godina, bez ikakvog pravnog epiloga, razvlači aferu Grahovo, čijim je akterima pokrovitelj i nalogodavac upravo gospodin Simović", kaže se u saopštenju.

Oni dodaju da nemaju dilemu da će Simović i nikšićkim budžetom gazdovati na isti način kao što je gazdovao Ministarstvom poljoprivrede.

"Uzimajući u obzir destruktivnost Milutina Simovića, nemamo dilemu da će nikšićkim budžetom gazdovati isto kao što je gazdovao budžetom Ministarstva poljoprivrede. Tu prije svega mislimo na rasipničko ponašanje i nenamjensko trošenja novca, a naročito u dijelu u kojem se za hoblovanje podova, spuštanje plafona i zamjenu stolarije izdvaja impozantnih 7,5 miliona eura. Čak i laicima je jasno da su tim potezom pozamašno nadmašeni korupcionaški poduhvati Ilije Ašanina, koji je betonsku ploču zvanu Heliodrom platio 250.000 eura, i Đoka Krivokapića koji je nezakonito u džepove strpao 40.000 eura", tvrde u Demokratama.

Oni su kazali da "do čega je Simović doveo sektor poljoprivrede, jedne od najznačajnijih privrednih grana u državi, nedvosmisleno ukazuju podaci da smo, u periodu januar-mart 2020. godine, dakle prije korona krize, imali skandalozan odnos uvoza i izvoza. Naime, u tom periodu smo uvezli živih životinja u vrijednosti 6.638.800 eura, dok je izvoz iznosio mizernih 13.000 eura".

Kako kažu, kada je riječ o mesu i drugim klaničnim proizvodima za jelo, uvoz je iznosio 21.764.800 eura, "dok smo izvezli svega 2.088.400 eura, uvezli smo mlijeka, proizvoda od mlijeka, jaja i meda u iznosu od 11.103.600 eura, a izvezli samo 20.300 eura".

"Ovi podaci, odnosno završni bilans Simovićevog ministrovanja, jasno govore o učincima gospodina Simovića koji je upropastio najperspektivniji resor u državi, a što se tiče efikasnosti pokazao je jedino u promjeni prebivališta preko noći", navodi se u saopštenju.

Dodaju da nemaju dilemu da je svakom "iole svjesnom građaninu jasan obrazac funkcionisanja DPS-a oličen u nesposobnosti i pohari državnih resursa u svrhu ličnog bogaćenja, bez obzira na to što 2 mjeseca pred izbore navuku jagnjeće kože i obećavaju brda i doline".

"Očekujemo da će ga izviđaj tužilaštva, na osnovu eklatantnih dokaza koji su sinoć iznijeti, prekinuti u akciji pretvaranja opštinske uprave Nikšića u predizborni štab DPS-a, te da enormne zloupotrebe napokon dobiju svoj epilog", zaključeno je u saopštenju.

Preporučujemo za Vas