Danilović: BS se kao dio izvršne vlasti raspoređivala po ministarstvima, nije pominjala rezolucije

"Licemjerno je, po ko zna koji put, potezati mrtve, umorene u zločinu, masakrima i krvavoj nesreći svih, da bi se pokrila vlastita politička golotinja ili nesporazumi u stranci", kazao je Danilović

22278 pregleda 1365 reakcija 104 komentar(a)
Danilović, Foto: Boris Pejović
Danilović, Foto: Boris Pejović

Lider Ujedinjene Crne Gore (UCG) Goran Danilović pita se zašto je Bošnjačka stranka predložila da se novom skupštinskom rezolucijom utvrdi Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, te zakonske sankcije za poricanje genocida kada se je Skupština Crne Gore još 2009. godine odredila prema tom užasnom zločinu.

"Zašto onda BS traži novo izjašnjavanje? Zar do juče nisu bili dio izvršne vlasti?", pita se Danilović.

On podsjeća da je BS bila dio Vlade kod premijera Đukanovića, "onoga koji je bio premijer i u trenutku srebreničkog stradanja! I kod Markovića koji je bivao "komandant" javnih i tajnih službi bezbjednosti".

On je kazao da je u poslednjih nekoliko godina rukovodstvo BS bilo "neuporedivo agilnije u jagmi oko funkcija "po dubini". Umjesto "rezolucija" u tišini su se raspoređivali po ministarstvima. Da ne pominjemo uprave i javna preduzeća, Monte put i ostale puteve".

"Licemjerno je, po ko zna koji put, potezati mrtve, umorene u zločinu, masakrima i krvavoj nesreći svih, da bi se pokrila vlastita politička golotinja ili nesporazumi u stranci", kazao je Danilović.

On podsjeća da BS kao dio Vlade nije uradila ništa da se rasvijetli zločin u Štrpcima ili stavi tačka na deportaciju Muslimana iz Crne Gore "u vrijeme kada je Đukanović, takođe, bio kreator života i smrti".

Kazao je i da BS nikada nije osudila najstrašniji genocid u dvadesetom vijeku koji je Turska sprovela nad Jermenima.

"BS nije spriječila ni jedno preglasavanje u Skupštini kojim su građani Crne Gore dovođeni na rub sukoba i nesreće. BS je koristila svoju poziciju neophodnog činioca vlasti da ospori i stigmatizuje najvažnije istorijske ličnosti Crne Gore. Petar II Petrović Njegoš postao je tako genocidni pjesnik i pisac iako se sa tim ocjenama jedne ucjenjivačke stranke nikada nisu složili vodeći bošnjački intelektualci iz regiona", kazao je Danilović.

Dodaje da je i pored svega nova većina ponudila BS-u učešće u novoj vladi, "i to ne zbog političkog kapaciteta nego zbog poštovanja prema bošnjačkom narodu" ali kako je dodao, ipak, ""dug" prema Đukanoviću je bio pregolem, makar kod pojedinaca iz vrha Stranke. Umjesto da doprinesu međunacionalnom miru i razumijevanju, vrh BS se odlučio da prednjači u jednoj podmukloj i razarajućoj politici".

"Tvrd i dosljedan politički predstavnik svog naroda zaslužuje poštovanje, makar, sporazumijevanje bilo teško i teklo sporo. Biti jastreb Đukanovićeve politike na štetu Crne Gore i svog naroda samo je žalosno snishođenje i jeftino mešetarenje", zaključio je Danilović.

Bonus video: