Bečić: Jačanje kontrolne funkcije Skupštine doprinos demokratiji

Bečić je ocijenio da je demokratija u crnogorskom društvu još u povoju, navodeći da je uvjeren da će otvoreni forumi „baciti svijetlo na svojevrsne izazove sa kojima se naše društvo suočava u procesu zadovoljenja potreba građanki i građana za vladavinom prava, jednakošću i pravdom“

3686 pregleda 1 komentar(a)
Bečić, Foto: Skupština Crne Gore
Bečić, Foto: Skupština Crne Gore

Skupština će, jačanjem kontrolne i nadzorne funkcije, dati jedan od najznačajnih doprinosa razvoju demokratskih procesa u Crnoj Gori, poručio je predsjednik te institucije Aleksa Bečić.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Bečić se danas virtuelnim putem obratio učesnicima konferencije „Stanje demokratije u Crnoj Gori“, koju organizuje Centar za demokratiju u ljudska prava.

On je kazao da je stanje demokratije u Crnoj Gori uvijek inspirativna tema za debatu.

Bečić je ocijenio da je demokratija u crnogorskom društvu još u povoju, navodeći da je uvjeren da će otvoreni forumi „baciti svijetlo na svojevrsne izazove sa kojima se naše društvo suočava u procesu zadovoljenja potreba građanki i građana za vladavinom prava, jednakošću i pravdom“.

On je kazao da će Skupština Crne Gore dati jedan od najznačajnih doprinosa razvoju demokratskih procesa u našoj zemlji.

„Najbolji način da to učini jeste da nastavi putem kojim je krenula – jačanjem svoje kontrolne i nadzorne funkcije, odnosno poštovanjem ustavne uloge koju je u prethodnim, nedemokratskim okolnostima izgubila“, istakao je Bečić.

Prema njegovim riječima, na taj način vratiće se povjerenje građana u najviši zakonodavni i predstavnički dom.

„Jer bez povjerenja ne može biti riječi o legitimitetu institucija, a bez legitimiteta skoro je nemoguće govoriti o demokratiji“, dodao je Bečić.

Kako je naveo, jedna od najvažnija poruka poslatih u dosadašnjem 27. sazivu Skupštine je činjenica da je već nekoliko inicijativa i predloga zajedno potpisano od predsjednika svih poslaničkih klubova, i vlasti i opozicije.

„Ta poruka glasi: spremni smo da svoje različite partijske interese podredimo višem cilju, a to je zajednički interes svih građana i države Crne Gore kao takve“, kazao je Bečić.

On se, kako je saopšteno, osvrnuo na aktivnosti koje će nositi rad institucije koju predstavlja u idućoj godini, i po kojima će se mjeriti uspješnost tog rada.

“Prije svega govorim o sveobuhvatnoj izbornoj reformi, koja je prijeko potrebna za izgradnju povjerenja svih političkih aktera i samih građana u izborni proces, a koja je komplementarna i sa ubrzanjem našeg evropskog puta u zajednicu razvijenih evropskih država“, rekao je Bečić.

Kako je naveo, ništa manje nije značajna ni reforma pravosuđa koja će, kada bude dosljedno sprovedena, nesumnjivo i presudno uticati na osjetan iskorak Crne Gore u poglavljima 23 i 24.

„Drugim riječima, tek ćemo realizacijom ovih aktivnosti postaviti čvrste temelje za buduće demokratske procese u našoj državi”, zaključio je Bečić.

Bonus video: