Krivokapić: Pitanja granica i Cijevne rješiva uz dobru volju s obje strane

Premijer je kao osnovne projekte od zajedničkog interesa izdvojio jadransko-jonsku magistralu, jadransko-jonski gasovod i projekat kojim bi se rijeka Bojana učinila plovnom, te povezala Skadarsko jezero i Jadransko more

8117 pregleda 3 komentar(a)
Kurtezi i Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore
Kurtezi i Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora i Albanija imaju dobre odnose i saradnju, kazao je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić tokom razgovora sa ambasadorom Albanije Ridijem Kurtezijem. Premijer je istakao kako vjeruje da će u mandatu aktuelne ekspertske Vlade koja je, kako je rekao, prvenstveno glas naroda, ti odnosi biti još bolji.

Krivokapić je, kako je saopšteno iz Vlade, kao osnovne projekte od zajedničkog interesa izdvojio jadransko-jonsku magistralu, jadransko-jonski gasovod i projekat kojim bi se rijeka Bojana učinila plovnom, te povezala Skadarsko jezero i Jadransko more, što bi otvorilo brojne druge mogućnosti naklonjene ekonomskim interesima kako Crne Gore, tako i Albanije.

Konstatovao je da su pitanja granica i rijeke Cijevne polja na kojima dvije zemlje treba da porade na preciznom rješenju, ali da je uvjeren da se, uz postojanje dobre volje sa obje strane, ona mogu razjasniti i riješiti.

Kurtezi je, kako navode iz Vlade, zahvalio prenio pozdrave albanskih vlasti i čestitku albanskog premijera Rame na izboru Krivokapića za premijera. Istakao je crnogorsko-albanske odnose kao primjer dobrih odnosa u regionu, pohvalio praksu redovnih zajedničkih sastanaka dviju vlada kao mehanizam koji treba očuvati i nastaviti jer, kako je rekao, generiše dobre projekte i usmjeren je ostvarenju zajedničkih ciljeva dviju zemalja – članstvu u Evropskoj uniji, sigurnosti, miru i saradnji u regionu.

Albanski ambasador je naglasio da bi ekonomski odnosi dvije države mogli dodatno da se unaprjeđuju kroz pojačanu saradnju relevanthnih privrednih komora i agencija za investicije. Saglasio se, dodaju iz Vlade, sa Krivokapićem da posebnu pažnju treba posvetiti pitanju granica i rijeke Cijevne, i istakao spremnost albanske strane da obustavi sve projekte koji bi mogli da nanesu štetu vodnim tokovima Crne Gore.

Kurtezi je istakao i pitanje manjina – albanske u Crnoj Gori i crnogorske u Albaniji i naglasio da albanska matica podstiče dijasporu u Crnoj Gori da radi na dobrobit crnogorske države i doprinese njenom daljem razvoju.

Zahvalio je Krivokapiću na pomoći koju je Crna Gora pružila Albaniji prilikom posljednjeg razornog zemljotresa koji je zadesio ovu zemlju, kao i na podršci koju naša zemlja pruža albanskim susjedima od početka izbijanja pandemije kovida-19.

Bonus video: