SKUPŠTINA CRNE GORE

Zakonodavni odbor u petak o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti

U obrazloženju se navodi da su sporne odredbe Zakona izazvale ogromno nezadovoljstvo i da je njihov neustavni i diskriminatorski karakter ugrozio mir, opštu pravnu sigurnost i interese velikog broja građana - vjernika

7039 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Arhiva Vijesti, Boris Pejović
Foto: Arhiva Vijesti, Boris Pejović

Zakonodavni odbor razmatraće u petak Predlog izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koje je Vlada dostavila parlamentu i predložila da ih usvoji po skraćenom postupku.

U obrazloženju se navodi da su sporne odredbe Zakona izazvale ogromno nezadovoljstvo i da je njihov neustavni i diskriminatorski karakter ugrozio mir, opštu pravnu sigurnost i interese velikog broja građana - vjernika.

"Zato je neophodno da u najkraćem roku budu eliminisana mogućnost njihove eventualne primjene", kaže se u zahtjevu Vlade o skraćenom postupku.

Navodi se da se predloženim izmjenama preciziraju pravila o upisu crkava i vjerskih zajednica u Jedinstvenu evidenciju.

Kako se ističe, obezbjeđuje se pravna sigurnost i izvjesnost i uklanjaju se diskriminatorne i neustavne odredbe kojima su "direktno i grubo ugrožena prva i interesi vjernika, ali i mir i sigurnost cjelokupnog društva".

"Istovremeno se obezbjeđuje priznanje i zaštita stečenih prava i ravnopravnosti svih crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori", kaže se u obrazloženju.

Zakonodavni odbor raspravljaće i o predloženim izmjenama zakona o radu i državnim službenicima i namještenicima.

Preporučujemo za Vas