Abazović: Nova Vlada da stopira maćehinski odnos prema Pljevljima, sjutra smjene u nekim javnim preduzećima

"Vlada je otvorena za sve inicijative i želi da gradi partnerstvo sa svim lokalnim zajednicama gradovima a naročito sa Pljevljima koji ponavljam neočekivano i ostavljena na marginama“, rekao je Abazović

32421 pregleda 32 reakcija 19 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Nova Vlada Crne Gore treba da stopira maćehinski odnos koje su predhodne vlade imale prema Pljevljima.

To je kazao potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, koji je boravio u radnoj posjeti Opštini Pljevlja.

Zajedno sa njim u posjeti Pljevljima boravio je i ministar, ekologije, urbanizma Ratko Mitrović, kao i ministar unutrašnjeih poslova Sergej Sekulović .

„Smatramo da je krajne diskriminatorska politika da Pljevlja toliko daju Crnoj Gori, a da se toliko malo vraća Pljevljima krajne nekorektna i što se nas tiče želimo diskontinuitet u tom pravcu i da pomognemo koliko je to u mogućnosti Vlade a generalno znate da imamo velike probleme vezano za ekonomska pitanja i pitanja javnih preduzeća koja djeluju prevashodno u Pljevljima. Vlada je otvorena za sve inicijative i želi da gradi partnerstvo sa svim lokalnim zajednicama gradovima a naročito sa Pljevljima koji ponavljam neočekivano i ostavljena na marginama“, rekao je Abazović navodeći da je za 15 dana rada Vlade ovo ovo je druga službena posjeta nekoj od Opštini u Crnoj Gori. Na ovoaj način, istakao je Abazović žele simbolično da pokažu da su Pljevlja veoma visoko u prioritetima aktuelne Vlade CG.

Kazao je je da su održali i sastanak kojem je prisustvovao i vd direktora Uprave policije, sa predstavnicima svih odborničkih klubova u Opštini Pljevlja.

„Mi smo ljudi koji različito percipirammo politiku. Različito percipiramo i načine koji vode prema rješenjima nekih problema. Mislim da smo zajednički konstatovali da svi želimo da uputimo poruku iz Pljevalja da stojimo maksimalno posvećeni multikulturalnoj i građanskoj Crnoj Gori. Da bilo koje političko ili nacionalno opredjeljenje ne treba da bude razlog za podizanje tenzija u našem društvu. Da ne bude razlog za stvaranje slike o Pljevljima koja to ne zaslužuju. Želimo svi da kažemo da su Pljevlja grad u kojem su svi dobrodošli i u kojem se svi građani trebaju i moraju osjećati sigurno. Takvu smo poruku dobili i od Opštine i načelnika CB takvu poruku šalju i političari koji su ovdje i Vlada i ne želimo da nam se ikada desi da po pet ili deset dana u medijima ide slika iz Pljevalja koja nije dobra koja ne odgovara onome što je stvarno stanje stvari u Pljevljimai želimo da zajednički gradimo budućnost na način što ćemo jačati sve demokratske institucije u Crnoj Gori i biti posvećeni javnom interesu“, rekao je Abazović.

Sjutra smjene rukovodstva u određenim janvim preduzećima?

Sjutra smjene u nekim javnim preduzećima: Abazović
Sjutra smjene u nekim javnim preduzećima: Abazovićfoto: Goran Malidžan

Abazović je najavio i smjenu rukovodstva u određenim javnim preduzećima.

„Vlada će uskoro donijeti odluke koje se tiču smjena u određenim javnim preduzećima i mislim da će se početi sjutra sa tim“, rekao je Abazović.

Na pitanje da li će biti smijenjeno rukovodstvo Termoelektrane i Rudnika uglja Abazović je kazao da ne bi govorio o imenima, dodajući, pak da predhodni menadžmenti teško može očekivati da ostane na tim pozicijama, jer se radi o Vladi diskontinuiteta.

„Ne bih govorio o imenima i mislim da ova vlada ide u koncept diskontituiteta i predhodni menadžment teško da može da očekuje da ostane na tim pozicijama.Stvoreni su veliki dugovi.Nije se radilo domaćinski. Ne kažem da je to odluka svih preduzeća. Neki će možda biti i koleteral svega ovoga ali u svakom slučaju mi krećemo u reforme. Bahat odnos prema državnom budžetu, i lokalnom budžetu državnih preduzeća mora da se zaustavi“, rekao je Abazović.

Nečiji interes zarad odbrane vlasti bio da izazove vjersku i nacionalnu netrpeljivost

Abazović je kazao da da ima ubjeđenja da su slučajevi koji se odnose na dešavanja u Pljevljima nakon izbora 30. Avgusta u Pljevljima, na neki način razriješeni i da se do nekih osoba nije moglo doći jer nisu u bazi ali da postoje takozvani biološki tragovi.

„Mislim da je nečiji interes bio zarad odbrane vlasti i da izazove vjersku i nacionalnu netrpeljivost i da se ona prelije na neke druge sredine u Crnoj Gori. Sva sreća da do toga nije došlo. Pokazali smo svi zajedno jedan zavidni nivo odgovornosti. Kod nas se nikada nijepromijenila vlast u istoriji i nismo mogli da očekujemo ruže i crvene tepihe ali smo sve izveli činimi se na na dostaojanstven način i uz ove incidente od kojih se ograđujem mislim da je sve bilo mirno i dostojanstveno i kako iliči jednoj ozbiljnoj državi. Nadam se da ćemo u tom duhu svi nastaviti. Ovo je samo prva smjena vlasti i biće ih još i da će svaki naredni put biti mnogo manje buke i problema nego što je to bilo“, rekao je Abazovi.

Golubović: Vlada će u Pljevljima imati dobronamjernog partnera

Predjsenik Opštine Pljevlja Igor Golubović zahvalio se Vladi što je odabrala Pljevlja za drugu zvaničnu posjetu Pljevljima.

„Nisam siguran da ćemo neke probleme riješiti u ekspresnom roku ali sam siguran da će Vlada Crne Gore u Opštini Pljevlja imati jako dobrog dobronamjernog partnera. U to ne sumnjam i od Vlade, ne zato što smo mi pripadnici ove ili one političke partije nego što u Pljelvljima svi udišemo isti vazduh i pijemo istu vodu i što Pljevljima treba rješavanje strateških projekata“, rekao je Golubović.

Mitrović: Vlada ima želju da CG bude ekološka zemlja, zato je posjeta Pljevljima prioritet

Ministar Mitrović je kazao da Vlada ima želju da Crna Gora bude ekološka država u pravom smislu te riječi i da im je jedan od prioriteta bio posjeta Pljevljima.

„ Prisutni su problemi Termoelektrane, Šuplje stijene a sada vidim da ima ideje da se prave asfaltne baze. Mi ćemo to dobro da preispitamo. Problemi Šuplje stijene nisu jednostavni, zbog međugraničnog problema koje izazivaju otpadne vode iz Šuplje stijene. Što se tiče Termoelektrane takođe napravićemo okrugli sto gdje ćemo analizirati nova rješenja za rješavanje ekoloških i na osnovu toga znati šta u budućnosti treba da radimo“, rekao je Mitrović.

Sekulović: Pred Zakonom mora da budemo svi jednaki

Govoreći o incidentu koji se dogodio 13. maja u Pljevljima kada je više policajaca pretuklo mladića Ognjena Mijatovića ministar Sekulović je kazao da se taj slučaj nalazi kod državnog tužilaštva.

„Ja uvijek moram da pazim na pretpiistavku nevinosti bez obzira postoje određena lica koja su osnovano sumnjiva i protiv kojih se vode odgovarajući postupci. Kako sam obavješten i Unutrašnja kontrola MUP-a je rekla svoj sud i uputila spise predmeta sa svojim izvještajem tužilaštvu. Taj predmet je pred nadležnim državnim tužiocem. Radi se o jednom nemilom događaju. Suština je da institucije sistema moraju da rade svoj posao bez obzira da li se radi o Janku, Marku, policajcu vatrogascu, svi pred zakonom moramo da budemo jednaki bez obzira na partijsku, nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost i to je osnovna politika ove vlade. Taj slučaj je bitan i prema informacijama koje imam on ide u određenom toku i ono što je isplivalo nakon toga slučaja a što je prilično važno jeste da nisu u tom momentu postojali jasni identifikacioni elementi na osnovu kojih možemo da znamo o kojim se policajcima radi. To je prospust. Informisan sam da je to ispravljeno za određene policijeks jedinice, ali da je ta oznaka jako mala i objektivno nema svoju svrhu . Ministarstvo će raditi da se to primijeni da se ne može desiti situacija da pet policajaca prekoračuju svoja ovlašćenja a da mi ne možemo da identifikujemo četvoricu od pet jer onaj peti neće da kaže ko su drugi, a to se dešavalo i ranije.Policija mora da djeluje potpuno bez diskriminacije i selektivnosti a sa druge strane ako policija tako bude djelovala građani će imati više povjerenje u policiju i sarađivađe zajedno Ako uspijemo da izgradimo taj most mi smo uradili čudo“, ekao je Sekulović.

Bonus video: