DPS lobirao za glasove preko opštinske mreže

Mjesecima pred lokalne izbore preko Vajber zajednice lokalne samouprave promovisana politika vladajuće partije. U dokumentu tivatske Opštine našle se i procjene o sigurnim glasovima DPS-a

49573 pregleda 237 reakcija 18 komentar(a)
Bivši premijer Duško Marković tokom partijske kampanje u Tivtu, Foto: Opština Tivat
Bivši premijer Duško Marković tokom partijske kampanje u Tivtu, Foto: Opština Tivat

Bivši čelnici Opštine Tivat iz DPS-a priznali su da su u mjesecima pred lokalne izbore zloupotrebljavali zvanične komunikacione kanale lokalne samouprave u cilju promocije politike te partije i poboljšanja rejtinga među građanima.

To proizilazi iz dokumenta „Posjeta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Opštini Tivat – komunikacione teze“, koji je uoči 26. avgusta, kada je on bio u toj opštini, pripremljen u kabinetu tadašnjeg predsjednika Opštine Siniše Kusovca (DPS).

„Aktivnost lokalne uprave kroz prethodni period je bila među najboljim u Crnoj Gori... Vajber zajednica Opštine Tivat ima 5.781 člana, što je više od broja porodica u Tivtu, tako da se može konstatovati da smo direktnom komunikacijom, suštinski dodatno unaprijedili odnos građana prema našoj politici kroz brigu o građanima Tivta i očuvanju njihovog zdravlja i zaštite od korona krize”, piše između ostalog, u tezama koje su pripremljene za sastanak sa Đukanovićem.

On je održan 26. avgusta u gradskom parku sa „članovima Opštinskog izbornog štaba (predsjednici, koordinatori Mjesnih odbora), predsjednicima komisija, kandidatima za poslanike i odbornike, fukncionerima partije na državnom i lokalnom nivou”.

Među učesnicima događaja čiji su povod bili lokalni i parlamentarni izbori, bio je i Kusovac, predsjednik SO Tivat Ivan Novosel (DPS), koordinatori te partije za Tivat Goran Jevrić i Predrag Nenezić, te predsjednica lokalnog odbora Jovanka Laličić.

U "Komunikacionim tezama" koje su nađene u arhivi Opštine nakon što je upravu nad tim gradom preuzela koalicija građanskih listi, piše i da je procjena sigurnih glasova DPS-a za lokalne izbore 3.647, dok je procijenjeni sigurni skor za parlamentarne izbore za DPS u Tivtu 3.636.

Vajber zajednica Tivta pokrenuta je sredinom marta zbog, kako je tada objašnjeno, „informacija o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, mjerama koje preduzima Opština, kao i mjerama nadležnih državnih organa.”

Dio programa DPS-a plasiran na dan izbora: Poruka opštinske Vajber zajednice
Dio programa DPS-a plasiran na dan izbora: Poruka opštinske Vajber zajednicefoto: Siniša Luković

U Crnoj Gori je 16. marta proglašena epidemija koronavirusa, a Tivat je tada bio u jeku prve predizborne kampanje jer su lokalni izbori prvobitno trebalo da budu održani 5. aprila, ali su zbog korone odloženi za 30. avgust.

Tada je iz lokalne uprave koju je vodila koalicija DPS-SD-HGI saopšteno da "Opština Tivat sve svoje kanale komunikacije – internet, zvanične naloge na mrežama Fejsbuk, Instagram i Twitter, stavlja u službu zaštite stanovništva tokom uvođenja novih mjera na prevenciji pojave i širenja korona virusa.”

"Pozivamo građane i da se priključe Vajber zajednici Opštine Tivat ‘Opština TIVAT – Community’ kao jednostavnom načinu komunikacije”, saopšteno je iz Opštine koja se narednih mjeseci povremeno hvalila rastućim brojem članova i pratilaca ove Vajber zajednice.

Ovakav vid komunikacije lokalne uprave sa javnošću tada je bio potpuna novost u Crnoj Gori pa su o njemu u pozitivnom kontekstu, izvijestili svi mediji.

Vajber zajednica Opštine u narednim mjesecima pretvorila se, međutim, u gotovo jedini komunikacioni kanal sa javnošću administracije tadašnjeg gradonačelnika Siniše Kusovca koji je mjesecima izbjegavao da održi konferenciju za štampu, te nije odgovarao odgovarao na pitanja koja su Opštini u međuvremenu slali novinari.

Preko Vajber zajednice građani su pored obilja važnih i korisnih informacija, proteklih mjeseci dobijali i one druge -od onih koliko hiljada puta su do sada preuzeti i upotrebljeni novi Vajber stikeri lokalne Turističke organizacije.

Kusovac
Kusovacfoto: Siniša Luković

Preko ovog komunikacionog kanala kršena je i izborna ćutnja kada je na izborni dan 30. avgusta, u popodnevnim satima Vajber zajednica slala najvažnije djelove izbornog programa OO DPS Tivta, ponavljajući detalje o obećanoj izgradnji novog sportskog kompleksa i zatvorenog bazena na Župi.

Vajber zajednica krajem septembra kada ju je preuzela nova administratorka, imala je 12.299 članova iz oko 30 država svijeta, a u prosjeku je mjesečno prije lokalnih izbora bilježila do 400 hiljada posjeta, pri čemu je u julu sa preko pola miliona mjesečnih posjeta, ostvaren rekord.

Na istoj platformi međutim nikada nije objavljeno da je DPS izgubio lokalne izbore u Tivtu i parlamentarne na nivou Crne Gore, iako se prije i poslije toga bavila mnogo efemernijim stvarima, poput obavještavanja o zaparšivanju komaraca ili sličnog.

"Suočeni smo sa opstrukcijama koalicionih partnera"

U Komunikacionim tezama piše i da je je gradska uprava „sa izbornim aktivnostima krenula u novembru 2019, pripremajući se za lokalne izbore 5. aprila.

“Navedena činjenica je predstavljala ozbiljan izazov za našu partiju jer je aktivistička mreža u cjelosti realizovala sve partijske zadatke uz očekivanje izuzetnog rezultata.... Izazov je bio kako sačuvati energiju i optimizam mjesecima kasnije uz neizvjesnost novog termina za održavanje lokalnih izbora”, piše u dokumentu uz napomenu da su gradska vlast Tivta i aktivisti lokalnog DPS-a, nakon popuštanja mjera počeli da se intenzivnije posvećuju partijskim zadacima, “posebno nakon odluke o terminu za održavanje lokalnih i parlamentarnih izbora“.

U dokumentu nema ni pomena o mogućoj konkurenciji koju DPS-u predstavljaju građanske liste koje su mu, kako se kasnije ispostavilo, bile glavni takmac na izborima 30. avgusta, posebno lista Narod pobjeđuje za koju je glasalo čak 3.519 Tivćana.

Kusovac optimistički partijske kolege podsjeća na činjenicu da su i na prošlim lokalnim izborima 2016. “kada smo poboljšali izborni rezultat u odnosu na 2012. godinu za 63 odsto, na žrijebanju takođe dobili broj 6“ na zbirnoj izbornoj listi.

"Suočeni smo sa opstrukcijama koalicionih partnera (SD i HGI, prim.aut.) i u završnom dijelu mandata. Ponovo se služe neistinitim tvrdnjama i lokal-patriotskim floskulama kojima na taj način pokušavaju da politički profitiraju, pod izgovorom zaštite državnih i gradskih interesa, a u suštini pokušavajući da na svaki način uđu u naše biračko tijelo”, navodi se.

Bonus video: