Sjednica SO Kolašin: Usvojena odluka o budžetu za 2021. godinu

Strukturu rashoda čine tekući izdaci u iznosu od 3,4, dok je za kapitalni budžet predviđeno oko 1, 2 milona eura, što je oko 26 odsto budžeta. Za bruto zarade u kolašinskoj opštini naredne godine biće potrošeno 1,08 milona eura, što je nešto više od 23 odsto ukupnog budžet

4319 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Glasovima vladajuće većine u kolašinskoj Skupštine opštine (SO) usvojena je Odluka o budžetu za narednu godinu, prema kojoj su planirani prihodi i rashodi oko 4, 6 miliona eura. Najvisočiji prihod planiran je od donacija i trasfera, oko 1, 6, dok će se, po osnovu poreza, u opštinsku kasu sliti 1, 5 milona eura. Prihod od naknada planiran je na 864.000, a od taksi na 47.000 eura.

Strukturu rashoda čine tekući izdaci u iznosu od 3,4, dok je za kapitalni budžet predviđeno oko 1, 2 milona eura, što je oko 26 odsto budžeta. Za bruto zarade u kolašinskoj opštini naredne godine biće potrošeno 1,08 milona eura, što je nešto više od 23 odsto ukupnog budžeta.

Kako je kazao predsjednik Opštine Milosav Bulatović plan budžeta za nerednu godinu garantuje podršku poljoprivredi, sportu, kulturi, ženskom preduzetništvu, ranjivim grupama. Plan prihoda i rashoda, tvrdi on, garancija da će lokalna uprava spremno dočekati sve investitore.

„Kolašin je u poslednje vreme i jedno veliko gradilište, realizuju se veliki projekti i vjerujem da to prepoznaju ljudi u našoj sredini . Mi smo hteli da na osnovu budžeta, u mjeri koliko možemo, podržavamo ukupan razvoj , da on bude podrška razvoju infrastrukture. Cilj nam je da ovim budžetom nastavimo podršku svim subjektima koji funkcionišu„ kazao je on.

Prema riječima sekretara za finansije Dragana Bulatovića, budžet je razvojni , relan i transparentan. On je podsjetio da, minule dvije godine, nije bilo rebalnasa budžeta. Treba imati u vidu, kazao je Bulatović, „da su potrebe neograničene, a mogućnosti skromne“.

„Ova vlast se nikad nije bavila prevarama niti građana niti investitora. Ne znam opštinu na sjeveru , čiji je budžet razvojni, pogledajte sa koliko propcentaučestvzuju kapitalni izdaci. U Kolašinu se grade veliki infrastrukturni projekti, a nadam se da će i nova Vlada prepoznati naš potencijal...Sopstvene prihode smo povećali sa 22 na 29 odsto. To je pohvalno“, rekao je Bulatović. I on je potencirao stabilnu podršku različtim oblastima, ali i kako je kazao, nastojanje da se stekne povjerenje građana.

Prema riječima predsjednika SO Milana Đukića, budžet je stabilan i njabolji „za tri godine aktuelne vlasti“.

„ Drago mi je što je smanjen iznos za plate....Pokazali smo praksu da nije bilo političkog progona zaposlenih, mi smo ljude cijenili prema njihovom radu. Mi iz Grupe birača smo glasali za budžet koji stimuliše rad u kultur , sportu i ostalim oblastima nekih koji su bili na izbornim listama kolašinske opozicije. Minule dvije godine imamo u gradu mnogo bolju situaciju, upravo zbog pravilne raspodjele sredstava, a ne politikanskim odnosom.“, rekoa je on.

Međutim prema Đukićevim riječima, „problematično izvršenje kapitalnog budža. On je ocijenio da su problem kapaciteti reosrnog sekreterijata. Ako je, tvrdi Đukić, bilo dovoljno novca, a nije potrošen, to govori o nedostatku kapaciteta.

Vladajuća većina od nekoliko amandmana Demokrata prihvatila je samo da opredijele sredstva za dječje igralište. Za predloge da se izdvoji novac za prihvatilište za napuštene životinje i da se poveća transfer Vodovodu nijesu glasali. Odbornici koalicije koja je na vlasti njesu digli ruku ni za predlog te predlog Demokrata da se naredne godine obezbijede besplatni udžbenici za sve osnovce.

Prema riječima šefa odborničkog kluba Demokrata Vladimira Martinovića budžet je raspinički i neodgvoran.

„Budžetom za 2020. godinu bilo je planirano 1, 5 milona eura za bruto zarade, a za šest mjeseci je izvršeno nešto više od 600.000 eura. Znači da izvršenje do kraja godine neće dostići 100 odsto. Iz toga se jasno može zaključiti da je i prošle i ove godine bilo sredstva da se besplatno obezbijede udžebenici za sve osnovce u Kolašinu. Ako ste mogli da troštite za partijski radio,onoliko koliko ste potrošlili, ako ćete da platite kazne zbog nezakonitosti u radu tog medija, onda nemate argumenta što nijeste prihvatili amndman da djeca dobiju besplatne udžbenike“, rekao je Martinović.

Demokrate su obrazložile da bi obezbjeđivanje besplatnih udžbenika bio korak ka poštovanju ustavne norme o besplatnom obrazovanju, kao i Konvencije UN o pravima djeteta. Takođe, kažu, „doprinijelo poboljšanju položaja porodica sa djecom, imajući u vidu aktuelnu situaciju izazvanu pandemijom korona virusa“

Osvrćući se na ostvarnje budžeta prošle godine, odbornik Socijaldemokrata (SDP) Bojan Zeković je kazao da je, od planiranih 1, 5 milona, od poreza, za tri četvtine godine, naplaćeno svega 830.000 eura. Izdaci po osnovu ugovora od djelu su, međutim , objasnio je ZEković za isti period ostvareni 130 odsto.

„U budžetu, koji je, prije dvije godine, predložila bivša vlast, rashodi za bruto zarade bili su 670.000 eura. Naredne godine, u odnosu na taj period, razlika je preko 60 odsto. To JE IZ pozicije građana bačeni novac. Rast po tom osnovu je, dakle, za jednu godinu 415. 000 eura. To znači da će te, samo na tu razliku, za vrijeme vašeg mandata vi potrošti 1, 6 milona eura. Ove godine ostavrili ste kapitalni budžet 480.000 eura. Znate li koliko je 1, 5 milona eura visok novac za Kolašin?“, rekao je Zeković.

Odbornici nijesu prihvatili predlog Aleksandra Dožića iz Demokratskog fronta da se donese odluka o privremenom finansiranju za tri mejseca 2021. godine. Kako je kazao , tek nakon tog perioda „biće jasno s koliko novca se raspolaže, s obzirom na epidemiološku situaciju i finansijske izazove koji predstoje“.

Nijesu izglasane incijative za pomoć onima koji otežano posluju ili im je zabranjen rad

Iz različitih odborničkih klubova, u obliku incijativa i zaključaka, predložili su različite načine da se pomogne privredi koja je pogođena mjerama zbog epidemiološke situacije. No, na kraju, ni jedna tih predloga nije podršku neophodnog broja odbornika.

Socijaldemokrate (SDP) predložile su da SO pozove izvršnu vlast kao i preduzeća čiji je osnivač Opština da sve one kojima je, zbog epidemiloške situacije, otežan ili zabranjen rad oslobodi plaćanja poreza na nepokretnosti, prireza porezu na dohodak fizičkih lica, članski doprinos TO, naknada za komercijalni prilaz putu, računa za odvoz smeća i vodu...

Zeković je rekao da „ukoliko Opština nema novca da pomogne, može bar da s eodrekne naplate pojedinih obaveza i time pokaže da nije samo deklarativno zabrinuta za turističku privredu“.

Iz odbornčkog kluba DPS predložili upućivanje incijative Ministarstvu zdravlja, na osnovuiu zaključaka sa sastanka hotelijera i izdavaoca smještaja od prije nekoliko dana. Oni su tražili, dozvoljen međugradski saobraćaj tokom vikenda i za vrijeme praznika, tokom cijele sezone. Takođe, i rad ugostiteljskih objekata do 20 sati, tokom praznika, ukidanje mjere o ograničavanju broja osoba u provatnom smještaju, kao i da se da se gostima iz Albanije omogući ulazak u Crnu Goru i sa drugim vrstama testova osim PCR.

Na kraj, odbornički klub DPS povukao je incijativu. Šef odborničkog kluba te partije Duško Šćepanović, rekao je da su to učinili zbog neprimjerenih rekacija iz opozicionih kluba, odnosno neprimjerenog tumačenja nekih zahtjeva. Opozcija je kazala da je zahtjev koji se odnosio samo na albanske turiste diskriminatorski.

Demokrate su predložile upućivanje incijative lokalnoj upravi da 23 .000 planiranih za troškove reprezentacije i službenih putovanja bude opredijeljeno kao pomoć turističkoj privredi.

Bonus video: