Marković: Nastupi Katnića u javnosti neozbiljni

'Kad se utvrdi ja ću da prihvatim. Svaki ratni zločin kada se utvrdi treba biti procesuiran. Nije ni Velika nazvana genocidom. Treba da imamo iste aršine", kazala je Marković

54797 pregleda 578 reakcija 52 komentar(a)
Marković, Foto: Biljana Matijašević
Marković, Foto: Biljana Matijašević

Kandidatkinja za vrhovnog državnog tužioca (VDT) Danijela Marković rekla je danas, tokom saslušanja pred skupštinskim Odborom za politički sistem i pravosuđe, da smatra da se u Srebrenici desio genocid, ali da nije dovoljno da to ona kaže.

Ona je to rekla nakon insistiranja Borisa Mugoše (SD) i Draginje Vuksanović Stanković (SDP) da odgovori na pitanje da li smatra da se u Srebrenici desio genocid

'Kad se utvrdi ja ću da prihvatim... Svaki ratni zločin kada se utvrdi treba biti procesuiran. Nije ni Velika nazvana genocidom. Treba da imamo iste aršine", kazala je Marković.

Mugoša je kazao da nije odgovorila na pitanje, a Slaven Radunovic (DF) je dobacio "ne boli njega Velika".

Vuksanović Stanković je rekla da Marković mora znati osnovne elemente bića krivičnog djela genocid.

"Odgovorite kao pravnik sa da ili ne. Recite da li je bio genocid", navela je Vuksanović.

Marković joj je odgovorila da joj to ne spočitava.

"Ja sam dugogodišnji pravnik i položila sam Krivično pravo sa desetkom. Vi govorite knjiški, a ja govorim o činjenicima. Mislim da je sve genocid i Srebrenica i Morinj. Smatram da je genocid, ali nije dovoljno da ja kažem da je genocid", rekla je Marković.

Predrag Bulatović (DF) je kazao da se manipuliše Srebrenicom u političke svrhe.

Bulatović je rekao da će DF kroz izmjene zakona tražiti da borbu protiv visoke korupcije i organizovanog kriminala vode drugi tužioci.

"Tražićemo smjenu Milivoja Katnića", rekao je Bulatović.

Marković je kazala da finansijske istrage moraju da se vode jer je "golim okom vidljivo ko je bogat, a za to nema pokriće".

Najavila je da treba ići prvo na krupnu korupciju "od glave prema dolje".

Na pitanje, ako bude izabrana za VDT-a, da li će pokrenuti smjenu specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, Marković je odgovorila da bi smijenila sve koji ne poštuju zakon.

Navela je i da joj se ne sviđaju nastupi Katnića u javnosti, ocijenivši ih neozbiljnim.

"Ne odobravam mahanje sa rokovnicima i dokazima, to nije ponašanje tužioca, zna se kad se dokazi prikazuju. Ne možemo u emisijima nositi dokaze, to je neozbiljno", kazala je Marković odgovarajući na pitanja Predraga Bulatovića.

Što se tiče državnog udara, dodala je da će tu sud donijeti konačnu odluku, ali sudstvo mora biti nezavisno.

"Ako optužnica prođe sudsku kontrolu tu su odgovorni sudovi, ne tužilaštvo", rekla je Marković.

Slaven Radunović je pitao da li bi Marković ako bude izabrana za VDT, u skladu sa ovlašćenjima a na osnovu osnovane sumnje, uhapsila i procesuirala Mila Đukanovića, Brana Mićunovica i Katnića i svakog ko bi stajao na putu razvoja Crne Gore.

Marković je odgovorili da ne postoje nedodirljivi, svako ko se ogriješio o zakon mora biti procesuiran, pa bio to Đukanovic, Katnić, Ivica Stanković.

"Niko ne može biti iznad države", kazala je Marković.

Marta Šćepanović (DPS) pitala je Marković da li bi uhapsila premijera Zdravka Krivokapića i ministra finansija Milojka Spajića ako se utvrdi da su u postupku zaduženja radili nezakonito.

"Ko su ti ljudi da su nedodirljivi? Svako ko čini krivično djelo mora da odgovara. Birali su građani i Đukanovića i Krivokapića, ali je Tužilaštvo tu da pokrene proces protiv svakoga ko učini krivično djelo. Do sada Tužilaštvo nije pokazalo volju da procesuira slučajeve visoke korupcije", odgovorila je Marković.

Dragutin Papović (DPS) rekao je da je dosadašnji tok saslušanja potvrdio zašto je Lidiju Vukčević Tužilački savjet predložio za najboljeg kandidata za VDT.

U Vrhovnom državnom tužilaštvu je v. d. stanje više od godinu jer je VDT-u Ivici Stankoviću istekao mandat. Kandidatkinja koju je podržao Tužilački savjet, specijalna tužiteljka Lidija Vukčević u prethodnom sazivu parlamenta nije dobila dvotrećinsku podšku - koliko je po Ustavu potrebno za izbor. Drugi krug glasanja, na kome poslanici odlučuju i o drugoj kanidatkinji koja je ispunila uslove konkursa Danijeli Marković, trebalo je da bude krajem jula, ali je to odloženo.

Papović je kazao da Vukčević ona ima i rezultate i iskustvo a nije izabrana zbog politickih motiva.

Smatra da to sto se Marković bavila uglavnom advokaturom i radom u državnoj upravi nije dovoljno iskustvo za poziciju VDT-a.

Marković je odgovorila da je Papović poslanik DPS a opšte je poznato da je "Tužilaštvo u DPS-u".

Miloš Nikolić (DPS) koji je došao pri kraju sjednice je pitao da li je policija iz njene kuće oduzela biračke spiskove 2016.

Marković je odgovorila da je krivična prijava odbačena.

Šćepanoviće je Marković pitala i da li smatra da su tužioci u Crnoj Gori dovoljno zastićeni, ako u ovoj državi "mogu svi vrijeđati tužioce i prijetiti im" i da li bi učinila sve da zaštiti tužioce.

"Šta bi drugo VDT radio nego da štiti tužioce. Prvo svako tužilaštvo treba da ima pristojne prostorije, što nemaju i da imaju obezbjeđenje", odgovorila je Marković.

Branka Bosnjak (PzP) pitala je da li tužioci mogu da odgovaraju za krivično djelo nečinjenja, podsjećajuci da je prije godinu podnijela krivičnu prijavu zbog ugovorene gradnje mosta na zaobilaznici u Podgorici.

Marković je odgovorila da je svak plaćen da radi svoj posao i postoji disciplinski postupak protiv onih koji zanemaruju svoj posao.

Ona je navela i da postoji raskorak u radu policije i VDT-a.

"Dolazi do prepucavanja, policajci kažu da oni sve odrade, a onda tužilac odustane od gonjena. Specijalno odjeljenje nije postavljeno kako treba, niti ih ima dovoljno, niti su dobri rezultati", rekla je Marković.

Na početku sjednice je Vuksanović Stanković tražila da se odustane od saslušanja Marković.

"Ne možemo sjednicu održati, zbog pravnih razloga. Imali smo prekid rada prethodnog parlamenta i postupak se mora vratiti na početak. To ne sprečava Marković i Vukčević da se ponovo jave na konkurs", kazala je Vuksanović Stanković.

Predsjednik Odbora Momo Koprivica (Demokrate) objasnio je da je postupak već počeo.

"Ova situacija nije do kraja regulisana pravom, ali da bismo zaštitili prava kandidata bilo bi opravdano da se okonča ovaj posao i obavi drugi krug glasanja. Skupština kao institucija ima svoj kontinuitet i nije promijenjena procedura za izbor VDT-a", rekao je Koprivica.

Marković je podsjetila da ovaj postupak traje od novembra prošle godine i da se ona na konkurs javila jer je smatrala da je Tužilaštvu potreban neko ko nije bio u toj instituciji ranije.

Podsjetila je na loše ocjene koje pravosuđe dobija u izvještajima Evropske komisije.

Marković je završila Pravni fakultet u Podgorici, bila je potpredsjednica Opštine Berane, poslanica SNP-a...

Bonus video: