Ćorović: Rezolucija o genocidu u Srebrenici potrebna Crnoj Gori

„Strankama koje stoje iza predizbornih parola da je mir njihova nacija, da se zalažu za budućnost Crne Gore, evo šanse - crno na bijelo i njima i ostalim partijama koje su zastupljene u parlamentu Crne Gore da naprave taj, prije svega, ljudski i civilizacijski iskorak ka istinskom pomirenju i ujedinjenju naroda za koje se zalažu”, poručio je Ćorović

10609 pregleda 30 reakcija 30 komentar(a)
Jasmin Ćorović, Foto: BS
Jasmin Ćorović, Foto: BS

Rezolucija o genocidu u Srebrenici potrebna je Crnoj Gori, kao građanskoj, multivjerskoj i multinacionalnoj državi koja baštini vrijednosti zaštite ljudskih i manjinskih prava, demokratije, antifašizma i čojstva, poručili su iz Bošnjačke stranke (BS).

Potpredsjednik te partije Jasmin Ćorović kazao je da Rezolucija predstavlja svojevrsni putokaz svima kojima je stalo do zaštite i unapređenja ljudskih prava i sloboda, demokratije i vladavine prava.

Kako je naveo, usvajanjem Rezolucije u američkom Kongresu, u kojoj se konstatuje da su etničko čišćenje i koncentracioni logori korišćeni kao sredstvo rata protiv bošnjačkih muškaraca, žena i djece, što je kulminiralo genocidom u Srebrenici u julu 1995. godine, predstavlja pobjedu demokratije i pravičnosti.

„Odluku američkog Kongresa koji je usvojio Rezoluciju vidim i kao impuls podrške drugim državama, posebno onim u regionu da slijede ovaj primjer”, istakao je Ćorović.

Zato je, kako je kazao, inicijativa Kluba poslanika BS za usvajanje Rezolucije o priznavanju genocida u Srebrenici, koja je podnesena Skupštini, logičan slijed događaja.

Prema riječima Ćorovića, u BS-u žele da se to pitanje konačno u Crnoj Gori riješi na kvalitetan način.

On je podsjetio da se u Deklaraciji o Srebrenici, koju je Skupština Crne Gore usvojila 2009. godine, ne pominje da se tamo desio genocid.

Ćorović je ocijenio nedopustivim učestalo i konstantno negiranje tog zlodjela u parlamentu Crne Gore i nakon što je sud u Hagu dokazao djelo genocida, kada najmoćnije države svijeta konstatuju da se genocid desio i kada se sa važnih evropskih adresa čuje da države koje ga negiraju ne mogu postati članice Evropske unije.

„Takvom varvarizmu treba stati na kraj. Negiranje zločina je zločin. Ne smijemo dozvoliti da nam najveći dom u državi bude talac zločina“, poručio je on.

Kako je naveo, negiranje genocida u Skupštini i uopšte u javnom diskursu se ne može pravdati slobodom govora.

„Kao što beskonačna sloboda vodi u beskonačno ropstvo, tako i zloupotreba slobode govora vodi u anarhiju i predstavlja plodno tle za kršenje ljudskih prava”, upozorio je Ćorović.

Prema njegovim riječima, novoj vlasti u Crnoj Gori i političkim subjektima koji su je podržali, usta su puna poruka pomirenja, ujedinjenja Crne Gore i ravnopravnosti i jednakosti svih naroda.

“Evo prilike da sa riječi pređu na djela i da podrškom ovoj Rezoluciji pokažu da stoje iza svojih riječi. To bi zaista predstavljalo politički i civilizacijski iskorak“, smatra Ćorović.

On je kazao da ostaje da se vidi da li nova vladajuća struktura ima kapaciteta za takve državničke iskorake.

„Ne želim da vjerujem da su Jovan Vučurović, Marina Jočić, Marko Kovačević i slični, autentični i pravi predstavnici srpskog naroda. Smatram da postoje brojni Srbi, časni ljudi, intelektualci koji žele da se teret ovog strašnog zlodjela skine sa leđa cijelog jednog naroda“, rekao je Ćorović.

Kako je kazao, ako za takav korak još nije spremno društvo u Srbiji, zašto Srbi u Crnoj Gori ne bi dali doprinos vlastitom kolektivitetu u izlasku iz ovog začaranog kruga kroz podršku ovakvim inicijativama.

Ćorović je istakao da se negiranjem genocida od zvaničnih predstavnika, individualna krivica prenosi na čitav jedan korpus.

On je kazao da se oslobađanje kolektiviteta od odgovornosti genocida postiže priznanjem krivice i suočavanjem sa njom.

Taj narod, smatra Ćorović, mora proći kroz katarzu kako bi se konačno stvorile zdrave pretpostavke za istinsko pomirenje i progres na ovim prostorima.

„Strankama koje stoje iza predizbornih parola da je mir njihova nacija, da se zalažu za budućnost Crne Gore, evo šanse - crno na bijelo i njima i ostalim partijama koje su zastupljene u parlamentu Crne Gore da naprave taj, prije svega, ljudski i civilizacijski iskorak ka istinskom pomirenju i ujedinjenju naroda za koje se zalažu”, poručio je Ćorović.

On je ocijenio da ne bi bilo dobro da se na ovom testu padne, i dodao da Rezolucijom žele da baštine kulturu sjećanja.

„Zaboravom rizikujemo da nam se istorija stalno ponavlja. Dosta nam je ponavljača i ponavljačke istorije. Siguran sam da niko na ovim prostorima ne želi da nam se istorija iz devedesetih godina ponovi. Ova Rezolucija je akt protiv ponavljanja te i takve istorije”, zaključio je Ćorović.

Bonus video: