Bečić: Katolička crkva uvijek podrazumijevala poštovanje zajedničkih vrijednosti

" U proslavljanju praznika uvijek učestvujemo svi, kroz uzajamna čestitanja i različite načine afirmacije ljubavi, prijateljstva, zajedništva, dobrih i povjerenjem ispunjenih komšijskih odnosa"

8640 pregleda 7 komentar(a)
Bečić, Foto: Skupština Crne Gore
Bečić, Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić uputio je čestitku povodom katoličkog Badnjeg dana i Božića, barskom nadbiskupu, kotorskom biskupu i svim vjernicima koji ovaj hrišćanski praznik slave po Gregorijanskom kalendaru.

Bečić je u čestitki istakao da se uloga katoličke crkve i njenih vjernika u Crnoj Gori nikada nije iscrpljivala samo u stvaranju i održavanju vjerskih osjećanja, nego da je uvijek podrazumijevala i poštovanje, njegovanje i unapređivanje onih vrijednosti "kojima svi, kao zajednica, oduvijek težimo – multietničkog, multikonfesionalnog, multikulturalnog sklada, bogatstva različitosti i jednakosti među njima".

"Stoga, uvjeren sam da svi građani izuzetno cijene takav doprinos našem zajedničkom cilju, a to je društvo različitosti, koje njegove razlike ni u kom slučaju ne remete u njegovom napretku, već mu, naprotiv, pružaju presudnu snagu za istrajavanje u stremljenjima da i doslovno i bez ostatka postane takvo " naveo je Bečić.

Jednim od najvećih dostignuća do kojih smo, kako je rekao Bečić kao država i društvo, uspjeli da se uzdignemo, smatra to što se pod obilježavanjem najznačajnijih vjerskih datuma jedne konfesije u Crnoj Gori ne podrazumijeva praznovanje isključivo pripadnika konkretne konfesije.

" U proslavljanju praznika uvijek učestvujemo svi, kroz uzajamna čestitanja i različite načine afirmacije ljubavi, prijateljstva, zajedništva, dobrih i povjerenjem ispunjenih komšijskih odnosa. U želji da već sljedeći Božić proslavite onako kako ste naučili tokom viševjekovne naše zajedničke istorije – u znaku susretā i zajedničke radosti takvim susretima izazvane, još jednom vam, srdačno, čestitam Badnji dan i Božić " naveo je Bečić u čestitki.

Bonus video: