Gašparikova: UNDP partner Crne Gore u ostvarivanju prioriteta

Radulović je ukazao na značaj saradnje Crne Gore sa UNDP „koji u kontinuitetu predstavlja našeg pouzdanog partnera u pogledu realizacije prioritetnih aktivnosti, što je doprinijelo efikasnijem razvoju nacionalnih politika i strateških programa u dostizanju ciljeva Agende 2030“

4470 pregleda 0 komentar(a)
Gašparikova i Radulović, Foto: MVP
Gašparikova i Radulović, Foto: MVP

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) nastaviće da bude pouzdan partner Crne Gore u ostvarenju njenih prioriteta, budući da je proces pristupanja Evropskoj uniji (EU) komplementaran sa ciljevima Agende odživog razvoja 2030, kazala je stalna predstavnica te agencije Danijela Gašparikova.

Ona se danas sastala sa ministrom vanjskih poslova Đorđem Radulovićem.

Gašparikova je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, čestitala Raduloviću stupanje na dužnost, i navela da je zadovoljna dosadašnjom saradnjom na institucionalnom nivou.

Ona je istakla da UNDP cijeni napore Crne Gore u pogledu pristupanja EU, ali i cjelokupnih društvenih reformi.

„UNDP će nastaviti da bude pouzdan partner Crne Gore u ostvarenju njenih prioriteta, imajući u vidu da je proces pristupanja EU komplementaran sa ciljevima Agende odživog razvoja 2030“, kazala je Gašparikova.

Ona je navela da će prioriteti UNDP-a u Crnoj Gori nastaviti da budu podrška inkluzivnom i zelenom razvoju, socijalnoj zaštiti, rodnoj ravnopravnosti, reformi javne uprave, transparentnosti i otvorenosti, uključujući i digitalizaciju, što, kako je navela, korespondira sa principima održivog razvoja.

Radulović je ukazao na značaj saradnje Crne Gore sa UNDP.

„Koji u kontinuitetu predstavlja našeg pouzdanog partnera u pogledu realizacije prioritetnih aktivnosti, što je doprinijelo efikasnijem razvoju nacionalnih politika i strateških programa u dostizanju ciljeva Agende 2030“, naveo je Radulović.

Prema njegovim riječima, pomoć UNDP tokom pandemije potvrdila je snažno partnerstvo koje Crna Gora ima sa tom agencijom, posebno u pogledu zaštite ranjivih društvenih grupa.

Radulović je naglasio da će prioritet saradnje u daljem periodu biti izrada novog Okvira saradnje Vlade Crne Gore sa Sistemom UN 2022-2026, kao i izrada Programskog dokumenta saradnje sa UNDP za isti period.

On je rekao da će vanjskopolitički prioriteti nove crnogorske Vlade ostati isti, pri čemu, kako je naveo, posebno važno mjesto zauzima proces evropske integracije.

„UNDP vidimo kao važnog partnera, koji će nastaviti da obezbjeđuje potrebnu ekspertizu u cilju daljeg jačanja administrativnih kapaciteta“, kazao je Radulović.

On je dodao da će najveći broj aktivnosti biti usmjeren na unapređenje u oblastima ljudskih prava i vladavine prava, odnosno sprovođenje kvalitetnih reformi u poglavljima 23 i 24, što će posljedično doprinijeti napretku i u drugim reformskim procesima.

Sagovornici su se, kako se dodaje, dogovorili o budućim zajedničkim aktivnostima u prioritetnim oblastima.

Bonus video: