Ponovo kreće reforma izbornih zakona

Predlogom odluke predviđa se da predsjednik odbora bude iz najbrojnijeg kluba poslanika vlasti, a njegov zamjenik iz najbrojnijeg kluba opozicije - što je bio slučaj i u prethodnom odboru kada je Demokratski front imao zamjeničku poziciju

4439 pregleda 2 komentar(a)
Predsjednik Odbora za politički sistem Momo Koprivica, Foto: Boris Pejović
Predsjednik Odbora za politički sistem Momo Koprivica, Foto: Boris Pejović

Postupak reforme izbornog zakonodavstva ponovo se otvara danas u Skupštini, jer bi njen Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu trebalo da raspravlja o Predlogu odluke o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, koji je podnijela grupa poslanika.

U predlogu za formiranje privremenog tijela navodi se da je njegov cilj, pored promjene zakona i uspostavljanje punog povjerenja u izborni proces.

Navodi se da bi u tom kontekstu trebalo prihvatiti preporuke ODIHIR-a, ali i utvrditi predloge zakona o izboru odbornika i poslanika, zakona o biračkom spisku, zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, zakona o registrima prebivalista i boravišta. Takođe i analizu primjene Zakona o ličnoj karti i Zakona o crnogorskom državljanstvu, uz eventualnu pripremu predloga izmjena i dopuna zakona.

Takođe i da treba jačati kapacitete Državne izborne komisije, Agencije za sprečavanje korupcije, te izmjene rješenja o načinu odžavanja lokalnih izbora i definisanje predloga Kodeksa etičkog ponašanja u izbomim kampanjama. Sličan dnevni red imao je i prethodni istoimeni odbor, kojim je rukovodio DPS, ali koji nije imao uspjeha. Razlika u predlogu ove odluke o formiranju odbora je što se u njoj ne pominje Sudski savjet i mediji.

Predlogom odluke predviđa se da predsjednik odbora bude iz najbrojnijeg kluba poslanika vlasti, a njegov zamjenik iz najbrojnijeg kluba opozicije - što je bio slučaj i u prethodnom odboru kada je Demokratski front imao zamjeničku poziciju.

Predlog su potpisali predstavnici klubova Demokratskog fronta, Demokrata, SNP-a, Pokreta za promjene, SDP-a, SD-a, DPS-a, Bošnjačke stranke, GP URA.

Na reformi izbornih zakona insistirala je ranije Delegacija EU u Podgorici.

Bonus video: