Leposavić nije odgovarao na pitanja poslanika, burna reakcija opozicije

Za Predlog zakona o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti u skladu sa Ustavom Crne Gore glasalo je sedam poslanika vlasti, dok je pet poslanika DPS glasalo protiv

60792 pregleda 111 reakcija 111 komentar(a)
Sa sjednice odbora, Foto: Željka Vučinić
Sa sjednice odbora, Foto: Željka Vučinić
Ažurirano: 25.12.2020. 18:24h

Glasovima sedam poslanika vladajuće većine Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore izjasio se da je Predlog zakona o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti u skladu sa Ustavom Crne Gore.

Predsjednik odbora Marko Kovačević je rekao da ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić nakon rasprave neće odgovarati na pitanja poslanika.

To je naišlo na negativnu reakciju poslanika opozicije koji su saopštili da se to do sada nikada nije dešavalo, da je to nezapamćeno ponašanje predlagača, da je to ponižavajuće ponašanje i da su ostali uskraćeni za odgovore na pitanja koja su postavili.

Odbor se izjasnio da je Predlog zakona u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom.

Za je glasalo sedam poslanika vlasti, a pet poslanika DPS je glasalo protiv.

Poslanica SDP-a Deraginja Vuksanović Stanković je tražila da se zakon u Skupštini usvaja dvotrećinskom a ne apsolutnom većinom.

"A jeste li prethodni zakon usvajali dvotrećinskom većinom?", pitao je Zogović.

Ona je odgovorila da tim zakonom nisu kršena ničija prava, a da se ovim oduzimaju prava pravoslavnim Crnogorcima.

Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore odbio je predlog poslanika Liberalne partije Andrije Popovića da se sa dnevnog reda odbora povuče Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti "jer nije planirana za plenarnu sjednicu u ponedjeljak".

"Da bi relaksirali građane, nema potrebe da bude sad na dnevnom redu", rekao je Popović.

Vuksanović Stanković je predložila da se skine sa dnevnog reda odbora Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i namještenicima, jer kako je kazala, Vlada vraća članove zakona koji je prvo izbrisala.

"Pa je trebalo na vrijeme da misle", rekla ja Vuksanović Stanković.

Odbor će u sklopu predloga tog zakona razmatrati i amandmane koje su podnijeli šefovi poslanickih klubova.

Odbor je imenovao poslanicu Demokratske partije socijalista (DPS) Jovanku Laličić za zamjenicu predsjednika Zakonodavnog odbora.

Leposavić je obrazlažući Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, rekao da su razlozi za izmjenu ti što u važećem zakonu postoje norme koje su nelegalne i nelegitimne.

Istakao je da su tretirana dva glavna pitanja- prvo se tiče imovinsko-pravnog spora,a drugo registra vjerskih zajednica.

Leposavić je rekao da budući da se radi o hitnosti nije bilo klasične javne rasprave, već su sprovedene konsultacije gdje su vjerske zajednice koje su željele, dale svoje predloge od kojih je 80 odsto prihvaćeno.

Vuksanović Stanković je rekla da u pravu ne postoje nelegalne i nelegitimne norme.

"Nije vaša nadležnost da odlučujete da li je nešto u skladu sa Ustavom. O tome konačnu riječ daje Ustavni sud" kazala je Vuksanović Stanković.

Istakla je da je očigledno da su predlagači izmjenama zakona, osim imovinskih, usli i u statusne odnose što Venecijanska komisija nije dovodila u pitanje.

"Nećemo dozvoliti da se zakoni ove države pišu u drugoj državi...Nećemo dozvoliti da okupirate ovu državu", rekla je Vuksanović Stanković.

Istakla je da nisu razgovarali sa Crnogorskm pravoslavnom crkvom i još 12 registrovanih zajednica, kao ni sa predstavnicima akademske zajednice.

Istakla je da je zakon suprotan Ustavu i udar na Crnu Goru.

Poslanik DPS Dragutin Papović rekao je da je predlog zakona suprotan Članu 93 Ustava.

On je citirajući episkopa budimljansko nikšićkog Joanikija, rekao da je SPC priznala da je pisala zakon, navodeći da je ministar danas samo njihov predstavnik.

Papović je kazao da je ministar dao sebi ulogu Ustavnog suda, pitajući ga zašto ne podnese prvo inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti važećeg zakona za šta se ranije zalagao dok je bio član pravnog tima Mitropolije.

On je ocijenio da ministar treba da podnese ostavku zbog ovakvog obraćanja Skupštini.

"Ovo je atak na građanska i ljudska prava i atak na Crnu Goru", kazao je Papović.

Istakao je da je ovo neformalno uvođenje teokratije u Crnoj Gori, poručivši "da to tako nece proći".

Papović je rekao da je zakonom dato jednoj vjerskoj zajednici da u finansijskom smislu radi šta hoće i kako hoće.

Momo Koprivica (Demokrate) je odgovorio da je bivša Vlada preko noći ponudila izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a da Papović zamjera novoj Vladi da su konsultacije sa vjerskim zajednicama trajale pet dana.

“Vi ste kritikovali stav ministra, odnosno, predlagača ovog zakona da važeći zakon tretira kao neustavan,a isto tako ste na početku svoje diskusije rekli da ovaj Predlog izmjena i dopuna zakona nije u skladu sa članom 93 Ustava, jer ga nije predložila ni Vlada ni poslanik nego, kako vi rekoste, navodno episkop. U principijelnoj ravni, kako to možete vi da kažete je li nešto ustavno ili ne, a niko drugi ne može”, odgovorio je Koprivica.

Andrija Popovic (LP) je tokom diskusije rekao da LP smatra da izmjene i dopune zakona nisu u skladu sa Ustavom i propisima.

"Aktuelni zakon je liberalan a ove izmjene i dopune su antiliberalne. Sprovedene su bez stava Venecijanske komisije, brisu se clanovi kojima se otima blago i imovina Crne Gore".

On je rekao da ako se usvoje izmjene to ce biti čin veleizdaje, navodeći da se ovim izmjenama kroz otuđenje vrijedne imovine, pokušava legalizovati najveća pljačka u istoriji.

Jovanka Laličić (DPS) je ocijenila da su tri kjučne odredbe koje se mijenjaju- pitanje registracije, brisanje odredbe kojom se vrši kontrola trošenja novca i brisanje članova koji se tiču imovine, udar na pravni sistem i uređenje Crne Gore.

Vladimir Martinovic (Demokrate) je rekao da bivša vlast ne treba da poziva da ovo nije u skladu sa Venecijanskom komisijom, jer ima toliko preporuka koje nije uvažila prilikom pisanja važećeg zakona "da je to skandalozno".

Vuksanović Stanković je odgovorila da ako se ove izmjene usvoje, gotovo je sa građanskom Crnom Gorom i da se ulazi u teokratiju.

Andrija Nikolić (DPS) je rekao da je prilika da ministar kaže da li se ovaj zakon dominantno pisao u manastiru Đurđevi stupovi.

"Šta ćete ako stotine hiljada građana sjutra izađe na ulice zbog zakona koji vi predlažete"?

Istakao je da su diskriminisani pravoslavni Crnogorci kojih ima 45 odsto, navodeći da im ostaje pravo da budu asimilovani i da na taj način izgube identitet.

"Sve što namjeravate da uradite, podliježe krivičnoj odgovornosti. Predaja državne imovine u ruke druge države je krivično djelo", rekao je Nikolić.

Suzana Pribilović (DPS) je kazala da je Vlada predložila izmjene i dopune zakona ali da niko iz Ministarstva pravde nije učestvovao u tome.

Istakla je da joj nije jasno koji su razlozi za hitno donošenje izmjena zakona.

Milun Zogović (DF) je rekao da je maratonska rasprava pokazala da poslanici imaju različite političke stavove ali da je pravna argumentacija nesporna.

"Pominju se neki zli popovi koji će da otimaju imovinu. Stekao sam utisak da smo u rialitiju a ne na sjednici zakonodavnog odbora".

Bonus video: