Posljedice nasilne smjene vlasti: Budvi prijete nove milionske pohare

Carević je zatražio sastanke sa ministrom pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimirom Leposavićem, kao i ministrom finansija i socijalnog staranja Milojkom Spajićem, na kojima bi sa svojim saradnicima, prije svega, izložio slučaj korupcionaške afere WTE otpadne vode, zbog koje Budvi prijeti naplata fantomske milionske garancije

51838 pregleda 467 reakcija 44 komentar(a)
Brojne posljedice nasilne smjene vlasti, Foto: Vuk Lajović
Brojne posljedice nasilne smjene vlasti, Foto: Vuk Lajović

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević zatražio je hitne sastanke sa ključnim ministrima u novoj Vladi, kako bi se uspostavila saradnja, ali i upoznao pojedinačno svakog ministra sa brojnim aferama kojima je DPS uništio metropolu turizma.

Prvi čovjek Budve posebno želi da predoči i posljedice ljetošnje nasilne smjene vlasti uz političku korupciju, koje svakoga dana izbijaju na vidjelo.

Carević
Carevićfoto: Opština Budva

“Opština Budva je bila pogodno tlo za raznu vrstu finansijskih malverzacija koje su od konstituisanja nove vlasti 2016. počeli pravno procesuirati, ali koje su za posljedicu imale milionske gubitke po budžet građana opštine Budva. Opština sa ministarstvima kojima vi trenutno rukovodite nije imala saradnju, niti je naišla na razumijevanje prethodne DPS strukture, već je posmatrana kao lokalna opozicija u odnosu na državnu vlast, te je na razne načine opstruirana, usporavana, pravno maltretirana, kontrolisana i tretirana sistemom dvostrukih aršina. Brojne korupcionaške afere imale su finansijsko pustošenje Opštine, a posljedice nasilno uvedene vlasti u periodu od juna do septembra 2020. izbijaju na površinu svakoga dana, pronalaženjem novih slučajeva kršenja zakona“, naveo je u dopisima Carević, u koje su “Vijesti” imale uvid.

Carević je zatražio sastanke sa ministrom pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimirom Leposavićem, kao i ministrom finansija i socijalnog staranja Milojkom Spajićem, na kojima bi sa svojim saradnicima, prije svega, izložio slučaj korupcionaške afere WTE otpadne vode, zbog koje Budvi prijeti naplata fantomske milionske garancije.

“Potreba organizovanja sastanka tiče se pravnog postupanja nadležnih institucija prema Opštini Budva. Najbolje o tome svjedoči slučaj sa izgradnjom postrojenja za tretman otpadnih voda WTE u Bečićima, čiji vam je dosadašnji tok vjerujem dobro poznat. Zbog blokade Ministarstva finansija, na osnovu sporne isplate garancija Vlade Crne Gore, račun Opštine bio je u blokadi četiri mjeseca i zaposlenima nijesu isplaćivane zarade, sve dok na predlog Opštine Privredni sud nije donio rješenje o ukidanju privremene mjere zabrane raspolaganja sredstvima“, naveo je Carević.

On je napomenuo da su u slučaju WTE vršene razne opstrukcije od strane sudova, nadležnog tužilaštva.

“Slučaj nije procesuiran, niti je podignuta optužnica, iako je Specijalno tužilaštvo bilo upoznato sa činjenicom da je javnost obmanuta i da Ministarstvo finansija nije bilo dužno odmah da isplati iz državnog budžeta njemačkoj kompaniji WTE 29,3 miliona eura, jer u pitanju nije bila bankarska garancija, već ugovor o jemstvu, koji je morao prvo biti osporen pred sudom. SDT-u smo podnijeli krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg predsjednika Opštine Rajka Kuljače i drugih lica zbog potpisivanja sumnjive garancije od 66 miliona eura njemačkoj WTE. Zbog nezakonitog postupanja nadležnost tužilaštva i sudova trenutno je pred sudom u Ženevi i Frankfurtu arbitražni postupak, po zahtjevu njemačke kompanije“, naglasio je Carević.

On je zatražio sastanak i sa ministrom ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem, kao i sa ministrom kapitalnih investicija Mladenom Bojanićem, kako bi se razgovaralo o planiranim investicijama i njihovoj realizaciji.

“Investicije u Budvi do 2016. bile su praćene raznim korupcionaškim aferama. Nažalost, Opština nije imala saradnju ni sa jednim resorom u vezi sa vašim trenutnim nadležnostima, niti je naišla na razumijevanje prethodne strukture“, zaključio je Carević.

Aktuelna vlast koja je rukovodila Budvom od 2016. do ljetošnjih političkih potresa i nasilne smjene, u više navrata je optuživala Vladu Duška Markovića za maćehinski odnos, te da iako su iz Budve odlazile godišnje stotine miliona eura u državnu kasu, u metropolu turizma država nije ulagala nijedan euro.

Prekoračenje ovlašćenja Pribilovićeve nije zabilježeno

Carević poseban sastanak traži i sa ministarkom javne uprave digitalnog društva i medija Tamarom Srzentić, zbog postupaka prethodne ministarke Suzane Pribilović.

“Osim brojnih finansijskih malverzacija koje su se dešavale u opštini Budva prije 2016, a koje su za posljedicu imale milionske gubitke, u periodu od 17. juna do 30. avgusta ove godine se odvijalo pravno nasilje uz asistenciju Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva javne uprave. To je bio svojevrsni presedan u istoriji državne uprave svih zemalja. Sličan slučaj prekoračenja ovlašćenja upravnih inspektora i zloupotrebe službenog položaja ministarke Suzane Pribilović nije nikada i nigdje zabilježen. Posljedice svakodnevnog kršenja zakona svakodnevno izbijaju na površinu pronalaženjem novih slučajeve kršenja zakona. Napominjem da se ovakvo neprofesionalno ponašanje prema Opštini nastavlja i u ovom periodu putem vanrednih inspekcijskih predgleda. Nažalost sa prethodnom strukturom vašeg resora nijesmo imali saradnju“, naglasio je Carević.

Bonus video: