Vlada obnovila zahtjev za izručenje Marovića

"Nećemo iskazivati neka posebna očekivanja tipa političkih poruka ili ugrožavanja državnih odnosa. Naše opredjeljenje šta mislimo o ovome iskazano je ovom molbom", rekao je ministar Leposavić

128972 pregleda 203 reakcija 154 komentar(a)
Sa presa, Foto: Savo Prelević
Sa presa, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.12.2020. 10:51h

Vlada Crne Gore je danas obnovila zahtjev Srbiji za izručenje Svetozara Marovića Crnoj Gori, kazao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Abazović je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da u cilju stvaranja boljih odnosa sa Srbijom Vlada smatra da je opravdan zahtjev za izručenje čovjeka koji je personifikacija kriminala.

"Opravdano je i krajnje komprimitujuće da Marović, koji je priznao da je na čelu kriminalne grupe slobodno šeta drugom državom, a njegov sin obavlja aktivnosti u biznisu", kazao je Abazović.

Leposavić i Abazović na presu
Leposavić i Abazović na presufoto: Savo Prelević

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić rekao je da je zahtjev DHL-om poslat uoči konferencije za novinare.

Podsjetio je da je prethodna vada već jednom slala molbu.

"Poslije te molbe prethodne vlasti su slale i dvije urgencije. Sada imamo da se drugi put uručuje molba. Nije u praksi međunarodnih odnosa da se molba ponavlja u razmaku od godinu, ali ni da susjedna država ne odgovori službenim putem na zahtjev. Pošto se to do sada nije desilo iz razloga koje mi ne možemo znati, mi ponavljamo ovu molbu", kazao je Leposavić.

Leposavić
Leposavićfoto: Savo Prelević

On je objasnio da je molba za izručenje poslata na osnovu dva međunardona akta – bilateralnog ugovora sa Srbijom o izručenju i Evropske konvencije o ekstradiciji.

Naveo je da se Marović potražuje po osnovu presuda Višeg suda od 12. i 21. septembra 2016, presuda u vezi sa preinačenjem kazne od 29. decembra 2016. i odgovarajućih naredbi i rješenja.

"U ovom, kao i svim aktima ove vrste, Vlada prije svega garantuje načelo specijalnosti - da lice čije se izručenje traži ne može biti gonjeno za drugo djelo, osim onog za koje se potražuje i za koja je osuđeno", rekao je Laposavić.

Leposavić je naveo da se u molbi za izručenje navodi da će Crna Gora garantovati liječenje Marovića, što je bio razlog da se on ne izručuje, a što se moglo čuti iz medija.

Na pitanje da šta očekuju od Srbije, odgovorio je da Vlada izvršava svoje zakonske obaveze.

"Nećemo iskazivati neka posebna očekivanja tipa političkih poruka ili ugrožavanja državnih odnosa. Naše opredjeljenje šta mislimo o ovome, iskazano je ovom molbom", rekao je Leposavić.

On je, odgovarajući na pitanje da li je tačno da slučaj Marović zastarijeva naredne godine u septembru, rekao da će o ovom slučaju Vlada nastojati da informiše građane na dnevnom nivou.

"Nije cilj slanja molbe za izručenje da se narušavaju odnosi između država i ne želi niko od članova Vlade koristi pravnu situaciju da bi mijenjao međunarodne odnose, pogotovo ne da bi ih pogoršavao... Kod slučajeva ekstradikcije je potrebno da radimo zajedno i jedna i druga država", naveo je Leposavić.

Bonus video: