"Opet ćemo se okupiti ako bude potrebe; Nije ovo politički, već skup građana"

Opozicioni poslanici pozdravili okupljenje ispred parlamenta, koji su ih dočekali ovacijama

264505 pregleda 3916 reakcija 886 komentar(a)
Protest ispred Skupštine, Foto: Savo Prelević
Protest ispred Skupštine, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.12.2020. 15:57h

Veliki broj građana okupio se danas ispred parlamenta u znak protesta protiv najavljenih izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Protest je završen oko 14.15 časova, kada su građani polako počeli da se razilaze.

"Naši zahtjevi ostaju isti i opet ćemo se okupiti ako bude potrebe", rekao je Peđa Vušurović okupljenima.

Kazao je "da će se danas ili koji dan kasnije teritorija Crne Gore smanjiti", jer će, kako kaže, "sakralni objekti pripasti drugoj državi".

"Samo se sjetite kako će jednoga dana, kad ovo danas bude ona ogoljena strana istorije, kad nam za koji dan predaju crnogorske svetinje, naše kulturno i sakralno blago, pokisli biti Aleksa i njegovih 40 poslanika", rekao je Vušurović

On je premijera Zdravka Krivokapića nazvao profesorom svetoslavlja i rekao da on sada predaje crnogorske svetinje i kulturno blago Srbiji i njenoj crkvi, nazvavši to predavanje "izdajom".

Protest u Podgorici, protest Skupština
foto: Ivan Ivanović

Jedan dio građana prije nego je napustio prostor ispred Skupštine zapalio je nekoliko baklji i dimnih bombi.

Građanska aktivistkinja Svetlana Pajović Musić je kazala da ih je ispred zgrade Skupštine okupila "okupacija novih oslobodilaca".

"Upozoravamo novu većinu da ne progone čestite ljude, da ne gaze naša osnovna vjerska i građanska prava, da ne gase naše nacionalne kompanije preko jednog presa, da ne postavljaju fašiste u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti", rekla je Pajović Musić.

Kolone automobila sa crnogorskim državnim obilježjima krenule su ranije jutros ka Podgorici iz više crnogorskih gradova, na protest koji je počeo u 12 časova.

Ispred parlamenta je prisutan manji broj policajaca, a okupljene su na početku protesta pozdravili poslanici DPS-a, SD-a i poslanik Liberalne partije Andrija Popović. Oni su nakon 13 sati ponovo izašli ispred zgrade parlamenta, gdje su pozdravljeni ovacijama.

Ispred Skupštine je stiglo i ozvučenje, a ranije je prema zgradi parlamenta poletjela jedna baklja, ali se situacija brzo smirila.

Protest Podgorica, Protest u Podgorici
foto: Ivan Ivanović

Sa ozvučenja je poslat poziv da se poštuje distanca, a ispred Skupštine je proglašen minut ćutanja.

"Ovo nije politički skup, već skup građana Crne Gore", poručeno je sa protesta.

"Mi se danas dijelimo na antifašiste i fašiste, na sekularne i klerikalne, odane i prodane", kazao je Nemanja Batrićević. Poručio je da "počinje izdaja" i da se kulturno dobro predaje državi Srbiji.

"Zalud pereš ruke, Žarko Rakčeviću. Džabe se kriješ pod apostolske skute, Filipe Adžiću. Ta se ljaga sa imena više nikad skinuti ne da", kazao je Batrićević nakon čega su uslijedili povici "izdaja, izdaja".

"Vi, izdajnici, zapamtiće vas istorija po izdaji", kazala je predsjednica Crnogorske Anđela Ivanović.

Protest Podgorica, Protest u Podgorici
foto: Ivan Ivanović

Na protestu su istaknute parole: "Crnogorska država, crnogorska crkva, crnogorski narod" i "Vi nijeste poslanici nego srpski najamnici".

Na protestu su se mogli čuti i povici "Idemo u Skupštinu".

Aplauzima je ispraćen izlazak iz Skupštine predsjednice SDP-a Draginje Vuksanović Stanković i Mirka Stanića.

Vuksanović Stanković je prišla okupljenjima i pozrdavila ih, a potom pokrenula pjesmu u kojoj se pjeva o Krstu Zrnovom Popoviću. Ona je ocijenila da se predloženim izmjenama gazi Ustav i okupira država Crna Gora, i najavila da će SDP podnijeti amandmane.

U jednom trenutku su poletjela jaja, petarde i kišobrani prema Skupštini.

Protest Podgorica, Protest u Podgorici
foto: Ivan Ivanović

Poslanici DPS-a Petar Ivanović, Daliborka Pejović i Jovanka Laličić su iznijeli vodu i sokove i podijelili okupljenima.

Okupljeni pjevaju državnu himnu, a zapaljeno je više baklji i dimnih bombi.

Skandira se "Ne damo državu", okupljeni su zapjevali i: "Što ste na nas digli hajku, četničku vam...", "Dritane Srbine", Nije ovo Srbija"...

Veći broj okupljenih nosi masku, dok se ne poštuje distanca, a podijeljeni su im plakati sa likom narodnog heroja Čedomira Ljuba Čupića.

Mogu se čuti i uvredljive parole upućene predsjedniku i potpredsjedniku Građanskog pokreta URA, Dritanu Abazoviću i Filipu Adžiću.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović apelovao je juče građane da odustanu od masovnog okupljanja, pozivajući ih da "svoje političke stavove iskažu kroz forme koje poštuju zdravstvene mjere".

Sekulović je dodao da kršenje zakona treba sankcionisati, ali da poziva da se vodi računa o potpunoj zaštiti ljudskih prava.

"Uprava policije će djelovati preventivno, što je najbitnije ali će, u slučaju potrebe, preduzeti neophodne mjere u cilju očuvanja stabilnog javnog reda i mira i zaštite bezbjednosti svih građana Crne Gore", istakao je Sekulović.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović juče je takođe ukazao da su zbog aktuelne epidemije koronavirusa zabranjeni skupovi i apelovao da ne bude kršenja mjera.

"Pozivam nadležne organe da sve protekne mirno i dostojanstveno, ali da se držimo onoga što je slovo zakona", kazao je on.

Bonus video: