Leposavić: Zakon u skladu sa evropskim pravom i Ustavom

Vučurović je rekao da su predstavnici CPC tražili dozvolu da dođu na odbor, ali da je njegovo pravo da odluči koga će pozvati i da je pozvao predstavnike tradicionalnih crkava i zajednica

38881 pregleda 647 reakcija 59 komentar(a)
Leposavić na sjednici Odbora, Foto: Luka Zeković
Leposavić na sjednici Odbora, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.12.2020. 15:34h

Odbor za ljudska prava i slobode raspravlja o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Ministar pravde Vladimir Leposavić je, obrazlažuci predlog, rekao da se ne usvaja novi zakon, nego mijenja postojeći o kome je Venecijanska komisija (VK) već dala mišljenje.

"Ne postoji zakonski propis državnog organa da traži mišljenje, naročito kad već postoji to mišljenje".

VK i relevantne institucije su, kako je rekao, tokom prethodne sedmice obavijestili "iz prakse kurtoazije".

Leposavić je rekao da je zakon usklađen sa evropskim pravom i Ustavom Crne Gore.

Istakao je da je pojačana zaštita kulturnih dobara, navodeći da je stara vlast propisala da zaštita tih dobara zavisi od jednog državnog organa, a da je nova vlast predvidjela izmjenama zakona da o tome odlučuju tri državna organa u unaprijed propisanom postupku.

Povodom toga što nije odgovarao na pitanja poslanika na prošloj sjednici Zakonodavnog odbora, rekao je da to po Poslovniku nije bila obaveza i da je to do sada bila samo dobra praksa. Istakao je da iako je bio spreman da odgovori, odustao jer je to, između ostalog, bio "govor mržnje poslanika".

Vučurović: Iz CPC tražili da dođu na odbor, moje je pravo da odlučim koga ću zvati

Predsjednik Odbora Jovan Vučurović rekao je da su predstavnici Crnogorske pravoslavne crkve tražili dozvolu da dođu na odbor, ali da je njegovo pravo da odluči koga će pozvati i da je pozvao predstavnike tradicionalnih crkava i zajednica.

On je rekao da je u dostavljenom mišljenju Ombdusman iznio stav da CPC treba dozvoliti da prisustvuju.

Vučurović
Vučurovićfoto: Luka Zeković

Poslanik DPS-a Halil Duković je rekao da ovaj odbor kojim je predsjedavao ranije, nikome nije uskraćivao pravo na prisustvo i mišljenje i zbog te diskriminacije će poslanici DPS danas samo prisustvovati, ali da će bojkotovati rad odbora.

"Nikad se nije desilo da je neko tražio da prisustvuje, a da nije dobio dozvolu", rekao je Duković.

Vesna Pavićević (DPS) je kazala da ne zna šta su to tradicionalne vjerske zajednice, te da bi Vučurović, kao predsjednik Odbora trebalo da vodi računa o jednakosti svih vjerskih organizacija.

Tražila je da im se dostavi mišljenje Venecijanske komisije, koje su prema njihovim saznanjima tražili iz vlasti.

"Ukoliko ste dobili mišljenje, tražimo da nam ga dostavite", kazala je ona.

DPS napustio sjednicu

Mevludin Nuhodžic (DPS) je rekao da je bilo potrebno zvati i najmanje zajednice, kako bi bio konstruktivan dijalog.

"Bitno je da imamo mišljenje Venecijanske komisije da bi na osnovu toga otvorili raspravu", rekao je Nuhodžić.

Vučurović je rekao da nije neophodno da odbor ima mišljenje Venecijansaje komisije.

"Ako mislite da neko treba da pristane na ovakav odnos ministra nepravde i vas kao predsjednika odbora... Molim kolege da odmah napustimo sjednicu kad nećete da nam dostavite mišljenje Venecijanske komisije... Gdje su vam duše", poručila je Vuković. Nakon toga je sa kolegama iz DPS-a napustila sjednicu.

Vuković (lijevo)
Vuković (lijevo)foto: Luka Zeković

Vučurović je dok su poslanici odlazili, rekao da su to ljudi koji su skandirali dok su poslanike DF-a hapsili, a govore o ljudskim pravima.

Marko Kovačević (DF) je rekao da su demonstranti ispred Skupštine bacili postere Ljuba Čupića, a da je Duško Marković gazio po tim posterima, podzdravljajuci prisutne.

Milačić: Patriotski skup je danas u Skupštini

Jelena Božović (DF) rekla je da važećim zakonom kao ni izmjenama nisu ugroženi vjernici CPC, te da je zakon ispoštovao slobodu misli, vjeroispovijesti i savjesti.

Marko Milačić (Prava Crna Gora) je rekao da ne zna zašto je skup ispred Skupštine, kad je "patriotski skup danas u Skupštini".

Istakao je da su se kroz izmjene zakona borili za Ustav Crne Gore, te da niko ne bi protestovao da su pročitali izmjene ovog zakona:

"Srećan sam što danas... govorimo o izmjenama koje će da pomire Crnu Goru, donosimo Zakon pomirenja".

Albin Ćeman (Demokrate) kazao je da ga kao Muslimana raduje da se prepoznaje institut vakufa što će biti značajno u njihovom očuvanju.

Ćeman je predložio da Vlada i Islamska zajednica koriguju ugovor iz 2012. i ukinu član šest, kojim se zadire u pravo izbora reisa.

Lekić: Materijal temeljan, očigledno da nije rađen na brzinu

Miodrag Lekić (Demos) rekao je da je izmjenama ponuđen pluralizam mišljenja i da je materijal koji su poslanici dobili temeljan i da je očigledno da nije na brzinu rađen.

Pitao je da li je "Vlada tretirala amandmane koje je podnijela stranka koja je u Vladi", misleći na Građanski pokret URA, jer ,kako je rekao, moraju sve znati da bi mogli da brane zakon.

Leposavić je rekao da je glavni razlog hitnog donošenja izmjena jer odredbe važećeg Zakona "prijete" da počnu sa primjenom godinu od stupanja zakona na snagu ,odnosno, prvih dana januara.

On je kazao da je tokom pisanja zakona bilo sugestija GP URA koje su "u hodu unošene u tekst",a da će se i ta dva predloga u formi amandmana vjerovatno uvrstiti.

Bjeković: Ne postoji perfektan zakon

Ombdusman Sinisa Bjeković rekao je da postoji nekoliko odredbi koje traze objasnjenja,ali da ne postoji perfektan zakon.

Istakao je da je neophodan dijalog i sa drugom stranom i izmedju tradicionalnih zajednica.

"Napolju su zivi ljudi",rekao je Bjeković.

Istakao je da se ovaj zakon,izmedju ostalog, zeli donijeti, da bi "ste imovinska prava vjerskih zajednica u Crnoj Gori, sveli u kontekst imovinskog prava,a ne doveli u pitanje vjeroispovijest u Crnoj Gori" .

Predsjednica Jevrejske zajednice Nina Ofner Bokan je rekla da je trebalo pozvati predstavnike CPC, navodeci da dvije strane mogu pomiriti samo vjerski poglavari.

Pitala je da li izmjene zakona stite sve vjerske zajednice i da li stite vec potpisane temeljne ugovore.

Leposavic je odgovorio da zakon pruza jednaku zastitu svim vjerskim zajednicama u pogledu pravne sigurnosti.

"Zakoni kao sto je ovaj, ne mogu ni da stvaraju ni da gase crkve",rekao je Leposavić.

Ministar je kazao da ovaj zakon ne odredjuje stepen pravne snage potpisanog temeljnog ugovora sa Vladom.

Perović: Došlo je do napretka u izmjenama

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović rekao je da SPC i eparhije smatraju da je došlo do napretka jer su izmjenama i dopunama zakona uklonjene imovinsko-pravne teme iz zakonskog teksta i postale jasnije stavke evidencije i registracije.

On je naglasio da SPC ne želi da bude van poreskog sistema Crne Gore, Katastra ni pravnog sistema. Perović je istakao da crkvena imovina nije državna.

Muharem Demirović iz Islamske zajednice je kazao da su imali kratak rok za izjašnjavanje o zakonu, ali da su dostavili preliminarne sugestije, od kojih su neke prihvaćene.

Odbor je predložio Skupštini da usvoji predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Bonus video: