Radulović: Crna Gora i Slovačka dijele zajedničke evropske vrijednosti

Radulović je naglasio da spoljnopolitički prioriteti ostaju isti, pri čemu je zahvalio na snažnoj i kontinuiranoj podršci Slovačke tokom integracionih procesa

3603 pregleda 3 komentar(a)
Radulović i Gandel, Foto: gov.me
Radulović i Gandel, Foto: gov.me

Crna Gora i Slovačka, kao dvije prijateljske države, dijele zajedničke evroatlantske i evropske vrijednosti, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), razgovarao sa ambasadorom Slovačke Borisom Gandelom.

Radulović je naglasio da spoljnopolitički prioriteti ostaju isti, pri čemu je zahvalio na snažnoj i kontinuiranoj podršci Slovačke tokom integracionih procesa.

On je kazao da je nova Vlada posvećena zatvaranju svih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom (EU) do kraja 2024. godine, što se poklapa i sa mandatom ove Evropske komisije, koja podržava politiku proširenja.

„Kroz snagu dobrog primjera, možemo uticati i na dinamiku pregovaračkog procesa drugih zemalja u regionu“, rekao je Radulović.

On je zahvalio Slovačkoj na pomoći zdravstvenom sistemu Crne Gore i ocijenio da se samo zajedničkim naporima mogu prevazići negativne posljedice ekonomske krize.

Radulović je istakao da u oblastima ekonomije i turizma postoji prostor za unapređivanje saradnje, te da bi u narednoj godini trebalo organizovati sastanak Mješovite komisije.

„Izrazio je očekivanje da će vakcinacija i novi pristup Vlade koji podrazumijeva otvorene granice doprinijeti da Crna Gora bude bezbjedna turistička destinacija“, navodi se u saopštenju.

Ambasador Gandel je kazao da dvije države imaju odlične odnose, te da Slovačka snažno podržava strateški cilj Crne Gore – članstvo u EU.

On je naglasio da je Crna Gora predvodnik u tom procesu, te da će, kao članica EU, snažno nastaviti da zagovara pristupanje naše države Uniji.

Gandel je dodao da podržavaju integraciju cjelokupnog Zapadnog Balkana u EU i naglasio važnost dijaloga o svim preostalim regionalnim pitanjima.

Bonus video: