Toliko o mirnoj predaji vlasti

Skupština trebalo po hitnom postupku da raspravlja o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je podržao Odbor za ljudska prava. Ispred parlamenta novi “patriotski skup”, Uprava policije i Ministarstvo zdravlja ćutali na kršenje mjera protiv pandemije

24240 pregleda 54 reakcija 54 komentar(a)
Poslanici DPS-a juče ispred Skupštine, Foto: Luka Zeković
Poslanici DPS-a juče ispred Skupštine, Foto: Luka Zeković

Podignute tenzije ispred Skupštine, bojkot poslanika Demokratske partije socijalista Odbora za ljudska prava i plenarne sjednce zbog navodnog kršenja Poslovnika i nepozivanja predstavnika Crnogorske pravoslavne crkve, te odbijanje Državne izborne komisije (u kojoj DPS i dalje ima većinu) da potvrdi mandat novom poslaniku Koalicije “Crno na bijelo”, stvorili su juče utisak opstruiranja rada parlamenta.

Na dnevnom redu, po hitnom postupku, trebalo je da se nađu izmjene Zakona o slobodi vjeroispovjesti. To je predlog Ministarstva pravde, kako bi se iz zakona bili izbrisale odredbe koje su prethodnih godinu dana bile povod protesta i litija Mitropolije crnogorsko primorske i hiljada građana.

Tačno prije godinu dana, DPS i njegovi koalicioni partneri su u Skupštini usvajali zakon kome se protivila opozicija, tvrdeći da se njime otima imovina MCP. Sada DPS i partije koje su glasale za zakon podržavaju novi “patriotski protest”, sa koga se poručuje da je njegov cilj zaštita države jer će navodno državna imovina biti upisana na Srbiju. Među njegovim organizatorima su oni koji su su Podgorici, neposredno nakon izbora 30.avgusta, pozivali na takvozvani patriotski skup.

Iz Uprave policije juče nijesu reagovali, a redovne snage bezbjednosti bile su vidljive oko državnih institucija, pa i parlamenta. To je suprotno okolnostima od prije godinu dana kada su Podgoricu okupirale jake policijske snage, koje nijesu dozvolile građanima i svještenstvu MCP koje se protivili usvajanju propisa tadašnje Vlade, da pridje zgradi Skupštine.

DPS-a podržao okupljanje, DIK odbio mandat URA-e
DPS-a podržao okupljanje, DIK odbio mandat URA-efoto: Luka Zeković

“Vijestima” juče nije odgovoreno da li će policija reagovati zbog kršenja mjera koje zabranjuju masovna okupljanja zbog pandemije. Tim povodom nije se oglašavalo ni Ministarstvo zdravlja, a “Vijestima”je nezvanično rećeno da će policija protiv organizatora skupa podnijeti prekršajne prijave.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović apelovao je prije dva dana na građane da odustanu od masovnog okupljanja, pozivajući ih da “svoje političke stavove iskažu kroz forme koje poštuju zdravstvene mjere”. Sekulović je dodao da kršenje zakona treba sankcionisati, ali da poziva da se vodi računa o potpunoj zaštiti ljudskih prava.

Akcija za ljudska prava i i Institut Alternativa ranije su apelovale na ministarku zdravlja da obezbijedi pravo na protest i za vrijeme epidemije, u skladu sa potrebom zaštite zdravlja. HRA je povodom pozivanja na protest prije dva dana podsjetila da jedini izuzetak od zabrane javnih okupljanja u Crnoj Gori predstavlja prijavljeno okupljanje do 25 osoba, uz primjenu distance od dva metra, uz nošenje maski i upotrebu megafona i transparenata, bez uzvikivanja, u trajanju do 60 minuta.

“Sve mimo toga je podložno kažnjavanju,” upozorila je HRA.

Učesnici protesta juče su uglavnom nosili maske, ali nije poštovana distanca. Uz povike “Ne damo Crnu Goru”, “izdaja”, uvrede na račun vicepremijera Dritana Abazovića i podršku poslanika bivše vlasti, protestvovalo se ispred Skupštine. Kolone automobila sa državnim zastavama kružile su Podgoricom, dok su se iz njih čule sirene.

Veliki broj građana okupio se najprije u podne ispred parlamenta, kada je trebalo da poče sjednica. Protest je završen oko 14.15 časova, kada su građani počeli da se razilaze da bi se oko 17 sati ponovo okupili u manjem broju.

“Naši zahtjevi ostaju isti i opet ćemo se okupiti ako bude potrebe”, rekao je Peđa Vušurović ispred parlamenta.

Okupljene su pozdravili poslanici DPS-a, među kojima i bivpi premijer Duško Marković, SD-a, SDP-a i poslanik Liberalne partije Andrija Popović. Istaknute su parole: “Crnogorska država, crnogorska crkva, crnogorski narod” i “Vi nijeste poslanici nego srpski najamnici”.

Odbor za ljudska prava i slobode predložio je juče Skupštini da usvoji predlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. To je odluka vladajuće koalicije, jer su poslanici DPS-a napustili sjednicu. Oni su nazvali diskriminacijom to što predsjednik Odbora Jovan Vučurović na sjednicu nije pozvao predstavnike CPC.

Leposavić: Venecijanska komisija obaviještena

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić je na odboru za ljudska prava rekao da se ne usvaja novi zakon, nego mijenja postojeći o kome je Venecijanska komisija (VK) već dala mišljenje.”Ne postoji zakonski propis koji obavezuje državni organ da uvijek traži mišljenje međunarodnog organa, naročito kad već postoji to mišljenje”.

“Pojačana zaštita kulturnih dobara”: Leposavić
“Pojačana zaštita kulturnih dobara”: Leposavićfoto: Luka Zeković

VK i relevantnim institucijama su, kako je rekao, tokom prethodne sedmice poslali ne traženje mišljenja, već obavještenje koje predstavlja akt “političke i pravne kurtoazije”, naglasivši da će njihovo eventualno mišljenje razmatrati i vjerovatno uvažiti svi akteri - Skupština i državni organi.

Leposavić je rekao da je zakon usklađen sa evropskim pravom i Ustavom Crne Gore. Istakao je da je izmjenama pojačana zaštita kulturnih dobara, navodeći da je stara vlast propisala da zaštita tih dobara zavisi od jednog državnog organa, a da je nova vlast predvidjela izmjenama zakona da o tome odlučuju tri državna organa - Uprava za zaštitu kulturnih dobara, Muzeji i galerije i Ministarstvo kulture, u unaprijed propisanom postupku.

Leposavić je rekao da je glavni razlog hitnog donošenja izmjena taj što odredbe važećeg Zakona “prijete” da počnu sa primjenom godinu od stupanja zakona na snagu, odnosno, prvih dana januara.

Bonus video: