Sekulović: Cilj Vlade kreiranje sistema koji se zasniva na vladavini prava, u kojem nema mjesta selektivnosti

" Zakon o unutrašnjim poslovima štitiće Policiju od politizacije, a u isto vrijeme ministru unutrašnjih poslova dati realan mehanizam kontrole koji je srazmjeran političkoj odgovornosti koju ministar ima" istakao je Sekulović

5652 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Gov.me
Sa sastanka, Foto: Gov.me

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i ambasadorom Njemačke u Crnoj Gori Robertom Veberom na današnjem sastanku iskazali su zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima dvije države.

"Cilj Vlade je kreiranje sistema koji se zasniva na vladavini prava, u kojem nema mjesta selektivnosti i privilegovanim pojedincima", kaže se u saopštenju.

Veber je, kako je saopšteno, iskazao punu spremnost Njemačke da pruži ekspertsku, tehničku i svaku drugu pomoć Crnoj Gori na putu evropskih integracija.

"Posebnu podršku pružamo Sektoru granične policije, naročito u dijelu zaštite granica jer će ulaskom u EU, crnogorska granica postati spoljna granica Unije”, naglasio je Veber.

Sekulović je, kako je saopšteno, iskazavši zahvalnost na kontinuiranoj podršci koju Njemačka pruža Crnoj Gori na putu ka EU, naglasio da je članstvo u EU najznačajniji spoljnopolitički prioritet Vlade Crne Gore, te da će predano raditi na unapređenju kapaciteta i ispunjavanju obaveza koje proizilaze iz pregovaračkog procesa, posebno u pregovaračkim poglavljima 23 i 24.

Na sastanku je bilo riječi i o najavljenom Zakonu o unutrašnjim poslovima, koji podrazumijeva reintegraciju Uprave policije u Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"S tim u vezi, ministar je predstavio ključne izmjene i modele budućeg funkcionisanja koji će biti zasnovani na jačanju mehanizama kontrole rada i kadrovskih rješenja u policiji. Zakon o unutrašnjim poslovima štitiće Policiju od politizacije, a u isto vrijeme ministru unutrašnjih poslova dati realan mehanizam kontrole koji je srazmjeran političkoj odgovornosti koju ministar ima" istakao je Sekulović.

Ambasador je pojasnio da se najavljeni model po kojem će u budućem periodu funkcionisati Ministarstvo unutrašnjih poslova u Crnoj Gori, primjenjuje se i u Njemačkoj.

"Tokom sastanka iskazana je spremnost za dodatno intenziviranje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, posebno u borbi protiv organizovanog kriminala, pranja novca, trgovine ljudima, kao i u što kvalitetnijem upravljanju neregularnim migracijama, te u segmentu zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća", zaključeno je u sapštenju.

Bonus video: