Marković: Izvršeno je pravno nasilje; Popa: Institucije moraju postupati u skladu sa pravnim procedurama

Popa je rekla da EU pomno prati razvoj političke situacije u Crnoj Gori

21850 pregleda 83 reakcija 79 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: DPS
Sa sastanka, Foto: DPS

Postupanjem parlamentarne većine izvršeno je pravno nasilje, ne samo povredom važećeg Poslovnika Skupštine, već i preuzimanjem nadležnosti Državne izborne komisije (DIK), zbog čega će Demokratska partija socijalista (DPS) podnijeti pritužbe i prijave kod nadležnih pravosudnih i sudskih organa, saopštio je zamjenik predsjednika DPS Duško Marković.

Kako je saopšteno iz DPS, Marković i politički direktor DPS Branimir Gvozdenović sastali su se danas sa ambasadorkom Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom.

"Tema sastanka su bila jučerašnja dešavanja u Skupštini Crne Gore koja su se desila izvan važećih zakonodavnih okvira imajući u vidu da prema važećem Poslovniku Skupštine Crne Gore, nije postojalo prisustvo većine ukupnog broja poslanika, a time i kvorum za otvaranje sjednice parlamenta niti njenog daljeg održavanja", navodi se u saopštenju DPS.

"U takvim okolnostima, plenarna sjednica nije mogla ni da počne, niti da se održava, odnosno da nije mogao da bude usvojen ni Dnevni red, odnosno zakoni koji su se našli u dopuni Dnevnog reda", rekao je Marković.

Popa je rekla da EU pomno prati razvoj političke situacije u Crnoj Gori.

"Institucije moraju postupati u skladu sa pravnim procedurama i shodno nadležnostima definisanim Ustavom i zakonima. Pozivam sve političke aktere da demonstriraju poštovanje vladavine prava i demokratskih principa kako bi pronašli održivo rješenje za trenutnu političku situaciju kroz dijalog i u duhu uzajamnog poštovanja", kazala je Popa.

Bonus video: