Đukanović osluškuje šta stranci misle

Raonić tvrdi da stav međunarodne zajednice utiče na odluku o predsjedničkom kandidatu
136 pregleda 25 komentar(a)
Filip Vujanović, Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Filip Vujanović, Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 28.12.2017. 06:38h

Demokratska partija socijalista (DPS) odlučiće o kandidatu za predsjednika države tek nakon analize stavova međunarodne zajednice i javnog mnjenja, smatraju u civilnom sektoru.

U DPS-u tvrde da nema međunarodnog uticaja na odluku o predsjedničkom kandidatu.

Programski direktor Građanske alijanse (GA) Boris Raonić smatra da će DPS osluškivati međunarodnu zajednicu prije nego predloži kandidata. Time će se, tvrdi on, nastaviti praksa donošenja ključnih odluka u vladajućoj stranci.

"Osim prilagođavanja okolnostima, tajna uspjeha DPS-a je i u dobrom mapiranju političke scene i osluškivanju impulsa međunarodne zajednice. Tako je i ovog puta. Odluka će biti donesena nakon detaljne analize stavova međunarodne zajednice, istraživanja javnog mnjenja i odluka opozicije”, smatra Raonić.

Iako je predsjednik DPS-a Milo Đukanović najavio da će vladajuća partija predstaviti predsjedničkog kandidata do kraja novembra, ta odluka kasnije je odložena za kraj godine.

Nakon toga iz Đukanovićeve stranke poručili su da će o predsjedničkom kandidatu odlučivati poslije novogodišnjih praznika, navodeći da je rok za odluku o raspisivanju predsjedničkih izbora 20. januar.

U vladajućoj stranci tvrde da nema kašnjenja sa kandidaturom, ali ni eventualnih pritisaka da se Đukanović ne kandiduje.

"O kandidatu DPS-a će se stranački organi na vrijeme i u skladu sa predviđenim rokovima izjasniti. Na pitanje u kojem se imputira postojanje nekakvih "međunarodnih pritisaka” ne možemo odgovoriti, pošto ti pritisci ne postoje u realnosti”, kazali su iz službe za informisanje DPS-a.

Iako je većina mjesnih odbora tražila da predsjednički kandidat bude lider DPS-a, Đukanović se još niprecizno odredio prema mogućoj kandidaturi. Tvrdio je da vladajuća partija ima dovoljno kvalitetnih kandidata, ali da je spreman da izađe na izbore ukoliko je to za dobro partije i Crbne Gore.

U međuvremenu u izvještaju Atlantskog savjeta SAD upozoreno je da Vašington treba da bude obazriv prilikom saradnje sa pojedinim liderima, navodeći i Đukanovića kao primjer, dok je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji upozorio da je “sramno da su politički lideri na Balkanu, bez obzira na njihovo neodgovorno ponašanje, dobrodošli u mnogim evropskim prijestonicama”.

Raonić smatra da lider DPS-a nije previše zainteresovan za povratak na državnu funkciju.

“Đukanović nije previše motivisan za dnevno bavljenje politikom, pa će eventualna kanidatura biti rezultat samo situacije u kojoj je on jedini kanidat koji može da uspije i da se sa tom atmosferom uđe u ključne izbore u Podgorici naredne godine”, smatra Raonić.

Pritisci neće uticati na kandidaturu

Dok su iz opozicije tvrdili da se međunarodna zajednica protivi Đukanovićevoj kandidaturi, lider DPS-a rekao je da “iz Rusije i SAD nikada sa njim nisu govorili jezikom ucjena”.

“U slučaju da se kandidujem, možete biti apsolutno sigurni da na to neće imati ama baš nikakav uticaj bilo čija sugestija, savjet ili pritisak, dolazio on sa Istoka ili sa Zapada... Iako su, prije svega zahvaljujući vanrednim okolnostima koje su devedesetih potresale Balkan, Crnoj Gori sa mnom na čelu, kao malo kada u istoriji, bila otvorena vrata i Kremlja i Bijele kuće, vidim da spekulacije o navodnim pritiscima na mene ne jenjavaju”, kazao je on.

Bonus video: