Medenica sjutra objavljuje odlazak?

Ukoliko bude napustila funkciju, na čelo Vrhovnog suda privremeno će biti njena zamjenica sutkinja Stanka Vučinić, do izbora novog predsjednika

32330 pregleda 349 reakcija 57 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica objaviće najvjerovatnije sjutra da napušta tu poziciju, saznaju “Vijesti”.

Očekuje se da to učini na sjednici Sudskog savjeta, koja počinje danas i biće nastavljena u četvrtak zbog tog što je na devnom redu više tačaka, među kojima i ponavljanje intervjua sa kandidatima za izbor deset kandidata za sudije osnovnih sudova.

Iako je ranije v.d. predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović Zvicer najavila za “Vijesti” da Medenica ide u penziju, to je sinoć bilo malo vjerovatno. Izvor “Vijesti” rekao je da predsjednica Vrhovnog suda ipak ne namjerava da se penzioniše iako je prema tumačenju dijela pravnika već stekla uslove za starosnu penziju.

Medenica odlazi pod političkim pritiskom jer je neustavno izabrana za treći mandat, a ranije je objavljeno da je ostavku već najavila kolegama - sudijama.

Ukoliko bude napustila funkciju, na čelo Vrhovnog suda privremeno će biti njena zamjenica sutkinja Stanka Vučinić, do izbora novog predsjednika.

Medenica je od 2007. na čelu Vrhovnog suda. Ona se još nije oglašavala nakon više objava u medijima da će napustiti poziciju na kojoj je izabrana.

Evropska komisija, Grupa država za borbu protiv korupcije Savjeta Evrope (GRECO) kao i dio domaće javnosti iskazali su ranije zabrinutost zbog odluke Sudskog savjeta da imenuje pet predsjednika sudova za najmanje treći mandat, uključujući predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu.

Bonus video: