Bez prisustva predstavnika opozicije na sjednici Odbora za međunarodne odnose

“Mislim da bi trebali sačekati da dođu na sjednicu, jer ne možemo po njoj raditi ako nisu prisutni, zato što je potrebno obrazloženje”, kazao je Joković

6710 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Alisa Hajdarpašić
Foto: Alisa Hajdarpašić

Dvije tačke dnevnog reda današnje sjednice dnevnog reda Odbora za međunarodne odnose i iseljenike su izbrisani jer predlagači iz redova Demorkatske partije socijalista, Bošnjačke stranke i Socijaldemorkata nijesu bili prisutni.

Na dnevnom redu je trebalo da se nađe imenovanje potpredsjednika ovog odbora kojim predsjedava Miodrag Lekić (Demos) i inicijativa za kontrolno saslušanje ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića.

Inicijativu su podnijeli poslanici: Andrija Nikolić, Aleksandra Vuković, Predrag Bošković, Nikola Janović, Boris Mugoša i Ervin Ibrahimović.

Član odbora Vladimir Joković (SNP) je istakao da pošto podnosioci inicijative za tačku dva nisu prisutni da ih obrazlože ne bi trebale niti realizovane.

“Mislim da bi trebali sačekati da dođu na sjednicu, jer ne možemo po njoj raditi ako nisu prisutni, zato što je potrebno obrazloženje”, kazao je Joković.

Sa ovim se saglasio i još jedan član odbora Slaven Radunović (DF).

Potpredsjednik odbora se bira iz opozicije i to nije bilo moguće bez prisustva DPS, BS i SD.

Predsjednik odbora Miodrag Lekic je usvojio predlog i stavio je na glasanje.

Nakon jednoglasnog usvajanja utvrđen je dnevni red treća tačka - Izvještaj Uprave za dijasporu za 2019. godinu kojeg je predstavio direktor ovog organa Predrag Mitrović.

On je predstavio aktivnosti koje su realizovane u ovoj godini, a koje su povezane sa 2019. godine, ističući da su realizovane sve predviđene aktivnosti.

"Tokom 2019. godine usvojeni su novi podzakonski akti, koji determinišu rad Uprave za dijasporu, koje su bile neophodne za definisanje statusa ove uprave. S tim u vezi usvojena su tri pravilinika: Pravilnik o kriterijumima i postupku dodjele nagrada istaknutim pripadnicima dijaspore i iseljenika i organizacije iseljenika, Pravilnik o vrednovanju projekata organizacija dijaspore i iseljenika i Pravilnik o obrazcu iseljeničkih knjižica", rekao je Mitrović predstavljajući izvještaj.

On je dodao da su finansirani projekti iseljenika sa svih kontinenata.

"Shodno budžetu od 100 hiljada eura, na prvom organizovanom konkursu takve vrste zabilježeno veliko interesovanje dijaspore s obzirom da su nam pristigli mnogi projekti iz država gdje postoje organizacije naših iseljenika. Konkretno aplicirano je sa 61 projektom iz 41 organizacije", istakao je Mitrović.

Član odbora Slaven Radunović izrazio je sumnju šta se krije iza dodijeljenih nagrada i projekata. On je istakao da se selektivno postupa prema isljenicima i to u odnosu na etničku pripadnost.

"Uprava za dijasporu je bila uprava za onaj dio dijaspore koja podržavala tadašnju vlast i koja je bila zadužena za održavanje komunikacije sa onim dijelom građana Crne Gore koji su se najviše ekonomskih problema iselili iz Crne Gore kako bi u poželjnom trenutku protivno zakonu glasali u Crnoj Gori ili kako bi na jedan način kako je to moguće vršili segregaciju. Analizom Uprave za dijasporu vidjećete da ona ne tretira, kao da oni ne postoje ljude iz Crne Gore koji žive u inostranstvu, a koje su srpske nacionalnosti i koji nisu patriotski nastrojeni kako očekuje Vlada koja ih je izabrala", kazao je Radunović.

Mitrović je oštro demantovao tvrdnje Radunovića, nabrajajući sprska udruženja iz Crne Gore u dijaspori među kojima i Srpski forum koji djeluje u Švajcarskoj, a koji je kritikovao politiku Demokratske partije socijalista.

"Nađite mi jedan dokaz, ne dokaz nego opravdanu indiciju da mi iz Uprave za dijasporu nismo pružili ruku nekom udruženju u dijaspori zbog etničke pripadnosti i ja ću sjutra podnijeti ostavku i prije nego što me institucionalno smijene", istakao je Mitrović.

On je dodao da postoji 15 službenika Uprave za dijasporu koji rade u veoma skromnim uslovima i da rade sve što je u njihovoj moći za bolje odnose sa dijasporom i iseljenicima.

Bonus video: